De Kortrijkse Bouwwoede lost niets op.

Het was een oud zeer in Kortrijk: elk jaar opnieuw waren er minder inwoners in de stad. De stad liep stilaan leeg en dat baarde de bestuurders terecht zorgen. Onder impuls van de vorige (SP.a- CD&V) meerderheid werden enorme lappen grond (vooral in Heule) klaargemaakt voor verkaveling.  Deze legislatuur kon schepen Maddens namens de nieuwe meerderheid (CD&V – Open VLD) dan de ene nieuwe verkaveling na de andere aankondigen en laten volbouwen. Gehoopt werd dat er veel nieuwe jonge gezinnen zouden komen wonen op die nieuwe verkavelingen. Ondertussen zijn we 12 jaar verder en is het aantal inwoners in vergelijking met 2000 stabiel gebleven (de  andere centrumsteden gingen gemiddeld 5% vooruit).Het idee dat de jonge gezinnen in dikke drommen naar Kortrijk zouden komen als er massaal werd ingezet op nieuwe verkavelingen blijkt dus niet te kloppen.

In de gemeentelijke profielschets die de Vlaamse studiedienst vandaag ontsloot kan je heel wat boeiende cijfers vinden over o.a. de woningprijzen. Ik wil u volgende tabel niet onthouden:

Bemerk dat vooral de prijs van de gewone woonhuizen een enorme explosie hebben gekend (+ 125%) en ook de appartementen doen er vlot 74% bij. Het gemiddelde inkomen van de jonge gezinnen die men in kortrijk hoopt aan te trekken is zonder enige twijfel een pak minder gestegen in die zelfde periode.  De evolutie van de prijs per m² bouwgrond in Kortrijk is zo mogelijk nog spectaculairder.  Op 10 jaar tijd is de prijs gestegen van 57.9 euro/m² tot maar liefst 136.2 euro/m² (een stijging met 135%).

Om de masale golf aan verkavelingen mogelijk te maken werd in Kortrijk de laatste 10 jaar meer dan 180 hectare (of een goeie 90 kleine voetbalvelden) open ruimte ingenomen om te verkavelen.  De droom van de klassieke partijen (Cd&V, Open VLD en SP.a) om massaal te verkavelen en daardoor massaal open ruimte op te offeren om jonge gezinnen aan te trekken blijkt een lege doos.

Ondertussen is deleegstand in de binnenstad (zowel wat woningen betreft als qua winkels) sterk toegenomen. Het zelfde aantal inwoners als 10 jaar geleden is dus in een cirkel rond de lege binnenstad gaan wonen. Wie dacht dat er in de nieuwe verkavelingen veel nieuwe groene ruimte voorzien is waar mensen ook kunnen leven is er aan voor de moeite.

Er moet een resolute andere woon- en ruimtelijke ordeningspolitiek gevoerd worden in onze stad. Renovatie en het aantrekkelijk maken van de binnenstad moeten daarbij de norm worden. Dat doe je niet door renovatiepremies af te schaffen maar wel door juist sterker in te zetten op de renovatie van de binnenstad. De woonregie moet uit de handen van 5 sociale verhuurkantoren, het SOK en de bouwpromotoren. De regie moet door de stad zelf gebeuren, door een sterke schepen van ruimtelijke ordening. Het centrum van de stad kan enkel aantrekkelijk worden als het autoluw wordt en de parkeerplaatsen maximaal aan de bewoners geeft. De ruimte die daardoor vrij komt moet een groene invulling krijgen zodat jonge gezinnen ook kunnen spelen en leven in de stad. Een deel van de leegstaande winkels moeten woonhuizen kunnen worden (er is een overaanbod aan winkelruimte), de leieboorden moeten leefplek worden met terrassen en bomen i.p.v. auto’s,… Het Groen progrogramma zal vol staan met ideeën om van Kortrijk opnieuw een aan trekkeleijke en leefbare stad te maken. Na 12 jaar beleid dat niet gewerkt heeft is het tijd voor nieuwe ideeën. Een positief alternatief voor Kortrijk met ideeën die de blik op de toekomst houden.

Bron:

De studiedienst ontsluit sinds vandaag een geactualiseerde versie van de Gemeentelijke Profielschetsen . Het volledige Kortrijkse rapport kan u bekijken via deze link: http://aps.vlaanderen.be/lokaal/pdf/gemeente-2012/Kortrijk.pdf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s