Wie zal de groenste zijn?

De Verkiezingen gaan over waar het de volgende 6 jaar naar toe moet met onze stad. Als ik de voorstellen hoor en lees van de verschillende partijen dan ziet de toekomst er mooi en groen uit. Iedereen wil meer fiets, meer groen, minder verkavelingen, meer verkeersveiligheid, meer gezonde lucht en ga zo maar door. Het zijn (niet) toevallig de punten waarop we met Groen de afgelopen 6 jaar consequent zijn tussengekomen en voor gestreden hebben.

Ondanks onze bescheiden aanwezigheid (met 2 van de 41 raadsleden) in de Gemeenteraad zijn we er toch in geslaagd om meer dan 25% van alle initiatieven (interpellaties, schriftelijke vragen,…) voor onze rekening te nemen. Veel van die interpellaties gingen net over de dossiers die nu naar boven komen. We hebben voorgesteld om de VETEX site niet vol te bouwen, we hebben ons verzet tegen het volbouwen langs de Leie, we hebben voorstellen gedaan over de gezonde lucht in de stad en meer specifiek rond de E17 en de R8, we hebben gepleit voor meer fiets(infrastructuur), gepleit ook voor meer groen in en rond de stad. Het doet dan ook deugd om te zien dat we de andere partijen hebben kunnen overtuigen van onze voorstellen en ideeën.

Maar in schril contrast met de lauwe reacties die we vaak kregen van VLD (Team Burgemeester), SP.a en NVA valt het nu op dat iedereen de groenste wil zijn. Er is een opbod aan welke partij het meeste fietsstraten kan beloven, er zijn partijen die na jarenlang klassiek verkavelen plots een bouwstop willen en plots is een snelheidsverlaging op de R8 en E17 toch mogelijk. Een mens vraagt zich af waarom die inzichten zo laat in deze legislatuur zijn gekomen. Waarom konden we deze groene principes niet wat eerder uitvoeren i.p.v. ze nu te moeten beloven.

De vraag is dus wie na de verkiezingen de groenste zal zijn. Wat zal er overblijven van de mooie woorden waarmee iedereen de kiezer aan zich wil binden? Als ik zie hoe weinig er effectief gerealiseerd werd van de beloofde compensatie voor het volbouwen van LAR zuid, dan hou ik mijn hart vast. De drie partijen uit de meerderheid hebben de afgelopen 6 jaar een erg bescheiden fiets- en groenbeleid gevoerd. Integendeel, er werd nooit eerder zoveel verkaveld en volgebouwd als onder deze ploeg.

De mooie groene woorden bleven vaak onbeantwoord met daden. Hopelijk is het anders na de verkiezingen. Van één ding ben ik alvast overtuigd: voor een echt groen beleid moet Groen in het beleid. En daarvoor hebben we de steun nodig van veel mensen. Een duidelijk signaal dat we geen genoegen nemen met groene woorden maar groene daden willen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s