Hoe lokale dienstverlening moet wijken voor prestigeprojecten met camera’s aan de muur.

Het was halfweg vorige week ergens, een droog persberichtje met de melding dat de buurtbibliotheek van de Blauwe Poort dicht gaat. Zoals dat tegenwoordig gaat krijgen we dergelijk nieuws ergens vakkundig verstopt in de persberichtendiarree van de stadscoalitie. Maar wel helemaal zelf gecommuniceerd. Want communiceren dat kunnen ze bij de stadscoalitie.

Maar nu ter zake: alweer wordt de dienstverlening in de buurt afgebouwd. Na de containerparken, de OC’s, het buurt-opbouw-werk volgen nu de buurtbibliotheken. Afbouw van de dienstverlening lijkt wel het mantra van deze bestuursploeg. Vakkundig onderbouwd met cijfers en statistieken saneren we steeds meer overheid en dus dienstverlening weg. Boekhouden en van boeken houden is niet het zelfde…

Maar erger nog is de gedachte dat het op deze plek alleen om boeken en ontleningen zou draaien. Zouden de heren en dames van de stadscoalitie ooit al gehoord hebben van woorden zoals gemeenschapsgevoel, sociale cohesie, gemeenschapsbevordering, ontmoeting, … Met de gehanteerde boekhouderslogica krijg je dan wel een beeld van het aantal ontleningen maar dat is slechts een deel van de reële dienstverlening in zo’n buurtbib. Het zelfde kan gezegd worden van de OC’s, het buurtwerk,…

Voor grote prestigeprojecten zoals het sociaal restaurant loopt de factuur steeds verder op maar voor buurtgerichte ondersteuning en dienstverlening is er geen financiële ruimte. Voor zij die zweren bij TINA (there is no alternative) heb ik maar één boodschap: Beleid voeren is keuzes maken en ja kan ook andere keuzes maken. Waarom kiest onze stad niet voor buurtinitiatieven zoals deze bibliotheek maar wel voor het prestige?
De maatschappelijke gevolgen zijn voor de iets verdere toekomst. Het steeds verder afbreken van de gemeenschap in functie van het individu en de feesten (want daar gaat in onze stad steeds meer geld naar toe, naar het organiseren van feestjes) zal negatief inwerken op het samen leven.

Het organiseren van dat ‘samen leven’ in de stad is de allerbelangrijkste taak van een lokaal bestuur. De structurele instrumenten die je daarvoor hebt zoals bv. deze buurtbib, steeds verder afbreken is een domme keuze. Het zal in elk geval helpen om te bewijzen dat we steeds meer politie en camera’s nodig hebben. Want wie de opbouw en de samenhang van buurten afbouwt weet wat de gevolgen zijn… Maar zoals ik al zei: beleid voeren is keuzes maken. Op lange termijn hebben de stad en haar inwoners meer te winnen bij lokaal ingebedde dienstverlening dan bij prestigeprojecten met camera’s aan de gevel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s