De stad moet renovatie stimuleren, niet belasten.

De binnenstad opnieuw aantrekkelijk maken voor bewoners, bezoekers en handelaars, het is een ambitie die in het Plan Nieuw Kortrijk staat en die – denk ik – door iedereen in deze Raad onderschreven wordt. Met Groen zijn we alvast grote voorstander van de acties die ons stadscentrum weer aantrekkelijk maken. Omdat een druk bewoonde stadskern met veel levendige handelsactiviteit ook voor ons wenselijk is, willen we graag een constructief voorstel op tafel leggen.

Het is een voorstel dat de particuliere initiatiefnemers, die werk maken van de opwaardering van het stadscentrum, wil ondersteunen i.p.v bestraffen. Vandaag kost het de verbouwende (nieuwe) inwoner of handelaar 15 euro/dag om openbare ruimte in te nemen. Wellicht bedoeld om de derving aan parkeerinkomsten op te vangen maar in de praktijk een soort mini belasting op het renoveren van woningen/handelszaken in de binnenstad. We willen hier een andere redenering introduceren bestaande uit 3 principes:

1. Investeren in het centrum van de stad door renovatie moet gestimuleerd en niet belast worden.
2. Renovatie maximaal belonen is echt werken aan Kortrijk klimaatstad.
3. Verkeersveiligheid is belangrijker dan het verlies aan parkeerinkomsten.

Daarom stellen we vanuit Groen voor om de burgers die er voor kiezen om te investeren in de renovatie van een handelspand of woning, gedeeltelijk vrij te stellen van deze belasting. We stellen volgende aanpassing voor:

Voor de renovatie van een gezinswoning worden de eerste 10 dagen ‘inname openbaar domein’, voor maximaal 2 parkeereenheden, vrijgesteld van de voorziene kosten.

Wie op vandaag de rijweg of het voetpad inneemt, betaalt 3 euro per dag. Gezien het belang van verkeersveiligheid moeten we onze voetpaden/fietspaden maximaal vrijwaren van de inname en moeten we dat dus ontmoedigen. Daarom stellen we volgende aanpassing voor:

Inname voetpad of fietspad, aanpassing tarief van 3 euro per dag tot 15 euro per dag. Voor de inname rijweg komt er een analoge vrijstelling voor de eerste 10 dagen.

Om de handelskern te versterken, kan er best ook iets gebeuren aan de tarieven ‘inname openbaar domein’ geldig op het Schouwburgplein en in het winkel-wandelgebied. Daarom willen we ook hier een vrijstellingsregeling invoeren:

Voor de renovatie van een handelspand worden de eerste 10 dagen ‘inname openbaar domein’, voor maximaal 2 parkeereenheden, vrijgesteld van de voorziene kosten.

Onder het motto ‘samen werk maken van een betere stad’ dus dit constructieve voorstel dat verdoken belastingen op renovatie afschaft, werk maakt van een ondernemingsvriendelijk klimaat en verkeersveiligheid in rekening brengt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s