(Jeugd)verenigingen in Kortrijk zijn de dupe.

Het Kortrijkse stadsbestuur (CD&V en Open VLD) beslisten om dit jaar geen begroting voor 2012 ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. Resultaat is dat er vanaf 01/01/2012 gewerkt zal worden met het systeem van voorlopige twaalfden. Het budget zal normaal gezien pas in februari voorgelegd worden in de gemeenteraad. Enkel de ‘verplichte uitgaven van de gewone dienst’ mogen ten belopen van 1/12e van de kredieten van het vorige jaar (2011) gemaakt worden. De financiële mogelijkheden van de stad worden dus tijdelijk beperkt.

Één van de meest concrete zaken zijn de (jeugd)verenigingen die minstens 2 maanden zullen moeten wachten op hun subsidies. Zeker voor verenigingen met personeel in dienst maakt dat de werking bijzonder lastig. Maar ook de jeugdhuizen bijvoorbeeld die alle gas-, water- en elektriciteitsfacturen samen met hun brandverzekering hebben voorgeschoten gedurende 2011 moeten dus langer wachten op de tussenkomst van de stad. Dat gaat over duizenden euro’s en de last blijft in 2012 dus extra lang op de schouders van de vele jonge vrijwilligers liggen. Het warme Kortrijk waar men zo graag mee uit pakt lijkt verder weg dan ooit. De verenigingen betalen het gelag voor het slechte beleid van deze meerderheid. Met veel trompetgeschal heeft men de ééngemaakte uitleendienst aangekondigd. Veel minder trompetgeschal bij deze beslissing om de (jeugd)verenigingen tijdelijk in de kou te zetten.

De crisis wordt aangehaald als de reden van deze werkwijze. Alle andere centrumsteden (behalve Oostende waar men altijd zo werkt) hebben een goedgekeurde begroting. Kortrijk staat  zo goed als alleen in deze denkwijze. Door de terugkeer van Stefaan De Clerck kon er geen akkoord bereikt worden, de prioriteiten bij de ACW’ers van Lybeer liggen immers anders dan bij de middenstanders van De Clerck. De (jeugd)verenigingen zijn het slachtoffer, maar daar liggen ze bij CDE&V en Open VLD niet wakker van. Zeker Schepen Cnudde die zowel financiën als jeugd in zijn bevoegdheden heeft weet wat de impact voor de (jeugd)verenigingen is, maar laat begaan. Ondertussen zijn de verschillende stadsdiensten de (jeugd)verenigingen -officieus-  aan het inlichten over het niet uitbetalen van de subsidies tijdens de eerste 2 maanden van 2012. We kunnen enkel maar hopen dat er geen (jeugd)verenigingen in de problemen komen door deze manier van werken. Het is onaanvaardbaar dat de stad Kortrijk haar beloftes niet nakomt t.o.v. de verenigingen.  Een stadsbestuur moet een betrouwbare partner zijn voor het sociaal-cultureel (jeugd)werk en dat blijkt dus niet langer te kunnen. Tijd voor verandering dus!

De stad moet nu ook:

–       Zo snel als mogelijk een begroting goed te keuren.

–       De subsidies aan de (jeugd)verengingen zo snel mogelijk uit te betalen eenmaal er een begroting is.

–       De (jeugd)verenigingen die normaal gezien in januari of februari subsidies ontvangen officieel op de hoogte te brengen (hoe kunnen ze anders hun vereniging ‘runnen’?).

–       Voor individuele (jeugd)verenigingen die tijdelijk in de problemen komen een individuele oplossing te voorzien.

Advertenties

Een gedachte over “(Jeugd)verenigingen in Kortrijk zijn de dupe.

  1. Dit is nog maar het begin van het onafwendbare financiële drama van de stad Kortrijk. Wie ietwat een begroting kan lezen, zag dat in die van 2011 de normaalste zaken van de wereld… ingeschreven werden in de ‘buitengewone begroting’. Een beetje boekhouder weet dan: het geld is op, jongens.
    Komen daar nu bij: het Dexia-debacle, steeds meer tweeverdieners verlaten Kortrijk en worden ingeruild voor arme inwijkelingen, die niet bijdragen aan de stadskas,…
    Wellicht had het huidige bestuur gehoopt dat dit nog een jaar verborgen kon worden, maar het alarmlicht brandde wat te vroeg. De opcentiemen nog wat optrekken? Kortrijk zit al vooraan en dat jaagt nog meer belasting betalende inwoners weg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s