Tijd voor een hogere versnelling met de trage wegen.

Dit weekend is het weekend van de trage wegen. De site van VZW Trage Wegen geeft ons volgende definitie voor trage wegen: ‘elk baantje dat voornamelijk bedoeld of geschikt is voor niet-gemotoriseerd verkeer‘. Bekend zijn de voet- en buurtwegen, holle wegen en jaagpaden. Maar ook herbestemde spoorwegbeddingen zijn trage wegen, een breed spectrum dus. Ecologisch interessante linten, infrastructuur die staat voor een milieuvriendelijke en duurzame mobiliteit.
Ook in onze stad zijn er heel wat van die kleine baantjes die door fietsers en wandelaars gebruikt worden. De voorbije jaren wer een inventaris gemaakt van al die wegen door vele vrijwilligers. Maar gezien de meerwaarde van die trage wegen, geen overbodige luxe. Helaas slaagt de stad er niet in om ook aan de slag te gaan met die inventaris. Er is nood aan een duidelijke visie en een plan van aanpak voor de Trage Wegen in onze stad. Hoe kan men de kwaliteit verbeteren? Hoe ziet men het onderhoud? Wil men missing links aanleggen? kunnen oude afgesloten wegen terug open gemaakt worden?

Het is niet duidelijk wat de stad met de Trage Wegen,wil aanvangen. Hopelijk meer dan elk jaar één wandeling organiseren. We gaan graag mee wandelen maar we verwachten meer van onze stad. De trage wegen zijn het middel bij uitstek om veilige voetgangers en fietsverbindingen te realiseren waar we zo’n nood aan hebben in onze stad. Trage wegen vormen een belangrijk surplus in de het zich functioneel en recreatief verplaatsen, dit surplus moeten we met zijn allen ter harte nemen en er vooral iets mee doen! Aangezien er niet genoeg ruimte was in het mobiliteietsplan van onze stad voor een uitgewerkte visie over deze Trage Wegen stellen we voor om een stevige oefening over de trage wegen op te zetten:
– hoe onderhouden we ze?
– waar kunnen we fiets- en wandellinten maken via deze Trage Wegen?
– hoe laten we de bewoners van onze stad deze Trage Wegen meer gebruiken?

Het is spijtig dat de uren tijd die de vele vrijwilligers hebben gestoken in het in kaart brengen van de Trage Wegen geen beleid krijgt dat verder gaat op hun oefening. Tijd voor beleid dus!
Misschien moeten we de verschillende Trage Wegen een naam geven om zo het belang aan te tonen. Er ligt er een grote kans in het actief en planmatig aanpakken van de Trage Wegen in onze stad. Er is een grote winst te maken op verschillende domeinen: meer en veiliger fietsen (mobiliteit), een aantrekkelijk netwerk in fietsvriendelijke omgeving (Toerisme/recreatie) en het is goed voor het milieu (ecologie). Veel winst met een doordachte aanpak. Wij hopen alvast dat de stad er iets mee doet. Want het mag duidelijk zijn: trage wegen zijn belangrijk voor iedere fietser en voetganger.

Advertenties

3 gedachtes over “Tijd voor een hogere versnelling met de trage wegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s