Conservatoriumplein is levensgevaarlijk voor fietsers, stad doe iets.

Wie het Conservatoriumplein op rijdt vanuit de kant ‘Appel’ kent hem wel: die kleine parking aan de rand waar de bussen van de Lijn op en naast staan te wachten. De wachtparking voor bussen op het Conservatoriumplein staat vaak overvol in de ochtend- en avondspits. Er is plaats voor 4 bussen, maar er zijn regelmatig bussen die geen plaats vinden op de wachtparking en dan maar elders gaan staan. Deze ochtend trok ik op onderzoek. Tussen 8 en 9u. stelde ik vast dat er heel wat gevaarlijke situaties ontstonden door fout geparkeerde bussen. Een overzicht:

1. Als er geen plaats is op de wachtparking dan staan we op de straat.

Alles samen meer dan half uur van onze inspectie die een uur duurde stond er een bus van de Lijn naast de parking op de openbare weg te wachten. Dat zorgde verschillende keren voor gevaarlijke situaties. Op die plek is er immers 2- richtingsverkeer voor fietsers. Als er een bus stil staat en er moet een auto of andere bus voorbij de geparkeerde bus dan loopt het strop. Verschillende fietsers moesten halsbrekende toeren doen om auto’s en bussen te ontwijken.

2. Als er geen plaats is op de wachtparking dan staan we op de fietssuggestiestrook net om de hoek.

Created with Nokia Smart CamHelaas was er niet steeds plaats op de wachtparking en was ook het stuk straat er naast ingenomen door een bus. Daardoor moesten verschillende bussen ook op de fietssuggestiestrook enkele meters verder staan. Een situatie die dus dubbel gevaarlijk is. De modale fietser moet dus al 2 fout geparkeerde bussen ontwijken.

3. Als er geen plaats is op de wachtparking dan staan we op de parking van het Conservatoriumplein tussen de geparkeerde auto’s.

Helaas waren de verschillende ‘illegale’ uitwijkmogelijkheden niet altijd voor handen en moesten de bussen van de Lijn dus uitwijken naar de parking van het Conservatoriumplein zelf. Omdat er geen deftig voetpad voorhanden is en omdat er vaak bussen verkeer geparkeerd staan op de straat zijn er heel wat voetgangers en fietsers die het veiliger vinden om over de parking richting ‘Appel’ te trekken. Maar ook dan staan er bussen in de weg.

Created with Nokia Smart Cam

Een uurtje observeren leerde ons dat er heel wat halsbrekende toeren uitgehaald moeten worden door fietsers om dit punt voorbij te komen. De vraag is niet of er ooit een ongeval zal gebeuren, alleen wanneer. Door de fout geparkeerde bussen rond de wachtparking hebben ook de bussen die er van weg rijden niet steeds een goed zicht op de andere weggebruikers en ontstaan er dus nog meer gevaarlijke situaties.

Wat kunnen we daar aan doen?

Vanuit de Groen fractie in de Raad van bestuur van Parko heb ik dit probleem al meerdere keren aangekaart. Vanuit het mandaat dat Parko heeft zouden we dit probleem heel eenvoudig kunnen oplossen.

reservebusparkingTussen de wachtparking voor bussen en de busperrons ligt er namelijk nog een parking met een 20 tal wagens. Die is ideaal om 3 extra bussen te laten wachten. Door de Lijn die parking te laten gebruiken zou het probleem helemaal opgelost geraken. Maar Schepen Lemaitre blijft wachten. Een eerste keer was het een probleem van de Lijn zelf en de pachters. Ons onderzoek leerde echter dat zowel de bussen van de Lijn zelf als die van de pachters illegaal geparkeerd staan. Dus heb ik het maar een tweede keer gevraagd. Toen kreeg ik te horen dat het maar een tijdelijk probleem is, want binnen 2 jaar (!) beginnen we er toch te graven. Ik hoop alvast dat er in die 2 jaar niemand onder een bus of auto terecht komt. En toen werd het ‘we zijn er mee bezig’, het beste antwoord als je er niet echt van wakker ligt. Het heeft geen zin om boos te kijken in de richting van de Lijn. De buschauffeurs kunnen maar de plaats gebruiken die er is. Het is aan de stad om in te grijpen.

Daarom wil Groen er op aandringen dat de parking tussen de wachtparking en de perrons van de Lijn onmiddellijk geschrapt wordt als autoparking en voorbehouden wordt voor de wachtende bussen van de Lijn. Voor mij is de veiligheid van de fietsers geen detail dat 2 jaar kan wachten.

Advertenties

2 gedachtes over “Conservatoriumplein is levensgevaarlijk voor fietsers, stad doe iets.

  1. Schepen Lemaitre blijft niet wachten. De kwestie kwam al enkele keren aan bod in de stedelijke verkeerscommissie. De Lijn heeft een plan klaar om de bussen ordentelijker te laten wachten. Bussen die lang moeten wachten, worden afgevoerd naar de stelplaats in de Weggevoerdenlaan. Dit is geen kwestie voor Parko maar voor de mobiliteitsdiensten van de stad en De Lijn. Parko kan eventueel verzocht worden mee te werken aan de herschikking maar het kan niet de bedoeling zijn de pendelaarsparkeerplaatsen drastisch te verminderen. Daarvoor zie ik het openbaar vervoer te graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s