Stadscoalitie doorbreekt cordon sanitair

Onwezenlijk was het gisteren bij de laatste stemming op de eerste gemeenteraad. Door een stem van iemand uit de stadscoalitie (Open VLD, NV-A en SP.a) komt niet Axel Weydts (SP.a) maar wel Maarten Seynhaeve (Vlaams belang) in de politieraad. Extra bitter voor de stadscoalitie is het feit dat ze op die manier ook geen meerderheid heeft in de politieraad (met leden uit de volledige zone Vlas). De stadscoalitie wordt met andere woorden afhankelijk van steun van andere partijen.

Door die ene stem helpt de stadscoalitie Vlaams Belang aan een belangrijke zetel in de politieraad en is het bijna 25 jaar oude cordon sanitair doorbroken. Op de allereerste gemeenteraad van de nieuwe meerderheid is er dus meteen een stevige koersverandering merkbaar. Zelfs het vasthouden aan het principe om niet met extreem rechts samen te werken zit er niet meer in, alle zekerheden over boord. Zo zie je maar dat niet elke verandering ook een verbetering is. Ze mogen trots zijn.

Toen SP.a daags na de verkiezingen besloot om een centrum linkse coalitie onmogelijk te maken door te kiezen voor NV-A en Open VLD was te horen dat ze op die manier pas echt een links beleid zouden kunnen voeren (hoe naïef kan je zijn?). Welgeteld 1 gemeenteraadszitting later keren ze al van een kale reis terug. Één van hun partners (of zijzelf, al wil ik dat niet geloven) hebben het cordon doorbroken en op die manier ook SP.a een lelijke hak gezet. Dat lijkt mij alvast niet goed voor de samenhang van de ploeg en de kwaliteit van het beleid. Ook de symbolische impact om samen met Denderleeuw als eerste stad het cordon te doorbreken in Vlaanderen is enorm. Na de zwarte zondagen, is er sinds gisteren ook een zwarte maandag. De dag waarop de stadscoalitie het cordon doorbrak.

Tot op vandaag werd elke beslissing met enige symbolische waarde gecommuniceerd als ‘een realisatie van de stadscoalitie’. Ik vraag me af of ze hun samenwerking met hert extreem rechtse Vlaams Belang ook zo gaan communiceren? Of is er dan plots geen stadscoalitie meer?

Ik ben blij dat mijn partij niet in de stadscoalitie zit. Al na 1 zitting van de gemeenteraad zou ik het schip willen verlaten. Want geeft toe: wie wil nu samenwerken met coalitiepartners die vanaf de eerste dag onbetrouwbaar blijken? Wie wil nu het doorbreken van het cordon mee op zijn of haar geweten hebben? Misschien moeten zij die hun (linkse) idealen waardevoller achten dan de macht en de postjes maar eens nadenken over het verlaten van dat schip.

Mijn maag keert bij de gedachte dat ik in een stad woon waar de meerderheid een mandaat geeft aan een extreem rechtse partij. Ik hoop dat ze bij Open VLD, NV-A en SP.a eens goed nadenken over wat ze vannacht eigenlijk gedaan hebben. Ik kijk alvast uit naar een signaal van alle partijen van de stadscoalitie over hoe ze de komende 6 jaar gaan omgaan met het cordon sanitair.

Advertenties

2 gedachtes over “Stadscoalitie doorbreekt cordon sanitair

  1. Pieter,

   indien JIJ er soms ervoor zou gezorgd hebben dat maarten seynaeve verkozen werd in de politieraad…(je staat vooralsnog buiten verdenking !!) zou ik het best wel kunnen apprecieren… ..

   ik heb die bezig gezien en gehoord in een voorafgaande verkiezingsshow in de schouwburg.. en vind hem héél oirbaar…
   mvg
   Staf pottie

   staf pottie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s