Een kindnorm voor luchtvervuiling

Het is weer van dat: vandaag mag je in grote delen van het land maar 90km/u rijden op de snelwegen door de gevaarlijk grote hoeveelheid fijn stof die in de lucht hangt. Bij gebrek aan  structureel beleid om dit probleem echt op te lossen voeren ze vandaag dan maar halsoverkop SMOG-alarm in. De effecten van ongezonde lucht op een mensenlijf zijn al lang bekend:  Astma en andere longaandoeningen, kanker, een kortere levensduur (in België 2 jaar), een te laag geboortegewicht (met alle gevolgen van dien), …

Ook de oorzaken van het fijn stof probleem zijn goed gekend. De uitstoot door huishoudens, industrie en auto’s nemen het leeuwendeel van de vervuiling voor hun rekening. Het is dan ook niet toevallig dat we vandaag proberen om de piek in fijn stof te temperen door in te zetten op een snelheidsbeperking voor auto’s en vrachtwagens.

Ook niet toevallig is het feit dat Bond Beter leefmilieu vandaag met cijfers komt over het beleid van de Vlaamse Regering i.v.m. fijn stof. De federatie van milieu- en natuurverenigingen in Vlaanderen is vernietigend voor het beleid van de huidige Vlaamse Regering van CD&V, SP.a en NVA. De kritiek laat zich samen vatten in drie zinnen: Op complexe uitdagingen zoals mobiliteit, luchtkwaliteit en klimaat, vond deze regering geen enkel structureel antwoord. Duurzame – maar minder populaire – politieke keuzes werden stelselmatig vermeden. De ‘sense of urgency’ ontbrak, de zin voor maatschappelijke verantwoordelijkheid ook. 

Wellicht wel toevallig is het feit dat Minister Crevits (CD&V) vandaag haar mobiliteitsplan komt voorstellen in het Vlaams parlement. Ook hier zijn de reacties vlijmscherp. Zowat iedereen die in dit land werkzaam is rond mobiliteit (en geen CD&V lid kaart heft) maakt brandhout van het plan. Betonminister Crevits slaat de bal andermaal mis.

Samengevat kunnen we stellen dat het weer zo’n dag is waarop iedereen die gezondheid, milieu, duurzaamheid, leefbaarheid, levenskwaliteit en de toekomst belangrijk vindt, ongemakkelijk van wordt door de gemaakte keuzes. Maar goed, het komt de kiezer toe te oordelen over de keuzes die de afgelopen jaren werden gemaakt en de om – als ze dat belangrijk vinden – te kiezen voor een echt alternatief.

Wie echter niet naar de stembus kan om het huidige falende beleid af te straffen of om te kiezen voor een alternatief zijn de kinderen. Zij moeten lijdzaam ondergaan wat er boven hun hoofd beslist wordt en in hun longen omgaat. Daarom pleit de Gezinsbond al enige tijd voor de invoering van een kindnorm: laat ons de luchtkwaliteit afstemmen op een gezonde ontwikkeling van kinderen. Een prima idee!

De huidige normen die door Europa en Vlaanderen gehanteerd worden zijn berekend op een volwassen mannenlijf van 80 kilogram. Het spreekt voor zich dat de impact van luchtverontreiniging op een kinderlijf van 3 jaar en minder dan 20 kilogram heel anders is. Het lichaam van een kind is in volle ontwikkeling en de schade door luchtvervuiling werkt dus extra sterk in bij die kinderen (volgens onderzoek is de impact 50% hoger). Daarenboven is de weerstand van kinderen tegen gevaarlijke stoffen nog niet zo sterk ontwikkeld.

De meest kwetsbare groepen (opgroeiende kinderen en senioren) zijn het grootste slachtoffer van het falende Vlaams en Europees beleid m.b.t. fijn stof en luchtvervuiling. Het zou logisch zijn om de normen af te stemmen op hun behoefte. Het kan toch niet de bedoeling zijn om kinderen die vaker buiten spelen en sporten te bestraffen voor dat gedrag door geen rekening te houden met hun gezondheid. Ook de fietsers die zich op een dag als vandaag tussen de auto’s wagen en zo een deel van het mobiliteitsprobleem oplossen betalen daarvoor met hun gezondheid.

Vlaanderen en Europa hebben nood aan beleidsmakers die een gezonde leefomgeving voor iedereen bewerkstelligen, dus ook voor kinderen, senioren en fietsers. Om dat te bereiken is er nood aan nieuwe en realistische normen. Op 25/5 kunnen de volwassenen alvast de rekening presenteren aan de volksvertegenwoordigers van CD&V, SP.a en NVA die blijkbaar niet wakker liggen van onze gezondheid.  Helaas zijn vooral kinderen in dit land van SMOG-alarm en realministers het kind van de rekening.  

Een beleid dat meer mensen op het openbaar vervoer en de fiets krijgt en het aantal auto’s kan doen dalen is het enige alternatief. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s