Een 9-puntenplan voor de Zwevegemsestraat

Als er de laatste jaren 1 straat is die de Kortrijkse actualiteit heeft gedomineerd dan zal het wel de Zwevegemsestraat zijn. De straat is de doorn in het oog voor een groot deel van politiek Kortrijk. Er werden heel wat maatregelen genomen: razzia’s, politie te paard, sluiting van panden, aanpakken drugtoeristen,…

Het valt op dat er bij de aanpak van de problemen (die er zonder enige twijfel zijn) steevast repressieve oplossingen op tafel worden gelegd. We zijn ondertussen aan het eind van de legislatuur en we kunnen moeilijk zeggen dat de Zwevegemsestraat er beter aan toe is dan pakweg 5 jaar geleden. Tijd om het geweer van schouder te veranderen.

Een fijn initiatief is de ‘Pic Nic Street Zwevegemsestraat4Kortrijkop 1 juli dat sinds enkele dagen op Facebook aan het rondgaan is. De ambitie van de initiatiefnemers is duidelijk:   Omdat het niet altijd dat vervelende drugs verkopen vs politiestoerdoenerijstaat moet zijn breng. Een pic nic in de Zwevegemsestraat op 1 juli in de NM  omdat de straat in de eerste plaats ook een plek is waar mensen wonen, werken en leven. Hopelijk kan de pic nic de aanzet zijn voor een nieuw en positief verhaal voor de straat. Jong Groen is erg blij met dit initiatief en wil de organisatoren bij deze al bedanken!

Om van start te gaan met die nieuwe toekomst lijkt het Jong groen een goed idee om uit te pakken met een 9 punten plan voor de Zwevegemsestraat (naar analogie met het 9 punten plan veiligheid van de Burgemeester). Hier gaan we:

1.      De stad Kortrijk moet sterker inzetten op een buurtgerichte aanpak van de wijk. Een vaste buurtwerker die de buurt kan versterken is daarbij onontbeerlijk. Hij of zij moet de aanwezige positieve zaken in de wijk versterken. De Cinépalace lijkt ons een ideale uitvalsbasis voor dat buurtwerk.

2.      De Kortrijkse politie moet in het kader van de ‘comunity police’ aanspreekbaar aanwezig zijn in de wijk. Een duo wijkagenten dat permanent aanwezig is op de straat tussen de inwoners en bezoekers van de straat moet het veiligheidsgevoel verhogen.

3.      De stad moet met de  aanwezige socio-culturele spelers zoals Cinépalace samenzitten om te bekijken wat hun aandeel kan zijn in de opwaardering van de straat en wat ze daarvoor nodig hebben.

4.      Binnen de stedelijke administratie moeten alle diensten kijken hoe ze vanuit hun expertise kunnen bijdragen aan de heropleving van de straat. Slechts door samenwerking zullen we de straat er bovenop krijgen.

5.      De handelaars uit de straat moeten samen de straat kunnen promoten als leefbare en fijne straat. Het zou dan ook zinvol zijn om het centrummanagement (BID) daarvoor de nodige (financiële) ruimte te geven. Een wekelijkse mini markt (op de kop van de Veemarkt bijvoorbeeld) met producten uit de wereld zou een mogelijkheid kunnen zijn.

6.      Om de nodige afstemming te krijgen tussen de aanwezige spelers is het belangrijk dat er een structureel overleg komt binnen de wijk waar inwoners, handelaars, buurtwerk, politie, de stedelijke administratie; …

7.      In overleg met alle betrokkenen moet een plan opgemaakt worden over de lange termijn toekomst van de straat. De stad moet haar kaarten op tafel leggen en aangeven waar ze naar toe wil met de straat.

8.      Om het imago van de straat binnen en buiten de stad te verbeteren moeten er nieuwe activiteiten komen. Een speciale projecttoelage voor organisatoren van dergelijke projecten moet dat stimuleren. Aanvullend kan ook de stad zelf activiteiten programmeren in de straat.

9.      Bij grote en aanhoudende problemen (drugs,…) moet er een gecoördineerde aanpak komen om deze problemen gericht vanuit justitie en politie aan te pakken.

Jong groen wil dat de Zwevegemsestraat niet langer alleen als probleem wordt gezien maar dat de stad ook bewust kies en inzet op een leefbare toekomst voor de straat. De specifieke identiteit van de straat (multicultureel) is volgens Jong groen een troef eerder dan een bedreiging!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s