In memoriam Sinxen Vlas Vegas

Het is triest wakker worden in Kortrijk vandaag, Sinxen Vlas Vegas stopt er mee. In een persbericht dat niet aan duidelijkheid ontbreekt maakten ze die beslissing gisteren bekend. Een slechte communicatie met de stad en een manifest gebrek aan steun bij de beleidsmakers zijn de voornaamste oorzaken. Het volledige persbericht kan je hier lezen.

Schepen van cultuur Depuydt verweert zich vandaag al in de krant:ze krijgen  toch 4000 euro subsidies’. Een partijkaart van CD&V had wellicht een veelvoud aan subsidies opgeleverd (ACW-Novaraock krijgt ondertussen bijna het 10-voud voor nog niet de helft van het aantal bezoekers op een betalend festival). In kortrijk is niet de kwaliteit het criterium wel het hebben van de juiste vrienden en partijkaart. Lees ook: https://mattivandemaele.wordpress.com/2012/02/20/subsidies-voor-grote-evenementen-in-kortrijk-tijd-voor-ontzuiling/

Ik herinner me mijn eerste Sinxen Vlas Vegas nog goed ‘in Bijstand’. Ik was er nog nooit geweest maar met de leiding van Chiro Tsjoef deden we enkele shifts in de bar. Het is de volgende jaren een gewoonte geworden: de laatste shift op maandagavond. Van ‘Bijstand’ langs ‘de parking aan de Doorniksestraat’ om te eindigen in en rond de Kreun. Zelden ben ik ergens vrijwilliger geweest waar je zo verwend werd. Voor je shift lekker vers eten en een fijne bende om mee te werken.

De rest van het weekend zaten we uren op de houten stoeltjes in de zon te genieten van Caipirinha’s, de muziek en de ‘maten’. De sfeer was gemoedelijk en je kon er geen 10 meter ver wandelen zonder iemand tegen te komen die ja al ‘te lang niet meer gezien ‘had. Ik zal zelf niet de meeste optredens gezien heb maar van ‘zij die het kunnen weten’ hoorde ik dat de programmatie gedurfd en prikkelend was. Onderweg naar de bar voor alweer een Caipirinha werd ik inderdaad meermaals geprikkeld door vreemde geluiden en klanken. Kortom een stimulerende omgeving. Het was ook een festival waar je mensen met de kinderwagen zag binnenkomen (mijn zoon was er vorig jaar ook al even). Het was een plek waar jongeren en ‘iets minder jongeren’ samen genoten van muziek, sfeer en vriendschap. Het is die herinnering die ik zal koesteren aan Sinxen Vlas Vegas.

Het zijn vanaf nu allemaal herinneringen aan een festival dat niet meer terug komt. Ik wil de organisatie bedanken voor hun meer dan geslaagde poging om Kortrijk tot een mooiere plek op deze aardkloot te maken. Ik ben blij dat ze ook volharden en doorgaan met kleinschalige events en optredens.

We moeten ons ondertussen wel de vraag stellen welke stad we eigenlijk willen? De huidige CD&V – Open VLD meerderheid heeft de Vlasmarkt in de problemen gebracht en nu ook Sinxen Vlas Vegas op de knieën gekregen. Moet alles weg wat niet in het design-kraam van De Clerck en de zijnen past? Jongeren en jonge gezinnen lopen massaal weg uit onze stad. Er zou dus een beleid moeten gevoerd worden dat deze groepen extra in de watten legt, het tegendeel is echter waar. Elke plek en elk feest waar het goed is voor jongeren krijgt het moeilijk en moet plaats ruimen voor mooie appartementen en mainstream-aanbod.

Ik hoop dat ze in het stadhuis nog eens heel goed nadenken en een voorstel doen aan de vrienden van Sinxen Vlas Vegas. Of laten ze dit gewoon gebeuren?

Advertenties

6 gedachtes over “In memoriam Sinxen Vlas Vegas

 1. Het beleid… Ooit hadden we een Christelijke Volks Partij van en voor het volk, ze mocht er fier op zijn die naam te dragen maar toen hebben ze het Volk geweerd en met Vlaams geprobeerd en Christelijk en democratisch zijn niet meer van deze tijd. Ze denken dat we dom zijn maar wij weten het !

 2. Walgelijk beleid in Kortrijk. De Vlasmarkt ligt op zijn gat. Slechts 2 café’s draaien zoals het hoort… maar ja, er zijn er dan ook niet veel meer. En nu draaien ze Sinxen nog de nek om ook!!?! Declerck, kus mijn gat ze ventje.

 3. Teju, ik ga dat missen, het was het eerste waar ik naartoe wilde bij aankomst in Kortrijk, gelukkig kon(wou) mijn vrouwtje mij volgen.
  Politiek en volksvermaak voor de jeugd kunnen ze samen gaan??
  Nu Voor één of ander klassiek project (opera, klassiek concert) zal dat geen probleem zijn want dat is eerder van hun staand(alhoewel).
  Dit zal zeker stemmen kosten.
  Kom naar Kuurne of Wielsbeke (daar hebben ze nog een grote peloeze voor het gemeentehuis).

  sterkte David

 4. We moeten dat stadsbestuur onder druk zetten… De laatste tijd kom ik niet meer zoveel in Kortrijk en iedere keer merk ik op dat er meer en meer parkeermeters staan, de betalende zone wordt steeds uitgebreider in Kortrijk; nu dit

 5. en twas voor vlas vegas da we gingen naar de sinksen in kortrijk…
  daar hadden we het meeste plezier, het tofste muziek, de meest juiste sfeer, twaren daar allemaal vrienden onder mekaar en kwamen de mensen zelfs dichter bij elkaar als ze elkaar nog nie goe kenden..
  en nu pakken ze da van ons af… allee..
  sinksen kortrijk zal nog nooit zo’n zwak jaar gekend hebben..

 6. Kritiek geven is altijd de gemakkelijkste oplossing!
  Indien jij iets zou organiseren en zoveel geld krijgt, zou je toch ook wel dank u wel zeggen of past dit niet in een partij zoals GROEN! ?

  Beste Tiemen,

  Toch even reageren op wat je schrijft.
  1. Ik ben niet tegen subsidies voor Novarock.Ze mogen van mij gerust subsidies krijgen.
  2. Wel wil ik (en mijn partij Groen) dat er eerlijke verdeling is van de subsidies tussen de verschillende organisatoren en een verdeling op basis van ‘inhoudelijke en kwantitatieve’ criteria.
  3. We stelden gisteren op de Gemeenteraad voor om een reglement op te maken (dat is een oplossing), zomaar zeggen dat we enkel kritiek geven doen we dus niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s