Zorgeloos met de fiets naar de stad om te winkelen.

Geen tijd verliezen met het zoeken naar een parkeerplek en gratis parkeren voor de deur van de winkel? Zeker bij droog weer is winkelen in de (binnen)stad extra aantrekkelijk voor fietsende Kortrijkzaan.

Wanneer de aankopen niet al te groot zijn krijg je ze vlot mee met de fiets maar soms is dat niet mogelijk. Zeker wie ook nog eens (een deel van) zijn/haar kroost mee heeft gebracht moet soms noodgedwongen met de wagen komen om de ‘grote’ aankopen terug thuis te krijgen.

Om de Kortrijkzanen die met de fiets komen winkelen in de binnenstad te belonen, om de handelaars die een zaak hebben in het stadscentrum te ondersteunen en om de leefkwaliteit van de binnenstad te vergroten zou de stad samen met de handelaars een thuisleveringsdienst moeten ontwikkelen. Als mensen voor de prijs van een parkeerbeurt van 2uur (dat is 2 euro) + een bedrag per km (een auto kost ca 0.5 euro/km) hun aankopen thuisbezorgd kunnen krijgen dan kunnen we ze misschien overtuigen om met de fiets naar de stad te komen.

Om een kostenefficiënt systeem te ontwikkelen moet er naast de bijdrage van de shopper (2 euro + 0.5 euro/km) ook een opleg komen door handelaars en de stad, dat zijn de 2 andere winnaars bij dit systeem. Een exact kostenefficiënt voorstel uitwerken moet niet in een blogstukje gebeuren maar kan best gebeuren door stad en handelaars samen. Één van de mogelijke oplossingen zou kunnen zijn dat een deel van de opbrengsten van PARKO hiervoor gebruikt zouden worden. Één euro door de handelaar, één euro door de stad, één euro door PARKO en 2 euro (+ 0.5 euro/km) door de klant. De leveringen zouden indien mogelijk zo veel mogelijk thuisgebracht worden door fietskoeriers.

Op die manier kunnen we goedkope thuisleveringen aanbieden voor mensen die in de binnenstad komen shoppen met de fiets (of te voet). Dat is goed voor de shoppers, de handelaars en de stad. Alles samen lijkt mij dit een voorstel dat de stad verder kan uitwerken.

Advertenties

Een gedachte over “Zorgeloos met de fiets naar de stad om te winkelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s