N8/A19, een streep door de Westhoek?

Al jaren is er discussie over het doortrekken van de A19 en/of de verbreding van de N8 Ieper-Veurne. Absoluut noodzakelijk volgens VOKA en minister Crevits, absoluut overbodig volgens Groen en de Boerenbond. Minister Crevits, die gisteren van de Oeso nog een dikke buis kreeg voor haar mobiliteitsbeleid, wil kost wat kost de Westhoek ontsluiten. Samen met Voka denkt ze dat ze op die manier de ‘economische concurrentiepositie’ van de streek kan verhogen. Dit plan past in de logica om van Vlaanderen een logistieke draaischijf te maken. Daarvoor wordt zonder blikken of blozen de leefbaarheid van een hele regio op het spel gezet.

Dat er een probleem is met de huidige N8 Ieper-Veurne, is voor iedereen duidelijk. Maar niet iedereen heeft de zelfde ambities. Voor Voka en Crevits moeten auto’s en vachtwagens zo snel mogelijk door de Westhoek kunnen, voor Groen en de buurtbewoners is er vooral een probleem qua verkeersveiligheid en leefbaarheid.

De N8 mag men, wat mij betreft, verbreden maar dan alleen om veilige fietspaden te kunnen garanderen. Ventwegen moeten aangelegd worden voor het landbouwverkeer waar nodig en rond Brielen kan er een kleine ring komen( omdat het daar te smal is om een veilige fietsdoorgang te garanderen). Helaas willen Voka en Crevits een mini-snelweg door de Westhoek aan leggen. Want het mag duidelijk zijn, de meerwaarde is vooral bedoelt voor passanten, niet voor de mensen van de Westhoek zelf. Een mini-snelweg voor passanten zal niet zorgen voor meer werkgelegenheid en is een aanslag op de charme en ecologische waarde van de Westhoek. Het mag duidelijk zijn dat de doortrekking van de A19 waar Open VLD voor pleit geen alternatief is.

Ik vraag mij eigenlijk af of de inwoners van de Westhoek nu zelf het gevoel hebben dat ze totaal onbereikbaar zijn. En of ze de charme van de prachtige omgeving waarin ze wonen willen opofferen voor een nutteloze snelweg die meer verkeer, meer lawaai, meer fijn stof,… zal brengen? Wat mij betreft moet er gewerkt worden aan de leefbaarheid en verkeersveiligheid van de dorpen langs de N8, dat zou pas vooruitgang zijn! Met de middelen die bespaard kunnen worden door geen mini-snelweg aan te leggen, kunnen dan andere ingrepen gebeuren om het platteland en de dorpen rond de N8 te ondersteunen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s