Speelstraten in Kortrijk, het kan nóg beter.

Al een hele tijd bestaan er in Kortrijk speelstraten. Elke zomer- en paasvakantie keren ze terug naar Kortrijk. Het zijn straten die een tijdje afgesloten worden voor het verkeer waar kinderen kunnen spelen (en de ouders van de kindjes kunnen verbroederen bij een goed glas). Het zijn dit soort initiatieven die een positieve impact hebben op de kinderen, hun ouders en de buurt. Maar zoals alles, kan het altijd beter. Enkele suggesties:

– In Gent en Mechelen is er een verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid en een ongevallenverzekering voor de verantwoordelijken van de speelstraat. Dat is en faire deal, wie zich vrijwillig inzet voor de buurt mag daarvoor op kosten van de stad verzekerd worden. Dus wat mij betreft mogen de vele vrijwillige verantwoordelijken van de speelstraat vanaf volgend jaar ook verzekerd worden.

– Op vandaag kunnen speelstraten enkel in de Paasvakantie en tijdens de zomervakantie. Wat mij betreft mag dat gerust in elke vakantieweek. Want ook in de herfstvakantie, kerstvakantie en krokusvakantie spelen kinderen graag buiten. De beperking tot de huidig vakantieweken heeft volgens mij geen meerwaarde, dus uitbreiden maar.

– In andere gemeentes wordt er een combinatie gemaakt tussen het reguliere vakantieaanbod en de speelstraten. In Kortrijk zou de pretmobiel bvb ook eens kunnen langskomen op een speelstraat of zou de sportdienst (buurtsport?) ook eens enkele uren activiteit/materiaal kunnen aanbieden. Op die manier krijg je extra aanbod, een kennismaking met het bestaande aanbod en een speelstraat XL. Drie keer winst dus. Als dat niet zou lukken kan de jeugddienst nog altijd één keer per jaar voor een springkasteel zorgen op elke speelstraat. De elektriciteit mogen ze gerust uit mijn garage nemen.

Met deze kleine ingrepen kunnen de speelstraten in Kortrijk alvast de volgende stap zetten. Zo worden ze nog leuker, beter en aangenamer voor kinderen, ouders en buurt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s