Een waterspeelplaats op het Schouwburgplein.

Er valt dezer dagen regelmatig heel wat te beleven op het Schouwburgplein, met dan aan onze Rode duivels. Toch is het plein doorgaans een doodse vlakte in het hart van de stad, een stenen woestijn. Door de bestaande fontein aan te passen tot een waterspeelplaats kan er een nieuwe ‘aantrekkingspool’ ontstaan. Net zoals het tijdelijke speelplein op de grote Markt een verademing is  zou zo’n waterspeelplaats dat ook kunnen zijn.

Een waterspeelplaats? Ja, niet echt een zwembad, maar toch wat meer dan een fontein. Meestal kom je ze tegen op speelpleinen (de Warande in kortrijk heeft er één) of recreatiedomeinen. Het komt er op neer dat kinderen kunnen spelen met het water. Zo’n speelplaats kan bestaan uit een combinatie van ondiepe waterloopjes, fonteinen, sluisjes die je open en toe kan zetten als kind, waterpompen, een drinkwaterkraantje,… (De zoekopdracht waterspeelplaats in Google afbeeldingen toont je mooie reeds bestaande waterspeelplaatsen). Op een relatief kleine oppervlakte kan je zo een heel aantrekkelijk speelparadijs maken voor jonge kinderen.

En dat is wat het Schouwburgplein wel kan gebruiken, iets wat mensen naar het plein kan brengen tussen de evenementen door. Daarnaast zou het de aantrekkelijkheid van de binnenstad mee helpen verhogen voor jonge gezinnen. En natuurlijk is extra aantrekkelijkheid van de binnenstad ook goed voor de bezoekers, cafébazen en andere handelaars. Door een publieke gratis waterspeelplaats kan er ook wat ‘speeldruk’ weggenomen worden van het Openlucht bad. Als de waterspeelplaats op het Schouwburgplein succesvol is kunnen er ook aangelegd worden in de verschillende parken van de stad.  Een voorstel met alleen maar voordelen, hopelijk kunnen we er volgende zomer een eerste keer spelen. Groen zou zo’n idee alvast steunen. Hierbij alvast enkele foto’s ter inspiratie:

wellicht keulen

waterspeelplaats5

waterspeelplaats1

waterspeelplaats4

Advertenties

3 gedachtes over “Een waterspeelplaats op het Schouwburgplein.

  1. De binnenstad aantrekkelijker maken voor diverse leeftijds- en interessegroepen vb; families met kinderen (speeltuigen, water,groene plekjes, rustpunten,…) voor kunstminnende mensen (kunst in de stad), …heeft een breed en vernieuwend effect. Mensen komen naar een belevingsstad, daardoor trekt de handel opnieuw aan, komen er andere winkels enz….
    De beleidslijn van de coalitie en de handelaars (haal de auto terug in de stad en zo dicht mogelijk bij de handelaars) is een enge benadering van wat mensen op vandaag willen. Tijd voor een ander en vernieuwend credo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s