Kinderopvang in Kortrijk: even geduld

Uit onderzoek begin dit jaar van ‘Kind en Gezin’ blijkt dat er in Kortrijk voor slechts 45% van de kinderen plaats is in de voorzieningen kinderopvang. De resultaten liggen lager dan het Vlaams gemiddelde (48%) en een pak onder de behoefte (62% van de kinderen zou gebruik maken van kinderopvang moest het aanbod voldoende groot zijn). Een kleine rekenoefening leert ons dat er in Kortrijk dus een tekort is van 437 plaatsen in de kinderopvang. De cijfers uit de ‘Gemeentelijke Profielschets’ leren ons dat er tussen 2009 en 2011 in Kortrijk geen plaatsen bijgekomen zijn maar zelfs 15 plaatsen minder zijn.

Deze cijfers maken duidelijk dat er wat kinderopvang werk aan de winkel is in onze stad, zeker als je weet dat er wachtlijsten zijn en dat de bevolkingsprognoses aangeven dat er een nieuwe babyboom aan komt. Er zijn de laatste jaren 100den nieuwe huizen gebouwd in de noordrand van de stad. Sommige scholen daar werken nu al met een inschrijvingsstop omdat ze de toevloed van kinderen niet aankunnen.

Als we bovenstaande gegevens indachtig zijn dan is het onbegrijpelijk dat er geen beleid ontwikkeld wordt om extra aanbod in kinderopvang en onderwijs te voorzien in die buurten waar heel wat jonge gezinnen zijn komen wonen. Met één nieuw opvanginitiatief in Heule (opening in 2013) zullen we het gat niet toerijden. Het verhaal van de kinderopvang in Kortrijk is het zoveelste in de rij waaruit een gebrek aan visie en beleid blijkt. Het kortetermijndenken in de huidige CD&V en Open VLD meerderheid laat plannen op lange termijn niet toe. Ondertussen worden jonge ouder geconfronteerd met een gebrek aan opvang voor hun kinderen. Als ze zich in het college van Burgemeester en Schepenen afvragen waarom jonge gezinnen liever in de gemeentes rond Kortrijk gaan wonen moeten ze misschien eens de resultaten van die gemeenten bekijken als het over kinderopvang gaat.  Wevelgem, Kuurne en Lendelede doen het een pak beter dan Kortrijk en trekken dan ook jonge gezinnen aan.

CD&V die met de slogan {iedereen inbegrepen} naar de kiezer trekt weet wat gedaan. Als ze de jonge kinderen en hun ouders belangrijk vinden dan kunnen ze meteen 437 plaatsen in de kinderopvang voorzien. De voorbije 6 jaar hebben VLD en CD&V een beleid gevoerd dat de noordrand van de stad heeft volgebouwd en waarbij geen enkele ‘dienst’ werd voorzien. Er kwam geen extra aanbod in de nu al overbevraagde scholen, er verdwenen plaatsen in de kinderopvang, er kwam geen extra ‘leefruimte’,… Een ernstig beleid Ruimtelijke Ordening moet dit soort vragen meenemen in haar beleid, helaas gaat het er zo niet aan toe in Kortrijk. In het stadhuis gaan ze er blijkbaar vanuit dat mensen enkel in Kortrijk zijn om te slapen (in hun nieuwe huis) en te shoppen (in K in Kortrijk). Aan de dienstverlening die nodig is als je 100den nieuwe huizen bouwt hebben ze niet gedacht. Dat moet in de toekomst echt anders. Het stoppen van de selectieve stadsvlucht (jong gezinnen trekken weg) moet in de volgende legislatuur dé prioriteit zijn. Het uitbouwen en inzetten op voldoende kinderopvang is daar een belangrijk onderdeel van. Er moeten andere budgettaire keuzes gemaakt worden door de stad. Het geld is er, nu nog de wil om dit probleem op te lossen. De hoogste tijd dus voor een positief alternatief. De jonge ouders hebben geduld genoeg gehad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s