Moet Leopold II wel een eigen straat hebben in Heule?

Deze week mocht ik nog eens deelnemen aan een project met deelnemers uit verschillende landen. Een boeiende week over vredeseducatie, herinneringseducatie en wat we met 100 jaar Groote oorlog kunnen  als momentum voor projecten rond vredeseducatie. Altijd boeiend zo’n weekje nadenken met mensen uit verschillende landen. Tijdens de pauze’s van dat soort seminaries gaat het en over koetjes en kalfjes, maar ook over hoe het er aan toe gaat in verschillende landen. Tijdens één van die informele momenten ging het over onze Koning Filip. Plots stelde één van de deelneemsters de vraag over hoe we eigenlijk omgaan met de ‘erfenis’ van Leopold II.

Over Leopold II valt heel wat te zeggen. Hoeveel slachtoffers er gevallen zijn gedurende zijn 23 jarige schrikbewind in Congo is niet precies duidelijk. De meeste bronnen zijn het er alvast over eens dat het er verschillende miljoenen zijn. De schattingen lopen uiteen van 3 tot zo’n 15 miljoen mensen. Daarnaast waren martelen, afhakken van handen, verkrachten, ontvoeren en slavernij beproefde recepten onder het bewind van Leopold II. Met een dergelijk aantal slachtoffers en met dergelijke praktijken komt onze voormalige Koning in het weinig eervolle rijtje wereldleiders zoals Pol Pot en andere dictators  te staan.

Tijdens het gesprek kreeg ik plots de vraag: als je weet wat die man gedaan heeft, is het dan normaal dat hij nog steeds standbeelden en straten die zijn namen dragen heeft. Daar kon ik eigenlijk geen zinvol antwoord op verzinnen. Neen, dus. Eigenlijk zie ik niet in waarom we een figuur als Leopold II  in bvb een stad als Kortrijk nog een eigen straat zou moeten hebben.

Straatnamen zijn minder onschuldig dan het lijkt. Onlangs pakte de stadscoalitie uit met het voorstel om in Kortrijk een Nelson Mandelaplein aan te leggen. Een eerbetoon aan een sterke figuur, zo klonk het toen. Als straatnamen bedoeld zijn voor inspirerende figuren dan moeten we ons de vraag stellen of we Leopold II wel kunnen beschouwen als zo’n inspirerende figuur. De man was dan wel koning van ons land, het was vooral een massamoordenaar. En ik ken weinig andere massamoordenaars die we verblijden met een eigen straat. En laat ons eerlijk zijn, behalve SP.a voorzitter Bruno Toback die Johan Vandelanotte graag naast Leopold II plaats in het rijtje staatsmannen, is er in dit land geen enkel weldenkend mens die met het beleid van Leopold II wil geassocieerd worden.

De conclusie lijkt me duidelijk: we schrappen de Koning Leopold II laan in onze stad. De straat in Heule geven we dan gewoon een nieuwe naam. De naam van een historisch figuur die we wel eer willen bewijzen. Lossen we daar een dringend wereldprobleem op? Niet echt, maar op de Kortrijkse Gemeenteraad worden er maar zelden wereldproblemen opgelost. Dus een beetje tijd maken om deze schandvlek uit te wissen lijkt me geen probleem.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s