Heulse stoten met een boodschap.

De Tinekesfeesten zijn traditioneel het hoogtepunt van het jaar voor Heule en omstreken. Nu het feestweekend achter de rug is springen 2 initiatieven in het oog: ‘een school voor Heule’ (winnaars van de Stoot) en  ‘Heule in de kou’.

Voor de groep ‘Naar school in Heule’ is het duidelijk: de verkavelingen schieten als paddenstoelen uit de grond, maar de collectieve voorzieningen zoals scholen volgen niet. Er zijn sinds dit jaar zelfs wachtlijsten in alle Heulse scholen. Het antwoord van Schepen Waelkens is verontrustend: Het probleem is tijdelijk (tot  2025) en er is plaats in Kortrijk en de andere deelgemeenten. Niet bepaald een antwoord waar je als Heulse ouder gelukkig van wordt.

Een gelijkaardig verhaal bij ‘Heule in de kou’. De verslechterende mobiliteit, het uitblijven van het beloofde extra groen, te weinig naschoolse opvang, het steeds uitstellen van de werken aan Heule Plaats die het handelsweefsel begint aan te tasten, …allemaal onderwerpen waar de antwoorden op uit blijven. Heule blijft in de kou.

Stoot of niet, de boodschap die ze brengen aan de stad is niet mis te verstaan. Ook het feit dat er voor het eerst in lange tijd meerdere stoten in het zelfde jaar zijn met een dergelijke expliciet politieke boodschap is een duidelijk signaal aan de stadscoalitie: laat de Heulenaars niet alleen spreken, maar luister ook en maak echt werk van de uitdagingen voor deze deelgemeente.

  • Een duidelijke timing voor de werken aan Heuleplaats is onontbeerlijk. Anders zal de leegstand toenemen en komt het zo rijke handelsweefsel van Heule in de problemen.
  • De stad moet de regierol opnemen om de capaciteitsproblemen die ontstaan zijn ten gevolge van het volbouwen van Heule (in scholen en opvanginitiatieven) opnemen. Er moeten concrete oplossingen (extra plekken) komen.
  • Honderden nieuwe inwoners voor Heule is goed en houdt het dorp jong. Maar voor die honderden nieuwe inwoners is er ook extra collectieve infrastructuur nodig. Een verkaveling realiseren kan snel, maar de groene inrichting van bvb de restgronden N50C (tussen Waterhoek en Vlasschaard + tussen blauwpoort en nieuwe verkaveling) lukt blijkbaar niet. Waar wacht de stad eigenlijk op? Ook de restgronden 328 in de omgeving Moorseelsestraat liggen te wachten op een fietsas en een groene invulling. Ideeën genoeg, tijd voor actie!
  • Ook het mobiliteitsprobleem moet aangepakt worden. Waarop wacht de stad om de trage verbinding langsheen de Heulebeek te realiseren voor fietsers en voetgangers? Waar wacht de stad op om de circulatie in het centrum aan te pakken? Of om de Steenstraat (ooit vol verkiezingsaffiches over de beroemde putten) eindelijk aan te pakken?

Er ligt veel Heuls werk op de plank voor de stadscoalitie. Ik onderschrijf de boodschap van beide ‘stoten’ en hoop dat de boodschap die beide ‘stoten’ in zich dragen ook gehoord wordt in het stadhuis. Voor de rest waren het dit jaar weer (zoals elk jaar) weer geweldig fijne Tinekesfeesten. Waarvoor dank aan de organisatoren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s