De landbouwgronden van de stad als instrument om BIO landbouw te realiseren.

De stad heeft via het OCMW heel wat landbouwgronden in eigendom die ze verpachten aan landbouwers. Die gronden inzetten als instrument om klimaatstad Kortrijk in de praktijk om te zetten en zo bij te dragen aan de realisatie van het burgemeestersconvenant is wat ik vanuit Groen op tafel wil leggen op de Gemeenteraad van komende maandag.

De klassieke landbouw die vaak door de agro-industrie wordt aangestuurd is erg belastend voor mens en milieu. Het is een model dat ten dode opgeschreven is. Het komt er op aan de omslag te maken naar een leefbare landbouw voor de omgeving maar ook voor de landbouwers. Laat ons niet vergeten dat ook zij vaak tegen wil en dank slachtoffer zijn van een systeem dat hun belangen ondergeschikt maakt aan die van de multinationale agro spelers. We willen dan ook een voorstel op tafel leggen dat onze eigen landbouwers moet versterken en kansen geven om de omslag te maken.

Hoe willen we dat doen?  Door het inzetten van de gronden die de stad en het OCMW in eigendom hebben kunnen we de (dure) omschakeling naar duurzame landbouw ondersteunen.

De stad zou – eventueel onder begeleiding van de experten van De landgenoten, een coöperatieve werkzaam in het veld van omschakeling van landbouwgronden – een plan van aanpak kunnen opstellen, ook met inspraak van de betrokken landbouwers, om over een langere termijn de omschakeling te realiseren minstens op de gronden die publiek bezit zijn.

In zo’n plan zijn verschillende opties mogelijk zoals het verkopen van de  grond aan coöperatieve structuren, kunnen pachtvoorwaarden afgesproken worden, kan de erfpachtvergoeding aangepast worden i.f.v. het dragen van de omschakelingskost,…

Het heeft geen zin om hier een volledig uitgewerkt voorstel op tafel te leggen, daarvoor dient net het opstellen van zo’n plan van aanpak. Ik zou al blij zijn moest de stad vandaag de ambitie onderschrijven en beloven om te onderzoeken of deze piste een bijdrage kan leveren aan de klimaatambities van onze stad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s