Kortrijk geeft GAS-boetes aan het jeugdwerk

Iedereen is het er over eens dat het jeugdwerk met haar jeugdbewegingen, jeugdhuizen, … een boeiende en fijne leerschool is. Jonge mensen leren er samen werken, zelf iets organiseren, leiding nemen,… allemaal zaken die hen als mens heel wat opleveren en die ze later in hun beroepsleven goed kunnen gebruiken. Heel wat werkgevers houden er zelfs rekening mee als ze jonge mensen in dienst nemen. In de relatief veilige ruimte die het jeugdwerk geeft aan jongeren, mogen ze fouten maken en eens op hun bek gaan.  Door de GAS-boetes wordt deze vrije ruimte ernstig beperkt. De stad Kortrijk kiest er net als vele andere steden voor om de kleine fouten die gebeuren binnen het jeugdwerk niet langer ongestraft te laten. Vroeger probeerde de jeugddienst te bemiddelen, zocht de schepen mee naar oplossingen of deed de buurtwerker ‘nen effort’ om tot een oplossing te komen. Nu is er de GAS boete. Het mag duidelijk zijn, dit is geef veronderstelling of fictie: op vandaag krijgen jeugdwerkorganisaties in Kortrijk al GAS-boetes.

Maandag stonden de GAS-boetes op de agenda van de Kortrijkse gemeenteraad. Het Groen voorstel om ‘activiteiten in het kader van jeugdwerk uit te sluiten van de GAS boetes’ werd door de meerderheid van Open VLD, NVA en SP.a helaas weggestemd. De Kortrijkse meerderheid wil de GAS-boetes kunnen inzetten om jeugdwerkorganisaties te disciplineren. Die aanpak past in het harde, rechtse en repressieve veiligheidsbeleid dat de stadscoalitie voert.

Het verdwijnen van de marges om te mogen leren binnen het jeugdwerk zijn nefast voor de samenleving. Welke ouder wil immers dat zijn of haar zoon of dochter de ene na de andere GAS-boete krijgt omdat er één onverdraagzame buur is die de hele tijd klaagt bij de stad. Door bewust Gas-boetes in te zetten tegen jeugdbewegingen, jeugdhuizen en andere jeugdwerkorganisaties maakt de stad het minder aantrekkelijk voor jongeren om zich vrijwillig in te zetten. De enkelingen die nog steeds voorstanders van de GAS-boetes zijn denken nu wellicht: ‘dus Groen wil iedereen met een uniform aan zomaar alles toelaten’. Neen, absoluut niet. Voor zware fouten bestaat er een jeugdsanctierecht en de gewone juridische middelen voor meerderjarigen. Het voorstel is dus zeker geen pleidooi voor ‘straffeloosheid’, wel een pleidooi voor de nodige ruimte voor kleine foutjes in het kader van een engagement in het jeugdwerk. De huidige praktijk in Kortrijk toont aan dat nu het vrijwillig engagement wordt aangepakt.  Iedereen achter de playstation dan maar?

Met de toevoeging van 1 enkele zin konden Sp.a, NVA en open VLD het jeugdwerk buiten de GAS-boetes houden. Maar ze zagen het dus niet zitten om Groen te volgen in dit voorstel. Jammer, voor de vele vrijwillige jeugdwerkers in onze stad die zich dag in dag uit inzetten voor een warmer Kortrijk.

Advertenties

Een gedachte over “Kortrijk geeft GAS-boetes aan het jeugdwerk

  1. Ik deel de verontwaardiging van de auteur over de beslissing van de Kortrijkse gemeenteraad en over GAS – boetes in het algemeen. Maar ik zie niet in waarom zo’n beleid als “rechts” moet bestempeld worden. Integendeel, dat soort overheidsfascisme is in mijn ogen gebonden aan een collectivistische visie waar iedereen braaf in de pas moet lopen en zich fysiek en politiek “correct” moet gedragen, eerder links dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s