Vrijwilligers bij PZ Vlas?

Als gemeenteraadslid mag je af en toe eens op kosten van de stad een dagje vorming gaan volgen om je te laten inspireren. Zo mocht ik vorig jaar naar de VVSG trefdag in Gent waar ik het voorbeeld te horen kreeg van politiezone Het Houtsche.

Daar werken ze al een tijdje met vrijwilligers. Dat vond ik zelf een vreemd idee. Van die niet-omkaderde rambo’s die denken dat ze als vrijwilliger bij de politie alles mogen, ik zag het al helemaal voor mij. Met een stevig voorbehoud vatte ik de vorming aan.

Al snel bleek dat er een stevig juridisch kader voorhanden is waarin er gewerkt moet worden (meer info). Over het waarom van de inzet was er snel duidelijkheid: een deel van de taken (voornamelijk in preventie) kan er door de inzet van vrijwilligers een beter resultaat worden bereikt. Nu gaan er bvb. vaak 2 agenten naar een school voor de jaarlijkse fietscontrole. Door daar 1 agent en 1 vrijwilliger van te maken kan je dubbel zoveel scholen doen met evenveel manschappen. In deze tijden van besparingen meer kunnen doen met evenveel middelen daar kan niemand tegen zijn.

Door een aantal taken (preventie, administratie, kinderen oversteken,…) te laten uitvoeren door beroepskrachten en vrijwilligers komt er ook meer tijd vrij voor het eigenlijke politiewerk (waar veel geklaagd wordt over die administratie,…). Niet meer blauw op straat (onbetaalbaar) maar wel het aanwezige blauw meer op straat. Zo zouden de vrijwilligers en de vrijgekomen agentenuren ingezet kunnen worden voor de achtergebleven ontwikkeling van gemeenschapspolitie (wijkwerking e.d.).

Het is belangrijk dat de vrijwilligers goed gescreend, opgevolgd en begeleid worden en dat er voldoende vorming voorzien is. Maar net zoals de vrijwillige brandweer een enorme meerwaarde is voor de samenleving zou de inzet van vrijwilligers bij de politie het verschil kunnen maken.

Navraag leert dat er op vandaag binnen de politiezone Vlas geen vrijwilligers worden ingezet. Het lijkt mij een goeie zaak dat de politie deze piste onderzoekt en bekijkt welke taken er mist welke omkadering kunnen worden gedaan samen met vrijwilligers. Het voorbeeld van de collega’s uit Het Houtsche kan daarbij inspireren.

Advertenties

Een gedachte over “Vrijwilligers bij PZ Vlas?

  1. Bij de Raad voor Intercultureel Samenleven Kortrijk denken wij er ook over na of werken met vrijwilligers bij de politie geen positieve zaak zou zijn. Maar wij zien dit dan eerder als een soort toeleidingskanaal om meer mensen met een andere culturele achtergrond met de werking van de politie te laten kennismaken en zo misschien op termijn meer diversiteit bij het politiepersoneel te bekomen. Zoiets als een “jeugdbrandweer” of “jeugd Rode Kruis” waardoor jongeren hiervan later hun beroep maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s