Over woontours en woonweekends in Kortrijk.

Telkens weer valt het mij op dat als ik met mensen die nog nooit/een lange tijd niet in Kortrijk zijn geweest de stad bezoek, er na zo’n bezoek toch enig begrip ontstaat voor de liefde die ik zelf koester voor de stad. De meeste mensen zijn meer dan aangenaam verrast door de vernieuwde Leieboorden, de binnenstad, mooie plekjes zoals het Plein,… Wie de laatste jaren al eens in de stad kwam heeft gezien dat de stad volop aan het transformeren is tot een aangename woonplek.

Helaas slagen we er niet in om de bezoekers van K in Kortrijk verder te krijgen dan de het winkel- wandelgebied, de bezoekers van de Paasfoor zien enkel de kermiskramen,… De vele bezoekers leveren de stad op lange termijn dus weinig nieuwe inwoners op. Dat maken de cijfers van de bevolkingsevolutie duidelijk en ook de prognoses zijn niet bepaald rooskleurig.

Hoewel ik zelf veel kritiek heb op het vorige en huidige beleid dat te weinig kiest voor de leefstad, te weinig inzet op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer, niet kiest voor vergroening en al te vaak een autostad wil zijn, geloof ik toch in de binnenstad als leefplek. Weinig inwoners in de binnenstad en dus weinig voorzieningen om er te leven als (jong) gezin of individu. Een beetje kip of ei dus. Meer inwoners in de binnenstad zal de stad verder dwingen tot meer (eco)logische keuzes.

Maar goed, we hebben als stad al heel wat stappen vooruit gezet de laatste jaren. Helaas leiden die stappen vooruit niet tot nieuwe inwoners. Dus moeten we onszelf meer in de markt zetten als woonplek. Als ik kijk naar de inspanningen die de VGC doet in Brussel om nieuwe inwoners aan te trekken dan kan ons dat inspireren. Zo organiseren ze woontours voor potentiële nieuwe inwoners om hen buurten, instellingen en koop/huur info te geven over bestaande en toekomstige projecten. Enkele uren door de stad met de bus of de fiets onder begeleiding van deskundigen om de stad te leren kennen als woonplek. Die woontours promoten ze via advertenties in kranten, tijdschriften,…

Naast de woontours voorzien ze in Brussel ook een website als poort tot de informatie die potentiële kopers/huurders nodig hebben en kan overtuigen om zich te vestigen in de stad. Ook hier zou Kortrijk lessen kunnen trekken. 1 goeie website met alle nodige info en wat extra verf voor de  troeven van de stad zou zeker ook een aanvulling kunnen zijn.

Om de troeven als woonplek nog eens extra in de verf te zetten zouden we ook een jaarlijks woonweekend of woondag kunnen inrichten. Een moment waarbij we in de stad een soort mega-opendeur organiseren met alle betrokken actoren. Samen met de stadsdiensten, projectontwikkelaars maar ook de scholen en andere ‘diensten’ die de binnenstad tot een aangename woonplek maken samen het woonaanbod in de kijker plaatsen. In zo’n woonweekend zouden er dan ook heel wat verschillende woontours kunnen worden aangeboden worden.

Als we maar met z’n alle werk maken van een stad waar nieuwe mensen graag willen komen wonen.

Advertenties

Een gedachte over “Over woontours en woonweekends in Kortrijk.

  1. Beste Matti, een goed en fijn idee. Graag, indien gewenst, maak ik deel uit van de organisatie. Ik ben er immers van overtuigd dat alle actoren samen kunnen zorgen voor een woonstad als geen ander in vlaanderen. Mijn contact gegevens heb je.

    Mvg

    Leopold Dekeyser

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s