West-Vlaanderen is in slaap gevallen

Deze ochtend konden we het horen op het radionieuws. 1/3 van de  zelfdodingen bij jongeren in Vlaanderen gebeuren in West-Vlaanderen. Een cijfer waar je dus niet meteen vrolijk van wordt. Onze provincie doet het economisch nochtans goed, grote stukken van de provincie kennen een lage werkloosheid en we zeggen graag dat ‘genieten in ons zit’.

Binnen 8 maanden mogen we met z’n allen ook naar de stembus om een nieuwe provincieraad te verkiezen. Een verkiezing die vaak weinig aandacht krijgt omdat iedereen bezig is met de lokale verkiezingen. Of omdat de provincies geen belangrijke rol spelen? Of omdat we niet weten wat ze precies doen?

De cijfers waar West-Vlaanderen mee moet uitpakken zijn vaak minder rooskleurig dan het ‘vrolijke imago’ dat we onszelf graag aanmeten. Daarom een klein overzichtje van enkele cijfers waar men best even zou over nadenken met de nieuwe Provincieraad:

–          33% van de zelfdodingen bij jongeren gebeuren in West- Vlaanderen.

–          25% van de pillen die voorgeschreven worden ter behandeling van ADHD worden in onze provincie voorgeschreven. We zijn daarmee absolute koploper in Vlaanderen (en de wereld?)

–          De luchtkwaliteit in de regio zuid West-Vlaanderen is bij de allerslechtste van ons land en Europa. Daarenboven zijn we met 2.3% beboste oppervlakte de minst groene provincie in Vlaanderen om die slechte lucht te zuiveren.

–          Uit de meest recente cijfers blijkt dat West-Vlaanderen de enige provincie is waar het aantal jongeren afneemt. Tussen 2008 en 2010 nam het aantal -25 jarigen af met 192 inwoners, in alle andere provincies is er een duidelijke stijging. In onze provincie gaat de vergrijzing ook veel sneller dan elders in Vlaanderen.

–          136.150 West-vlamingen leven in armoede, dat cijfer gaat niet naar beneden, wel intgendeel.

Heel wat uitdagingen dus voor onze provincie. Slechte cijfers zijn altijd het resultaat van slecht beleid. De uitdagingen tonen aan dat provincies zichzelf opnieuw kunnen uitvinden en opnieuw relevanter worden. Ons provinciebestuur lijkt ingeslapen en staat niet klaar met antwoorden op de echte uitdagingen waar we voor staan. Ook hier is het duidelijk tijd voor verandering.  Want de leefkwaliteit in een provincie is zo veel meer dan een hoge tewerkstellingsgraad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s