De rivier maakt de stad

Een tijdje geleden verspreide de stad Kortrijk het mooie boekje “De rivier maakt de stad”. Een uitgave met een mooi toekomstbeeld voor de Leieboorden in Kortrijk. Het is fijn om vast te stellen dat het bestuur van onze stad kortrijk beseft dat we veel meer moeten leven langs/naar de rivier i.p.v., zoals vroeger, te leven met de rug naar de Leie. De stad heeft het over 12 te ontwikkelen sites (zie kaartje hier onder) waarlangs de nieuwe dynamiek zich zou kunnen vormen.

Het totale project omvat 23ha grond, goed voor 175.000m² ontwikkelbare oppervlakte. Voor een stad als Kortrijk is dat, zeker zo dicht bij het centrum, een enorme oppervlakte.

Enkele bedenkingen:

–          De Leieboorden ontwikkelen is een absolute must. Toch moeten we streven naar goeie verbindingen met het centrum dat leefbaar moet blijven na het creëren van dit ‘nieuwe centrum’. We moeten voorkomen dat we zoals is gebeurd in ‘hoog Kortrijk’ een nieuw stadsdeel aanleggen dat los staat van de rest van de stad.

–          In het voorstel is sprake van 35.000m² nieuwe handelsruimte. Daar sta ik persoonlijk van te kijken. Er is in Kortrijk meer handelsruimte dan in bvb Brugge en een enorme leegstand. Het is zonneklaar (behalve dan voor schepen Maddens) dat er geen nood is aan bijkomende handelsruimte in onze stad. Een vreemde keuze dus. Dat er langs de Leieboorden ruimte is voor hier en daar horeca lijkt mij logisch, maar of er veel ‘echte winkels’ moeten komen? Buurtwinkels voor de nieuwe inwoners, ja, maar niet meer dan dat.

–          En dan 140.000m² wonen. Dat is een enorme oppervlakte, zeker voor een stad waar de jonge gezinnen weg trekken. Daarom ben ik voorstander om voor een kleiner aandeel bebouwing en bewoning te gaan. Door de vervuilde grond die eerst gesaneerd moet worden zullen de prijzen van huizen er niet meteen aan de lage kant zijn. We kunnen ons dus afvragen of de woningen die er zullen komen wel betaalbaar zullen zijn voor jonge gezinnen. Voor mij is dat alvast een voorwaarde om ze te bouwen. Woningen: ja, maar alleen als ze ook voor jonge gezinnen betaalbaar zijn. Voor mij blijft renovatie van woningen in de binnenstad de norm eerder dan massale nieuwbouw.

–          De open ruimte die rond het Albertpark, de Skatebowl en Buda beach is gekomen is fantastisch. Het zijn ruimtes die weer zuurstof geven aan de stad. Ze nodigen de burgers uit om te leven in hun stad en rond de rivier. Mooi werk dus. Graag zie ik meer van dat langs de Leie. Op de 12 sites waarvan sprake komt hier en daar wel een beetje groene ruimte. Ik wil er voor pleiten dat we minstens nog 3 extra sites volledig behouden voor een groene/leef invulling en dus niet bebouwen. Daardoor wordt het ook weer een stukje aantrekkelijker om in de binnenstad te komen wonen. De meest logische sites om niet te bebouwen en een groene/leef invulling te geven zijn volgens mij:

  1. De site Blekerij waar door de aanwezigheid van een oude Leie-arm al een aanzet is voor groene ruimte.
  2. Site De kien met een doorsteek tussen de Leie en de Gasstraat (waar nu al mooie bomen staan).
  3. Site Libaertlaan waardoor de open ruimte vanaf het Albertpark  maximaal benut kan worden.

–          Wellicht ligt de focus van het boekje alleen op de ‘actieve Leie-arm’ en is de oude Leie-arm langs de Broeltorens daarom niet meegenomen. Dat is jammer, want ook daar liggen heel wat uitdagingen te wachten. De Leieboorden langs die oude arm zijn een grote parkeervlakte en dat is een gemiste kans. Het idee van de verlaagde Leieboorden is niet nieuw maar de stad slaagt er maar niet in om er mee te beginnen. Ik wil er dan ook voor pleiten om snel werk te maken van die oude Leieboorden. Behalve parkeerplaats voor bewoners , en enkele kortparkeerplaatsen (max.15 minuten)  moeten alle parkeerplaatsen tussen de Noordbrug en de Broeltorens vervangen worden door plaats om te wandelen, fietsen, zitten, spelen, kortom om te leven! Dat kunnen terrassen zijn, brede zit-trappen, … De aanleg van dat stuk Leie is ook een enorme kans om de blauwe ader door onze stad ook een groen kantje te geven en bomen in het centrum te brengen

Met deze opmerkingen in het achterhoofd kan het Leieproject een enorme kans bieden om de leefbaarheid van Kortrijk te verhogen en zo opnieuw jonge gezinnen aan te trekken. Maar dan moeten megalomanie en het ‘slaaf zijn van projectontwikkelaars’ plaats maken voor de belangen van de burgers en de toekomst van onze stad.  Een groen(!)e inbreng in dit dossier zou de leefbaarheid ten goede komen en de kansen voor onze stad en haar inwoners verhogen. Op naar 2012!

PS. Ik ben blij dat er een geïntegreerde aanpak is voor de Leieboorden. Het lijkt me logisch dat we een zelfde oefening maken voor de omgeving rond het Kanaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s