Een herdenking zonder voorwerp

De herdenking aan 100 jaar Groote oorlog gaat haar 2e jaar in. De musea en begraafplaatsen werden nooit eerder zo massaal bezocht, de prominenten schuiven aan om onder de Menenpoort de Last Post te kunnen bijwonen en met het Lichtfront was er zelfs een echt kippenvelmoment.

En dan stelt zich de vraag wat we eigenlijk aan het doen zijn. Wie of wat herdenken we? En vooral: wat moeten we daar 100 jaar later mee?  Is er een verband tussen wat toen gebeurde en wat we nu meemaken? Al te vaak lijkt het verhaal van 100 jaar terug een verhaal van tinnen soldaatjes, bijna onecht. Wie één van de vele begraafplaatsen (in de Westhoek) bezoekt wordt even stil bij de gevolgen van de waanzin. Met een streekbiertje spoelen we de ongemakkelijke gedachten weg.

Historici Misjoe Verleyen en Marc De Meyer beschrijven in hun boek ‘Augustus 1914 – België op de vlucht’ het verhaal van anderhalf miljoen Belgen die in het begin van de Groote oorlog op de vlucht slaan. Het is een eenvoudig maar erg ongemakkelijk brugje om de link te leggen naar het heden. Net over de Grens met Frankrijk bonken de vluchtelingen op onze achterdeur. Op de vlucht voor conflicten in hun thuislanden. De Europese Grensgebieden staan in brand met voornamelijk burgers als slachtoffer. Helaas kan het Europa van vandaag zelfs geen akkoord bereiken over het herbergen van 40.000 vluchtelingen. Zouden onze leiders, als ze het Aleppo van 100 jaar terug bezoeken, ook dat brugje naar vandaag maken?

Wat voor zin hebben de mooie woorden en kransen als ze/we blind blijven voor wat er zich in de wereld rondom ons aan het afspelen is? Zijn  onze herdenkingsplechtigheden niet zonder voorwerp als we niet begrijpen dat het zo niet verder kan. Humanitair handelen is geen begrip uit een ver verleden van tinnen soldaatjes, het is bittere noodzaak in Calais maar ook in de thuislanden van wie op de vlucht is. Het is onze morele plicht om als burgers andere burgers te helpen. Menselijkheid is toch wat ons bindt?

Zelf iets doen? In Mesen verzamelen we speelgoed en kinderspullen en in Kortrijk kan je terecht met allerhande materiaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s