De Platse van Heule, tijd voor actie!

De heraanleg van Heuleplaats sleept al tientallen jaren aan. De dorpspleinen van de andere deelgemeenten werden al aangepakt, maar In Heule blijft het wachten.  In de meerjarenbegroting is er geen geld voorzien. Maar de stadscoalitie wil via de ‘budgetgames’ de Heulenaar laten kiezen of ze al dan niet een nieuw dorpsplein willen. Wat mij betreft is het zonneklaar: Heule Platse moet deze legislatuur aangepakt worden.

Toegegeven, het zal moeilijke oefening worden. Er is nog steeds veel doorgaand verkeer op de Platse (Gullegem-centrum Kortrijk), de Platse wordt voor veel evenementen gebruikt (de Tinekesfeesten bvb), er zijn veel handelaars (die parking willen), er zijn cafés met terrassen,  en er zijn heel veel straten georiënteerd op de Platse.

De heraanleg van de Platse kan volgens mij enkel maar succesvol zijn als we er voor zorgen dat we rekening houden met deze uitgangspunten:

–          De Platse moet in de eerste plaats een plek zijn om te leven: dat wil zeggen dat er meer ruimte gecreëerd moet worden voor voetgangers, fietsers, terrassen,… kortom er moet voldoende plaats zijn om ‘te ontmoeten’, toch de belangrijkste functie van een plein.

–          Het parkeren moet maximaal verdrongen worden van de Platse. Parkeren kan in de straten rond de Platse, aan het park en op het Lagaeplein. Als er parking komt op de Platse dan moet het ‘shop and go’-parking zijn.

–          De oppervlakte ‘rijweg’ moet verkleinen ten voordeel van de oppervlakte voor voetgangers en terrassen. De heraanleg moet zo gedaan worden dat toekomstige evenementen nog kunnen plaats vinden.

–          De enige manier om het doorgaand verkeer weg te krijgen is door de Kortrijksestraat ‘ door te knippen’.  Dat is natuurlijk een erg ingrijpende maatregel. Zoiets kan alleen als de mobiliteit van de ruime omgeving meegenomen wordt in de denkoefening. Het zou de Kortrijkse straat een pak veiliger maken voor fietsers en de Platse zelf een stuk leefbaarder maken. In elk geval, voer voor discussie.

Maar voor we zover zijn moet er dus een politieke keuze gemakt worden door de stadscoalitie (VLD, Sp.a en NVA) om de Platse her aan te leggen, er geld voor vrij te maken en een timing te kiezen (en die niet steeds veranderen). Het is voor de handelaars en de organisatoren belangrijk om duidelijk op voorhand te weten wat er wanneer zal gebeuren en hoe lang alles zal duren. Op die manier kunnen zich er op organiseren.

Het zal ook heel wat overleg met alle betrokkenen (handelaars, Heulenaars, organisatoren, scholen uit de omgeving, …) vragen om tot een plan te komen dat de Heulenaars allemaal zien zitten.  De methodiek van de budgetgames is daarvoor niet geschikt en ook de werkmethodes van Kortrijk spreekt zullen niet voldoende zijn. Het zou dan ook goed zijn dat Kortrijk beroep doet op gespecialiseerde hulp om de Heulenaars gedurende het volledige traject te betrekken.  Het volledige traject is:

–          Het inventariseren van de wensen.

–          Het bepalen van de uitgangspunten (liefst zo veel mogelijk gedeelde uitgangspunten door zo veel mogelijk mensen).

–          Het samen werken aan ruwe schetsen over wat het zou kunnen worden.

–          Het laten verwerken van alle info uit de vorige stappen om zo tot een aantal mogelijke pistes te komen.

–          Het maken van de keuze door alle betrokkenen (en liefst niet met een internetpoll).

–          Het maken van een timing van de werken en het inpassen van de evenementen, de verkeersveiligheid van de schoolkinderen in de buurt, de wensen van de handelaars,…

–          Ook tijdens de werken moet er voldoend informatie zijn en overleg.

–          Een geweldig openingsfeest op de vernieuwde Platse, zoals dat alleen in Heule kan.

Voila, volgens mij kunnen ze er aan beginnen. Want het wordt tijd dat er eindelijk eens werk gemaakt wordt van Heule Plaats. Nog eens zes jaar wachten is een slecht idee.

