Buurtgroen Dam in Kortijk

Soms zijn de dingen eenvoudig simpel. Zo simpel dat we ze bijna niet zien. In de rubrieken eenvoudig, snel te realiseren, broodnodig en goedkoop dit voorstel:

De Dam in Kortrijk, die de Broeltorens verbindt met de Budabrug, kent op 2 plekken een verbreding met hoogstammige bomen. Er is er ééntje aan de kant van het hotel en er is er ééntje ter hoogte van de Korte Kapucijnenstraat. Het voorstel dat ik hier wil doen heeft enkel betrekking op de verbreding ter hoogte van de Korte Kapucijnenstraat.

Op de komende gemeenteraad zullen we vanuit Groen voorstellen om op die plek de bovengrondse parkeerplekken te schrappen.In de plaats willen we de bestaande groenzone rond de Tacktoren door trekken.

Daarvoor moet de bestande bovengrondse parking er sneuvelen, maar dat is geen probleem. Er komt immers 100 meter verder een nieuwe ondergrondse parking. De auto’s kunnen op die plek dus pijnloos uit het straatbeeld verdwijnen.

Een tweede reden om net op die plek iets te doen is de relatief lage kost om snel kwaliteitsvolle groene ruimte te creëren. Er staan op die plek immers al hoogstammige bomen. We kunnen dus door de ondergrond aan te passen  en de ruimte her in te richten op korte termijn, snelle en goedkope nieuwe groene ruimte creëren.

Een derde reden is de vraag vanuit de buurt. Er is op die plek onvoldoende publiek groen. Voor de oudere inwoners die er op die plek ten overvloede zijn stellen we vast dat de iets grotere dichtbijzijnde groene plekken (Buda-beach en Asridpark) al vrij ver weg zijn, zeker voor mensen met een verminderde mobiliteit.  Zonder twijfel zou deze nieuwe groene zone door de omliggende bewoners vaak gebruikt worden.

Bomen in combinatie met een onverharde ondergrond zijn trouwens ideale ‘natuurlijke airco’s’. Wie de cijfers kent van de oudersterfte ten gevolge van de warmte weet dat dergelijke natuurlijke airco’s op die plek echt nuttig kunnen zijn .

4 redenen dus om deze voorzet binnen te koppen. Er is een vraag, er is een grote meerwaarde, het kan goedkoop en het kan pijnloos voor de automobilist. Alleen autojunks, die niet wakker liggen van de leefbaarheid van de binnenstad,  kunnen hier tegen zijn. Hoppelijk koppen ze deze voorzet binnen. Na een gunstige evaluatie kunnen we dan ook de 2e verbreding (ter hoogte van het hotel) een groene invulling geven.

Advertenties

Een gedachte over “Buurtgroen Dam in Kortijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s