Kortrijk stad als speelplek

De eerste echte zonnestralen gisteren brachten heel wat mensen op de been. Op Budabeach maar ook in de Warande was er veel spelend volk. Een mens zou vrolijk worden van zoveel speelse uithuizigheid. Ik vertel niets nieuws als ik u zeg dat het erg belangrijk is om het centrum van de stad te ‘upgraden’ tot een aantrekkelijke woon- en leefplek. Gewoon leefbaar is voor ons niet genoeg. Budabeach is een mooi voorbeeld van publieke ruimte die meer is dan ‘gewoon leefbaar’.

Een stadscentrum waar het aantrekkelijk is om te wonen is er ééntje met veel groen, speelpleinen, veilige fietsverbindingen, kwaliteitsvolle lokale handelaars om de hoek en ga zo maar door.

Nog al te vaak is veilig kunnen spelen en ravotten op wandelafstand van je deur een voorrecht van wie niet in het centrum woont. Het aantal speelpleinen in het centrum is – en dat weten we allemaal – erg beperkt. Het speelplein op de grote Markt is een initiatief dat we vanzelfsprekend steunen en ook naar de beloofde waterspeelplaats kijken we uit. Er is in elk geval ruimte voor meer speelpleintjes in de stad.

Maar spelen is bij uitstek geen ‘cleane’ aangelegenheid. Als het niet de bedoeling is dat je op het dak van een speelconstructie kan klauteren  dan is de favoriete plek van heel wat kinderen net dat dak.

Daarom willen we vragen aan de stadscoalitie om naast de cleane speelpleintjes ook een aantal uitdagende speelplekken te voorzien in het centrum van de stad. Een kind van 10 verveelt zich dood op een zoveelste cleane wipkip. Een speelplek waar je in de bomen mag klimmen en waar je zelfs een kamp kan bouwen.

Er zijn in deze stad tientallen hoekjes en kantjes die dienst doen als tijdelijk (vaak vuile/illegale) parking. Zou het geen idee zijn om een aantal van die hoekjes om te vormen tot uitdagende speelplekken. We hebben alvast enkele suggesties:

  • De parking Boerenhol zal verdwijnen. Zeker met de enorme ‘krater’ er naast heeft deze plek een enorm speelpotentieel.
  • Het lapje grond ‘Ramen’ hier achter het stadhuis in de Papenstraat.
  • Ook in de omgeving van de Groeningelaan zijn er wat ons betreft mogelijkheden.

We hopen dat de stad de piste van speelplekken (wat dus niet het zelfde is als speelpleintjes) wil onderzoeken. Op die manier moet de binnenstad aantrekkelijker worden als speelplek voor meer kinderen en dus ook een aantrekkelijkere plaats voor gezinnen om te komen wonen. Onderzoek toont aan dat mensen in hun jongste tienerjaren de liefde voor de stad meekrijgen. Een reden te meer. Het is de logica zelve dat de jongeren betrokken worden in het kiezen en inrichten van die speelplekken.

Ik kijk uit naar het antwoord van de Bevoegde Schepen.

PS, Voor de volledigheid: deze uitdagende speelplekken  zijn maar één van de vele speelmogelijkheden in de stad. Er moet een combinatie gemaakt worden met speelpleintjes, waterspeelplaatsen, parken, kwaliteitsvolle publieke ruimte die bespeelbaar is en mag zijn,…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s