Ik wil vooral een fijne buur in een fijne buurt.

Terwijl ik door de  velden rijd hoor ik op het nieuws dat de helft van de Vlamingen liever niet naast iemand woont die niet van Belgische afkomst is. Tijdens dat zelfde radionieuws passeer ik langs de talloze kerkhoven uit de Eerste wereldoorlog waar mensen van wel 50 nationaliteiten begraven liggen. Soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid en die nu voor altijd in de West-Vlaamse klei begraven liggen. Soldaten die niet hebben kunnen kiezen naast wie ze vochten en al helemaal niet naast wie ze begraven werden.  Het zijn de stille getuigen van wat de eerste multiculturele oorlog was. In onze contreien streden Britten, Belgen, Zuid-Afrikanen, Canadezen, Nieuw-zeelanders, Indiërs en ga zo maar door, naast elkaar. Bijna 100 jaar later verdragen  we die multiculturele aanwezigheid blijkbaar alleen nog op de oorlogskerkhoven, maar vooral niet naast de deur.

Anders dan de Britse scholen die in grote getale naar de Westhoek worden gebracht om te reflecteren over wat wereldoorlog nu precies betekent,  is het met de Vlaamse scholen. Die zijn een pak minder aanwezig. Nochtans is deze omgeving bijzonder geschikt om stil te staan bij thema’s als conflictbeheersing, vrede, multiculturaliteit en verdraagzaamheid. Na de investeringen in stenen en toerisme is het tijd om de focus te verleggen naar de leerkansen die deze omgeving biedt, ook voor de Vlaamse scholieren.

We staan aan de vooravond van de belangrijke herdenkingen voor die Eerste Wereldoorlog. Een ideaal moment voor de Vlaamse scholen om de draad op te nemen en te ontdekken hoe multicultureel die eerste Wereldoorlog was. Op die manier kan een volgende generatie misschien begrijpen dat die vreemde buurman eigenlijk gewoon de zelfde dromen nastreeft als wij. Ook hij of zij wil gelukkig zijn, gezonde kinderen hebben, kunnen studeren en dan werken,… Ook hij of zij wil een fijne buurman/vrouw in een fijne buurt.

Advertenties

3 gedachtes over “Ik wil vooral een fijne buur in een fijne buurt.

 1. Ik denk dat veel mensen zich in deze verkeerd uitdrukken.
  Als je je buur kent maakt het doorgaans niet veel uit naast wie je woont zolang je maar met mekaar kan overeen komen.
  Wat mij betreft heb ik slechts 1 criterium: Ik ga niet graag om met ruziezoekers/makers en kleur en afkomst spelen daarbij geen rol.

 2. Beste heer Vandemaele,

  De eerste wereldoorlog heeft totaal niets te maken met een multiculturele samenleving en was ook geen multiculturele oorlog, maar een WERELD oorlog! Dit zijn totaal 2 verschillende begrippen. De samenleving van toen kan tevens ook niet vergeleken worden met deze van nu.

  De reden waarom er zoveel nationaliteiten hebben deelgenomen aan die oorlog heeft ook niets te maken met het multiculturele!

  Waar u gelijk in hebt is dat in het onderwijs te weinig aandacht gegeven wordt aan deze rode vlek in onze geschiedenis, waar er inderdaad een koppeling is aan vrede en conflictbeheersing.
  Als u multiculturaliteit en verdraagzaamheid wenst te koppelen aan een oorlog, dan moet u daarvoor bijvoorbeeld de Servische – Bosnische oorlog van de jaren 90 gebruiken.

  Multicultureel staat voor een samenleving waar verschillende culturen (ongeacht gebonden aan een nationaliteit) samen leven en RESPECT hebben voor elkaars gewoontes en tradities die niet de mensenrechten schadigen of discriminerend zijn voor/tussen man en vrouw.

 3. De aanwezigheid van talloze niet-Europese vreemdelingen tijdens WOI lag niet zozeer aan het feit dat oorlogvoeren ineens multicultureel was, maar gewoon omdat beide partijen goedkoop kanonnenvlees nodig hadden dat ze vonden in hun kolonies.
  En al die niet-Europese soldaten kwamen niet naar hier om te profiteren of onze wetten te overtreden, en toen het werk er op zat keerden ze naar hun land van oorsprong terug…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s