De Kortrijkse GAS-conferentie: een slag in het water.

Morgen is het zover, de in het ‘Plan nieuw Kortrijk’ aangekondigde GAS conferentie in Kortrijk gaat door. Ter voorbereiding van het aanpassen van de Kortrijkse GAS-regels aan de verstrengde wet van minister Milquet mogen jongeren alvast hun mening geven. Aan deze conferentie zijn enkele zaken die op zijn zachtst gezegd erg eigenaardig zijn.

1.       Een GAS-conferentie alleen voor jongeren?

Op de website van de stad staat te lezen dat de conferentie zich in de eerste plaats naar jongeren richt (maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom). Het zouden vooral jongeren zijn die vinden dat ze te weinig inspraak krijgen over de GAS. Dat is bijzonder vreemd. Het protest van de afgelopen 2 jaar werd gedragen door een brede groep van academici, juristen, middenveldorganisaties en ja ook jeugdwerkorganisaties. Waarom vooral gemikt wordt op die laatste is mij niet duidelijk. Zeker als je weet dat er slechts een klein deel (minder dan 5%) van de GAS-boetes uitgeschreven wordt aan minderjarigen. Het is een gemiste kans om een breed maatschappelijk debat te voeren.

2.       Ruim politiek gedragen over partijgrenzen heen?

Op 7 augustus kreeg Groen een uitnodiging om  deel te nemen aan een werkgroep die de conferentie zou voorbereiden. De Voorzitter van de Gemeenteraad, Piet Lombaerts, schreef: Het is de bedoeling dat iedere partij een (bij voorkeur jong) raadslid afvaardigt naar een politieke werkgroep onder voorzitterschap van Schepen Bert Herrewyn. Daarop heeft Groen geantwoord dat wij de voorkeur gaven aan ondergetekende om namens Groen in deze werkgroep te zitten. Daar zijn goeie redenen voor. Ten eerste voldoet ondergetekende aan de vraag om voldoende jong te zijn en ten tweede heb ik de laatste 2 jaar quasi voltijds gewerkt rond de GAS in de jeugdsector (als Stafmedewerker van de Ambrassade). Het klopt dat ik geen raadslid ben, maar er is geen enkele wettelijke basis om te eisen dat het om een raadslid zou gaan. Daarop kwam geen enkel signaal meer van de stad. De stadscoalitie heeft besloten om onze expertise ter zake te negeren, wellicht omdat werken met een kritische stem natuurlijk lastig is. Participatie ja, maar dan enkel voor ja-knikkers…

3.       De voorbereidende enquête:

Op de website van de stad werd een voorbereidende enquête gezet waarop mensen hun mening rond de GAS kwijt konden in 35 stellingen. Op de website van de stad staat het volgende te lezen over de 35 stellingen: Om het je wat makkelijk te maken hebben wij er de belangrijkste bepalingen uitgehaald die passen binnen de jongerensfeer. In de stellingen staan inderdaad enkele zaken die volgens mij passen in de jongerensfeer (kamperen, flyeren, je vermommen,…) Daarna volgen bepalingen rond kabaal, het verstoren van de rust van omwonenden, de doorgang van voetgangers versperren, het gooien van voorwerpen, het beschadigen van andermans eigendommen,  wildplassen, vuil op de straat gooien, beledigen, stelen,… Het zijn zaken waarvan ik alvast niet echt vind dat ze passen binnen de jongerensfeer. Op basis van welke argumenten (cijfers? Studies?…) heeft de stad beslist dat diefstal, beledigen en al die andere zaken passen binnen de jongerensfeer? Het is een belediging voor de Kortrijkse jeugd om dat zo te stellen.

4.       Een eerlijk debat:

Of het aanbod morgen evenwichtig en eerlijk zal zijn valt af te wachten. Op de website heeft met het over ‘mensen werkzaam binnen de GAS’. Zijn daar ook tegenstanders van de GAS bij? Organisaties en mensen die alternatieven op tafel leggen of enkel GAS ambtenaren en voorstanders? Om tot een evenwichtig debat te komen is het noodzakelijk dat zowel voor als tegenstander van het systeem een eerlijke kans krijgen om hun standpunt te duiden. Anders kan je natuurlijk niet fair debatteren. Ik vraag mij af wie de aanwezigen zal mogen inlichten over de rechtsonzekerheid, de willekeur, het repressieve karakter, de gevaren van het systeem en zo veel meer andere nadelen.

Samengevat kan ik niet anders dan vrezen dat de conferentie een showmoment moet worden om steun te zoeken voor het harde en rechtse GAS-beleid van de stadscoalitie. Sommige raadsleden pakken er graag mee uit dat ze in kortrijk de ‘dwaze Gas-bepalingen’ uit het reglement willen. Dat is natuurlijk helemaal naast de kwestie (lees meer). Maar goed dat zou inhoudelijk weerwerk zijn en dat wil men blijkbaar ten allen prijze voorkomen. Als ik kijk naar de voorbereiding van de GAS-conferentie dan heb ik alvast het gevoel dat de uitkomst al vast ligt. Over de fundamenten van de regeling kan niet gesproken worden en er zullen enkele kleine aanpassingen gedaan worden aan de zogenaamd ‘onnozele’ gas-bepalingen. Helaas niets wezenlijk, geen echt debat en dus een slag in het water.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s