Een briefje voor Sint

Lieve Sint,

Het is wat laat voor dit jaar om u nu nog een brief te schijven, maar ik schrijf hem vandaag alvast zodat je hem zeker kunt lezen voor volgend jaar.

Ik ben dit jaar braaf geweest (ik kreeg toch geen GAS-boete) en ik zal proberen om ook volgend jaar braaf te zijn.  Wat ik u wilde vragen, beste Sint: zou ons volgend jaar niet een paar regeringen kunnen cadeau doen die het beste voor hebben met kinderen, jongeren en hun organisaties. U als grote kindervriend zou daarmee een mooie cadeau doen aan alle kinderen en jongeren in dit land.

Wat moeten die kinder- en jongerenvriendelijke regeringen dan gaan doen hoor ik u denken? Wel ze zouden:

–          Werk kunnen maken van het echt en effectief aanpakken van de steeds stijgende armoede in dit land, niet in het minst aan de vaak schrijnende situaties waarin Kinderen moeten opgroeien. Het zou er voor zorgen dat u de jaren die volgen alvast wat minder versleten schoenen zou aantreffen aan de schouwen in dit land.

–          Ook zouden die nieuwe regeringen werk kunnen maken van een ernstige arbeidsverdeling. Op die manier zouden er niet zoveel jongeren zonder werk moeten zitten en zouden er niet zoveel oma’s en opa’s thuis moeten zitten omdat ze niet meer mee kunnen. Wie weet zou zo’n nieuwe regering zelfs Zwarte Piet aan een baan kunnen helpen. Want wie niet wit, hoogopgeleid of de juiste ervaring/familienaam heeft, geraakt nu maar moeilijk aan de bak.

–          Daarnaast zouden die nieuwe regeringen ook kunnen zorgen dat de kinderen en jongeren die u zo graag ziet de nodige ruimte krijgen om te spelen, kind te zijn, rond te hangen, … Misschien kan u de kinderen dit jaar al wat meer speelgoed geven om buten te spelen, wie weet zorgen die nieuwe regeringen wel voor meer en meer kwalitatieve (kindvriendelijke) publieke ruimte.  ‘Slecht Weer vandaag’ zou er naar hartenlust kunnen ronddraven .

–          Als het even kan, lieve Sint, ook graag een paar regeringen die verder kijken dan de volgende verkiezingen en keuzes durven maken voor de toekomst. Duurzame keuzes in ruimtelijke ordening, mobiliteit en energie bijvoorbeeld.  Op die manier zal u kasteel in Spanje binnen enkele decennia niet in de woestijn.

–           Nu we toch bezig zijn lieve Sint, graag ook nog dit: en paar regeringen die het goed menen met kinderen en jongeren graag. Ministers die niet alleen komen luisteren maar ook echt iets doen met wat de jongsten in dit land te vertellen hebben.  Want ook kinderen en jongeren willen echt participeren aan de samenleving. Het kan toch niet at u de enige kindervriend bent die echt wil luisteren naar kinderen?

Lieve Sint, ik weet dat ik u veel vaag, maar u zal er vele kinderen, jongeren, ouders, grootouders en andere inwoners van dit land echt blij me maken.

Uw kapoen,

Matti Vandemaele

PS. Oja, lieve Sint, het is in een aantal gemeenten verboden om op daken te klauteren, verkleed rond te lopen,of dozen over de grond te slepen… Let dus maar goed op vannacht voor de heren dames van de GAS-brigade.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s