Wout bouwt de stad helemaal vol.

Stadsdebatten, inspraakprojecten voor kinderen en een aangekondigde bouwstop, in Kortrijk heb je het gevoel dat de nieuwe stedelijkheid al in de praktijk gebracht wordt. En toch schuilt er een ander beleid achter dat dun laagje vernis van promopraatjes.

Op dit moment werkt Schepen Maddens (Open VLD) aan een visie over de ruimtelijke ordening van de toekomst in Kortrijk. Na 12 jaar in het schepencollege met de bevoegdheid Ruimtelijke ordening maakt hij werk van een visie… Rijkelijk laat denk ik dan. Ik dacht altijd dat beleid vertrok van een visie.

De vraag is welk beleid er de afgelopen 12 jaar dan wel gevoerd werd. Die vraag beantwoorden is helaas niet zo heel erg moeilijk. Nooit eerder werd zoveel open ruimte opgeofferd voor klassieke verkavelingen als onder schepen Maddens. Massaal veel open ruimte verdween en werd volgebouwd met traditionele woningen. Vernieuwde woonprojecten en nieuwe woonformules (genre community land trust) waren er nauwelijks. In de kernen van de stad en de deelgemeenten werden in een rotvaart appartementen opgetrokken. De opwaardering van de oude woon-en leefbuurten beperkte zich tot een aantal premies maar grote stappen vooruit werden niet gezet.

Helaas is het nog niet gedaan. Er staan nog een aantal grote projecten op stapel zoals Blekerij en Vetex. 2 projecten waar de winstmaximalisatie van de ontwikkelaars het wellicht zal winnen van verstandig ruimtelijk beleid. Laat ons beginnen met Blekerij waar ondanks de grote leegstand in de binnenstad toch nog extra winkelruimte komt. Op die manier creëert schepen Maddens de leegstand van morgen. Ook de impact op de mobiliteit in Bissegem wordt onder de mat geveegd om de ontwikkelaar van de site ter wille te zijn. Nog meer stilstand voor Bissegem dus.

Ook de toekomst van de site Vetex is onzeker. De afgelopen jaren werd de vrije ruimte daar in gebruik genomen door de vele verenigingen, initiatieven en kinderen uit de buurt. Het werd een groene en open plek in de stad die vooral een sociale rol vervult. Maar Wout bouwt heeft andere plannen met die plek. Er moet gebouwd en behalve een beetje clean schaamgroen zal er wellicht niet veel over blijven. Gelukkig hebben de buurtbewoners elkaar gevonden en proberen ze de stad op andere gedachten te brengen. Het is belangrijk dat er op die plek ‘vrijbuitersruimte’ kan blijven, een stad heeft dat nodig.

Het moet dus anders. We willen een stad op mensenmaat waar de belangen van de inwoners primeren op de belangen van de ontwikkelaars, een stad waarin je echt kan leven (en niet alleen shoppen en feesten), een stad die zelf de ontwikkeling aanstuurt i.p.v. ondergaat, een stad ook waarin ook de oude binnenstad kan groeien als woon- en leefplek, een stad waarin de groenontwikkeling even snel gaat als de betonontwikkeling, een stad die kiest voor renovatie i.p.v. steeds weer nieuwe open ruimte op te offeren,… Kortom een stad voor en van de inwoners. Het kan anders.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s