Een ochtend kamperen in het Kortrijkse stadhuis

Tussen Kerst en nieuw naar het Kortrijks stadhuis gaan is een feest. Tussen 22/12 en 2/1 is het stadhuis in principe gesloten. Behalve afgelopen donderdag en vrijdag dan. Het gevolg laat zich raden: lange files aan alle balies.

Vrijdag moest ik langsgaan voor een nieuwe identiteitskaart en een rijbewijs. Na een kwartier de wachtrij trotseren kon ik er eindelijk aan beginnen. Ten minste dat dacht ik. Helaas hadden mijn pasfoto’s niet het juiste formaat. Na een kort bezoek aan de dichtstbijzijnde fotograaf en alweer een kwartier aanschuiven was ik er helemaal klaar voor. De mevrouw die mij (vlot) bediende liet mij 12 euro betalen met de kaart. Na 5 minuten was alles geregeld en kon ik aan mijn rijbewijs beginnen denken. Helaas niet aan de zelfde balie. Hoewel rijbewijzen en identiteitskaarten door de zelfde dienst worden geregeld kon de mevrouw mij niet verder helpen. Ik moest dus aanschuiven aan een andere balie. Alweer een kwartier later, inmiddels al 45 minuten staan wachten, was het eindelijk mijn beurt.   Toegegeven, ook hier werd ik vriendelijk geholpen. 12 euro, te betalen in de stadskas, en dan terug naar hier komen, eindigde het gesprek. Waarom ik voor een identiteitskaart wel en voor een rijbewijs niet met de kaart kan betalen is mij een raadsel. Maar goed naar de stadskas dus. 12 euro lichter kreeg ik een betalingsbewijs mee. Na nog eens 10 minuten aanschuiven kon ik het betalingsbewijs geven. Dat wachten was om nog eens 2 handtekeningen te zetten. Na 1u en 5 minuten (waarvan 55 minuten wachten) had ik eindelijk mijn identiteitskaart en rijbewijs. Omdat ik tijdens het vele wachten de tijd had gekregen om wat rond te kijken en zo de affiches had gezien om donor te worden, besloot ik ook dat nog in orde te brengen. Dat moet aan de infobalie, wisten ze mij bij de rijbewijzen te vertellen. Aan de 4e balie van de dag, en jawel ook hier na 10 minuten wachten, was ik eindelijk helemaal klaar.

Onze nieuwe burgemeester weet wat gedaan. Toe hij nog minister was sprong hij gretig op de kar van de ‘Neem ’s op’ actie van Peeters en Pichal. Hij werkte mee aan een charter dat 2.5 minuut voorop stelt om iemand aan de lijn te krijgen van een klantendienst (lees meer op zijn website). Daar zitten het uur en 5 minuten in het Kortrijks stadhuis ver vanaf. We zullen zien om de kortrijkzanen op een even klantvriendelijke burgemeester kunnen rekenen.

Het is uitkijken om te weten hoe de nieuwe meerderheid, met 2 partijen (Open VLD en NV-A) die de overheid willen afbouwen, zal omgaan met de dienstverlening naar de burgers. Want mijn belevenissen in het stadhuis zijn geen uniek verhaal. Eerder deze week was het lang aanschuiven en wachten op het Kortrijkse containerpark. Op donderdag is er voor 75.000 inwoners maar 1 containerpark open en dan nog enkel tussen 9 en 12. Ook de bibliotheken in de deelgemeenten kregen enkele jaren terug kortere openingsuren. De vorige meerderheid bouwde de dienstverlening aan de burgers al stevig af. Zal de nieuwe meerderheid verder gaan op dit ingeslagen pad? Philippe de Coene heeft in elk geval ‘consumentenbeleid’ als bevoegdheid gekregen. We zullen zien of hij de duimen zal moeten leggen voor zijn coalitiepartners, dan wel of hij sterk genoeg is om in te gaan tegen de ‘overheids-afbouw-logica’ van zijn coalitiepartners en zo de dienstverlening te verbeteren. Want het mag duidelijk zijn: de lange wachtrijen zijn het gevolg van beperkte openingstijden, te weinig mensen en een weinig efficiënt systeem binnen de stad.

In Kortrijk betalen de inwoners veel belastingen (er zijn veel goedkopere steden). Voor die hoge belastingen verwacht ik een betere dienstverlening van mijn lokaal bestuur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s