De Kortrijkse jachtgebieden bevatten begraafplaatsen, natuurgebieden, woonwijken, speelbossen, ziekenhuizen, …

Sinds enkele weken is het jachtseizoen terug begonnen. Een ideale gelegenheid om eens te snuisteren in de gebieden die de jagers in Kortrijk zelf inkleuren als jachtgebied. Die gebieden kan je sinds het voorjaar consulteren op http://www.geopunt.be. In  het voorjaar was er heel wat te doen rond privétuinen die ingekleurd staan als jachtgebied. Een detailstudie van onze stad maakt duidelijk dat er in Kortrijk ook heel vreemde kronkels zijn. Een kleine bloemlezing:

Natuur- en recreatiegebied om in te jagen?

Het stadsgroen Marionetten is één van de recreatieve natuurgebieden die de jagers grotendeels ingekleurd hebben als jachtgebied. Dat lijkt mij moeilijk te combineren met de functie van o.a. speelbos.
Maar ook andere natuurgebieden in onze stad zoals Leiekant – ’t schrijverke in Marke, Het Tinekesbos in Heule en stadsgroen Ghellinck in Bissegem staan ingekleurd als jachtgebied. Niet echt logisch toch?

Jagen op begraafplaatsen?

Met 1 November in het vooruitzicht heb ik ook eens gekeken of er jagers zijn die het aandurven om begraafplaatsen als jachtgebied in te kleuren. En jawel hoor, ook daar zijn voorbeelden van. Zo zijn de begraafplaatsen aan het Crematorium en de begraafplaatsen van Heule en Heule-Watermolen ingekleurd als jachtgebied.

Jagen in woonwijken?

De hele commotie begon destijds omdat sommige stukken private tuin ingekleurd werden als jachtgebied zonder medeweten van de eigenaars. Ook in Kortrijk heb ik niet lang moeten zoeken naar voorbeelden van hele woonwijken die ingekleurd staan als jachtgebied. De verkaveling José Vermeerschplein (Heule), goed voor 800 huizen ligt volledig in jachtgebied. Ook de verkavelingen Hof Ter Melle (Heule)  en Boevekerke (Kortrijk) liggen in jachtgebied. Als u straks een jager in uw tuin vindt, schrik dan niet.

Nog wel meer vreemde jachtgebieden

Een volledig overzicht geven is niet mogelijk maar toch nog enkele in het oog springende voorbeelden: Het bedrijventerrein Kennedylaan, Een deel van de KULAK, een stukje middenberm van de R8 (Aan de Brugsesteenweg), de Groothandelsmarkt en ons nieuwe ziekenhuis AZ Groeninghe liggen allemaal in jachtgebied.

En nu?

Het is duidelijk dat een grondige correctie nodig is van de jachtgebieden in onze stad. Wat kan de stad doen?

  • Eerst en vooral moet het weinige groen dat we in onze stad hebben geschrapt worden als jachtgebied.
  • De eigendommen van de stad (begraafplaatsen, de groothandelsmarkt,…) maar ook de verpachte gronden van het OCMW kan de stad zelf laten schrappen.
  • De stad kan zelf een inventaris maken van ‘vreemde jachtgebieden’ in onze stad. Daarna kan ze de eigenaars informeren en begeleiden om hun gebied te schrappen.

Op die manier kan een correctie uitgevoerd worden en kunnen we de weinige natuur die we hebben in onze stad beter beschermd worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s