Advertenties

6 gedachtes over “De Platse van Heule, tijd voor actie!

 1. Misschien kunnen ze de plannen voor de aanleg van de nutteloze N 328 definitief opbergen, ( na 35 jaar gepalaber) dan hebben ze al die financiele middelen voor de heraanleg van de Heulse platse.

 2. Matti,

  doorgaand verkeer bannen uit het centrum van Heule en van Bissegem, dat is een noodzakelijke ingreep om de leefbaarheid van beide kernen te garanderen. Dat kan door het aantal invalswegen vanop de R8 naar de stad drastisch te beperken. In Brugge heeft men ervoor gekozen dat men de stad nog slechts langs 2 ‘poorten’ kan binnenrijden. Een moedige keuze.
  In Kortrik zou men kunnen opteren voor de Oudenaardsesteenweg / Zwevegemsestraat aan de Zuidkant en de Gentsesteenweg aan de Noordkant. De op- en afritten voor Bissegem en Heule, worden voorbehouden voor bestemmingsverkeer naar die twee woonkernen. Doorgaand verkeer langs de Meensesteenweg en de Kortrijkstraat in Heule wordt ontraden (bvb door invoeren van eenrichtingsverkeer op bepaalde delen van het traject).
  De Doorniksewijk kan gebruikt worden om een vlotte openbaar vervoerverbinding met Hoog Kortrijk te voorzien. De Brugsesteenweg en de Aalbeeksesteenweg kunnen gebruikt worden voor verkeer dat de stad uit wil, met vrijliggende busbanen voor de regionale buslijnen.
  Zoals je zelf al zei: een heraanleg van Heule platse zou eigenlijk niet mogen zonder een globale visie op en plan voor de ruime mobiliteit in, naar en rond Kortrijk. Maar als we daarop moeten wachten, dan vrees ik dat de heraanleg van de Platse inderdaad nog niet voor morgen is …

  David

 3. misschien een landschapsarchitect met een deftige visie vragen om alles ne keer te bekijken (bv andy malengier: zie dorpskern oostnieuwkerke waar auto, handel, natuur en esthetiek hand in hand gaan….)

 4. Ga eens kijken in Aalbeke. Ook drukke doorgangsbaan. Goed gelukt denk ik. Wel dertig jaar moeten wachten op uitvoering.Succes!

 5. De heraanleg van de heuleplaats wordt een doodsteek voor de mobiliteit. Er wordt blindgestaard om groen en al de rest kan ontploffen. Er komt een groot verlies aan parkeerplaats op de plaats, zeger van heulestraat, parking lecot, parking kerk en later parking lagaeplein. Alles staat in het teken van de feesten en de café’s. De handelaren en bewoners worden in het zak gezet! Persoonlijk zal ik niet alleen 2 jaar hinder ondervinden, maar mijn inkomen krijgt een ernstige deuk. Snel gerekend honderd kilometer omweg per maand en patiënten kunnen mijn praktijk niet bereiken. De heraanleg draai ook voor een groot deel rond….één boom!!! De boom op het vluchtheuveltje van de plaats is blijkbaar heilig en kan niet vervangen worden door een andere die 5 meter dichter bij de bakkerij komt??? Daardoor zal het geplande kruispunt onmogelijk haalbaar zijn voor leveringen edm. Ook de gewone automobilist zal er minutenlang in de file staan. Op computer ziet het er mooi uit van achter een bureau maar in realiteit is het één grote soep. Dan nog het absurde idee van een dak boven de plaats. Willen de feestvierders eens nadenken wat dit aandoet aan de bewoners? meer evenementen, minder toegankelijkheid, meer vandalisme en nachtlawaai! HEULE WORDT ONLEEFBAAR! De inbreng die we zogezegd zouden krijgen in de plannen wordt weg gezwaaid! De heraanleg van de plaats is een geforceerd plan die alleen maar feestvierders en café’s ten goede komt. Het dagelijks verkeer en de omwonende zelfstandigen moeten blijkbaar maar sluiten want een vergoeding komt er niet!!!
  In het kader van de vrij meningsuiting, verwacht ik dat mijn reactie niet verwijdert zal worden. Zoja schrijf ik het maar in de krant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s