Wie was het actiefste Gemeenteraadslid?

Op 7 juli 2014 ben ik in de Gemeenteraad gekomen in opvolging van Bart Caron. De afgelopen 4 jaar mocht ik er namens Groen het woord voeren en vanaf begin 2017 werd ik fractieleider.

We zitten met 41 mensen in de Gemeenteraad en vriend en vijand zal erkennen dat Groen met voorsprong de actiefste fractie was. Zelf heb ik 197 interpellaties gedaan op een totaal van 766, dat is 25% van alle genomen initiatieven (schriftelijke en mondelinge vragen, interpellaties en voorstellen van beslissing). Er zijn heel wat raadsleden die de afgelopen jaren geen enkel initiatief hebben genomen.

Ik ben persoonlijk van mening dat we verkozen worden om te werken in de Gemeenteraad en niet om elke maand te komen luisteren en een paar keer op het juiste knopje te komen duwen. Helaas weet ik van sommige van mijn collega Gemeenteraadsleden zelfs niet hoe hun stem klinkt omdat ze de afgelopen 6 jaar werkelijk niets gedaan hebben met hun mandaat. Pijnlijk is dat.

Omdat we met Groen geloven in een kritisch constructieve oppositie heb ik er voor gekozen om op elke zitting minstens één constructief voorstel te doen. Helaas krijg je als oppositielid dan vaak het deksel op de neus. Als het een beetje mee zit dan ‘gaan ze het onderzoeken’ of ‘zijn ze er al mee bezig’. De stadscoalitie had weinig oor naar het constructief samen werken aan de stad.

Maar toch zijn een aantal van de voorstellen die ik lanceerde op de Gemeenteraad ook in de praktijk gebracht. Enkele voorbeelden:

 • De invoering van de fietsstraat in de Budastraat.
 • Het inschakelen van auto’s van de stad in autodelen.
 • De invoering van het mobiel containerpark.
 • De invoering van schoolstraten.
 • Het invoeren van evenwicht in de straatnaamgeving (lees: meer vrouwelijke straatnamen).
 • Opzetten acties rond Kindvriendelijkheid van horecazaken.
 • Schrappen jachtgebied op begraafplaatsen en in natuurgebied.
 • Verlaging leeftijd spreekrechtronde.
 • Het verbieden van roofvogelshops op het openbaar domein

Er werden ook 3 resoluties aangenomen die ik indiende:

 • Kernwapen vrije wereld
 • Verlaging snelheid op E17 en R8
 • De toetreding tot de statiegeldalliantie

De Gemeenteraad is de afgelopen 6 jaar niet echt een toonbeeld geweest van hoe de lokale democratie kan werken. Het was vooral een plek van conflict en oude vetes. Ik hoop dat in de komende legislatuur de Gemeenteraad opnieuw een plek kan worden waarin we samen bouwen aan een betere stad. Vanuit groen hebben we die houding de afgelopen jaren al toegepast. Ik hoop dat de verkozenen na 14/10 verder gaan op dat pad.

Ik ben, als actiefste Gemeenteraadslid,  in elk geval wel trots op wat we de afgelopen 6 jaar hebben gedaan met de stemmen die we gekregen hebben in 2012. Ik hoop dat we met een pak meer stemmen dit jaar ook een pak meer kunnen doen voor de stad na 14/10.

Advertenties

2 gedachtes over “Wie was het actiefste Gemeenteraadslid?

 1. Wij zijn zeer dankbaar voor wat u voor ons gedaan hebt en hopen dat groen beloond zal worden nu met de verkiezingen.
  Matti succes, je verdien het !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s