Welterusten, Mevrouw De Block

Beste Mevrouw De Block,
Sinds enige tijd bent u belast met asiel, migratie, maatschappelijke integratie en armoedebestrijding in de Federale Regering. Dat u dat maar als staatssecretaris en niet als minister mag doen is tekenend maar wellicht niet uw schuld. Er moet mij één en ander van het hart, dus heb ik besloten om u deze brief te schrijven.

Ik wil u als burger van dit land een volgtip op twitter meegeven. Els Keytsman (@keytsman op Twitter) slaat zowat elke dag met een spreekwoordelijke ‘natte dweil’ in mijn gezicht.  Meestal gaat het bericht als volgt: Weer geen opvang vandaag voor XX personen, waaronder XX gezinnen met kinderen. De directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen laat elke dag mijn maag even samentrekken.

Ik vraag me op zo’n moment af of u als staatssecretaris nog de tijd heeft om eens naar het weerbericht te luisteren. Heeft u geweten dat het de laatste nachten stevig vroor (tot -8c)? Of stapt u rechtstreeks uit uw voorverwarmde auto uw knusse kabinet binnen? Ik zou u een gunst willen vragen. Zou u voor mij als het nog eens een nacht vriest een korte wandeling van een half uur willen maken in de straten rond uw warme kabinet. Gebruik die korte wandeling om even te denken aan die gezinnen met kinderen die op dat moment op de straat leven.  Ik lees ook dat u de opvang wil afbouwen. Nog meer kinderen op straat dus? U heeft zelf 2 kinderen. Denkt u nooit aan hen  als er weer eens kinderen op straat moeten slapen door uw asielbeleid? Iedereen een dak boven het hoofd geven, zeker gezinnen met kinderen, is toch niet zo moeilijk. Waar een wil is, is een weg, als de federale Regering het echt zou willen hoeven er geen kinderen op straat te slapen. Ik zou niet goed slapen moest ik in uw schoenen staan.  Ik woon blijkbaar in een land waar rokers recht hebben op een verwarmd terras, maar asielzoekers met kinderen geen bed voor de nacht kunnen krijgen.

De armoede klimt naar ongeziene hoogtes, zo’n 15% van de Belgen leeft in armoede. Één kind op vijf in ons land groeit op in armoede en bijna een derde van de leeflonen gaat naar jongeren. We doen daarmee slechter dan het Europese gemiddelde.  Uit uw beleidsnota blijkt alvast bijzonder weinig ambitie om dit probleem aan te pakken.  De laagste uitkeringen optrekken tot aan de armoedegrens zit er met u niet in. Voor het aanpakken van de kindarmoede voorziet u een klein budget dat hier en daar wat scherpe kantjes kan wegwerken maar het probleem niet kan oplossen. Als ik dat lees vraag ik me weer af of u ’s nachts eigenlijk wel kan slapen. Heeft u zelf geen bezwaar tegen dergelijke keuzes? 1 op 5 van de kinderen groeit op in een situatie die hen vanaf de geboorte kansen ontneemt. Mag ik u meteen een 2e opdracht meegeven: ga eens kijken bij zo’n gezin waar het moeilijk gaat. Zo’n gezin waar de schoolrekening blijft liggen en de kinderen niet mee gaan op schoolreis. Of leg eens u oor te luisteren bij één van uw collega’s artsen en bespreek eens de negatieve gevolgen van armoede op de gezondheid van die kinderen die er in op groeien. Als arts weet u dat toch? Of probeert u het allemaal te vergeten om ’s nachts de slaap te kunnen vatten?

Elke ochtend zie ik jonge (Roma?) vrouwen bedelen met baby’s op de arm of jonge kinderen op de kille grond rond Brussel centraal. Met de gedachte dat er waarschijnlijk een criminele bende achter zit, geven we niets, draaien we het hoofd en stappen door. Ondertussen blijven die baby’s en kinderen de hele dag buiten in de kou, verstoken van warmte, zorg en onderwijs. Denkt u in uw slaap ooit eens aan zo’n baby? Ik zou er niet van kunnen slapen.

Mevrouw De Block, de armoede en het ‘asielprobleem’ zijn er niet gekomen met u aankomst op het kabinet. U neoliberale ideologie mag dan wel de oorzaak zijn van de problemen, persoonlijk kan u er misschien niet veel aan doen. Alleen zijn armoedebestrijding, asiel en migratie sinds kort wel uw bevoegdheden. Ik roep u op om ze te gebruiken. Zodat er geen kinderen meer in de vrieskou op straat worden gezet, zodat ieder kind mee kan op schoolreis en de kinderen die nu bedelen morgen op school zitten. Met de teksten die nu op tafel liggen zal dat niet lukken.

Laat er ondertussen vooral uw slaap niet voor. Dat doen de armen wel voor u.

Met vriendelijke groet,

Matti Vandemaele

Advertenties

4 gedachtes over “Welterusten, Mevrouw De Block

  1. Ik geef je hier volledig gelijk in, dit zijn dringende problemen die meteen aangepakt moeten worden. Elke dag dat die mensen op straat moeten leven is er één te veel.

    Het is voor ons onbegrijpelijk dat mensen die deze functie in de regering hebben niets kunnen/willen doen, als zij het al niet kunnen, wie dan wel?

  2. Straf, dat men verwacht dat mensen enkele weken ver in hun nieuwe job al meteen bergen verzetten en mirakels voortbrengen
    En laat ons wel wezen: als men het asielbeleid zou verstrengen, zal men minder onterechte asielzoekers moeten opvangen en zal er meer geld vrijkomen om de armen van de straat te halen. Minder plaats voor asielzoekers betekent meer plaats voor dakloze landgenoten. Maar Rome werd ook niet op één dag gebouwd. Dat mensen ook deze winter weer op straat moeten slapen, is niet de schuld van mevr De Block maar van haar voorgangers die er zo lang een potje van hebben gemaakt. De verandering die zij brengt, zullen we pas volgende winter zien. En ondertussen staat het alle “kapiteins aan wal” natuurlijk vrij om zelf een arme medemens onderdak te bieden… dat haalt meer uit dan vingerwijzen, maar kost natuurlijk wat meer moeite en zelfopoffering.

    PS: als ik in Brussel stilsta voor het licht en er komt een vrouw met baby op de arm bedelen (zoals u aanhaalt) geef ik inderdaad geen geld, met het gedacht dat er een criminele bende achterzit. Maar als ik nog een blikje water of een koek in mijn wagen heb rondslingeren, geef ik die met veel plezier af.

  3. Hoe is het in vredesnaam mogelijk, dat er nog steeds asielzoekers binnenkomen, terwijl er nu al geen plaats meer voor ze is ? Stuur ze dan alstublieft naar een ander land, zoals Duitsland of Engeland, maar dat wordt dan weer tegengehouden. Asielzoekers zullen er altijd zijn, maar geef de mensen geen valse hoop. Het zijn ook mensen van vlees en bloed. Dit, tot dat Belgie zijn zaakjes op orde heeft, zoals men beweert, dat dat pas volgend jaar aan de orde zal zijn. Dat hopen we dan maar. Hongerige mensen zijn geen criminelen, maar men werkt hiermee wel criminaliteit in de hand. Dat kan men beter voorkomen door een tijdelijke STOP in te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s