En de lijsttrekker is…

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 komen dichter bij en steeds vaker gaat het dus over wie de verschillende lijsten zal gaan trekken. Sommigen hopen opnieuw op een boksmatch zoals in 2012 tussen Van Quickenborne en De Clerck.

Persoonlijk hoop ik vooral op een campagne met inhoud. Welke toekomst zien de verschillende partijen voor onze stad? En hoe evalueren we de afgelopen 6 jaar? Er waaide een nieuwe wind door het stadhuis, dat is zeker. Op het gebied van inspraak werd een stap vooruit gezet, de eerste duurzaamheidsecho’s weerklonken in het beleid en het patisserie-stad-imago werd ingewisseld voor dat van een creatieve feeststad.

Helaas bleven de fietsstad-ambities en de groots aangekondigde vergroeningsprojecten voor de stad steken in mooie woorden en aankondigingen. De laatste (kinder-)armoedecijfers waren allerminst rooskleurig, de nabije en goedkope dienstverlening werd afgebouwd en de leegloop van de stad werd dan wel gestopt, echt veel nieuwe inwoners aantrekken is nog niet gelukt. Kortom er ligt nog heel wat werk op de plank voor de komende 6 jaar.

En daar moet het dus over gaan. Over dat Kortrijk van morgen, overmorgen en dat van binnen 20 jaar. Natuurlijk is politiek mensenwerk maar het is vooral belangrijk te weten wat die mensen en partijen gaan doen met onze stad.

Dit is waar het voor mij over moet gaan:

De stad moet alle Kortrijkzanen willen begeesteren met haar stadsproject. Werknemer, zelfstandige, werkloze, KMO of vereniging, jullie zijn de stad en dus zal de stad er voor jullie zijn. Een stad op maat van haar inwoners en bezoekers. Een stad waar het geestig is. Maar ook aangenaam en gezond wonen, leven en werken. Een stad die de verscheidenheid wil omarmen in wijk, afkomst of goesting. Een stad ook die de uitdagingen en vernieuwing recht in het gezicht kijkt, lef toont en durft. Een plek waar iedereen mee kan en waar we daar actief aan werken.

Kortrijk moet in woord en daad de kop nemen in de transitie naar het samenleven van morgen. Met groene pleinen die de living zijn, een voetgangers- en fietsinfrastructuur die van te voet en met de fiets dé norm maakt, zonder mobiliteitsverlies. Met echte en meer kwaliteitsvolle groene plekken in en rond de stad kunnen we het ‘leefbare’ overstijgen. We hebben opnieuw aansluiting bij het peloton gevonden, het is tijd om de kop te nemen. Voorsprong om van Kortrijk de fijnste plek te maken om te leven, werken en wonen voor ons en onze (klein)kinderen. Dat doen we niet alleen door feestjes te geven maar door structurele veranderingen door te voeren op gebied van ruimtelijke ordening, mobiliteit, hedendaagse dienstverlening en zo te komen tot een nieuw economisch- en samenlevingsmodel.

De camera’s hebben al, nu moeten ook alle inwoners hun wijkagent kennen en kunnen aanspreken. Nabijheid en verbondenheid binnen de straat, wijk, buurt of deelgemeente zijn het uitgangspunt. De stad zal actief het sociale- en culturele weefsel dat aanwezig is versterken en in alle autonomie laten opereren.

De initiatieven van onderuit als vereniging maar even goed als KMO of start-up willen we alle kansen geven en stimuleren om samen met ons dat nieuwe duurzame Kortrijk waar te maken. In de binnenstad willen we ‘de binnenstad van de toekomst’ waarmaken waar handel drijven, stadsateliers en creatieplekken hand in hand gaat met bezoekers die de stad komen beleven, bewoners die er wonen en mensen die er komen werken.

Onder zo’n positief project wil ik mijn schouders zetten. En daarover moet het dus gaan het komende jaar. Met het hoofd in de wolken, de voeten op de grond en als het van mij afhangt ook met de handen uit de mouwen. En wie dan de verschillende lijsten trekt is ondergeschikt aan het project dat ze hebben voor onze stad.

Advertenties

Een gedachte over “En de lijsttrekker is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s