Kortrijk na 2012 (9): Cultuur

Het is ondertussen al weer een tijdje geleden dat ik een stukje schreef n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen in Oktober 2012. Inhoudelijk blijft het voorlopig erg stil. Jong CD&V stelde hun manifest voor Kortrijk 2018 voor en Jong Groen nam een enquête af die als basis moet dienen voor een inhoudelijke toekomstvisie op de stad. Bij de andere jongerenpartijen bleef het ondertussen oorverdovend stil, toch als het over inhoud gaat.  Maar ook als de collega’s inhoudelijk nog geen idee hebben van onze stad na 2012, loont het de moeite om nog eens een aantal gedachten op ‘papier’ te zetten. Vandaag over de wondere wereld van Cultuur.

Kortrijk heeft een erg rijke scène aan culturele actoren en het publiek krijgt enorme kansen om van dat rijke aanbod te proeven en genieten. Deze diversiteit moet als uitgangspunt bewaard worden. Toch moet de stad ook keuzes durven maken. Sommige (stedelijke) initiatieven maken te weinig het verschil om nog langer ondersteund te worden. Laat ons een kat een kat noemen: het stedelijk museum op de Broelkaai is daar een voorbeeld van. Welke meerwaarde heeft het museum voor de stad? De tijd dat iedere gemeente een museum moest hebben en dat de cultuurliefhebbers niet mobiel waren ligt inmiddels ver achter ons. Vandaar mijn eerste voorstel: laat het stedelijk museum afstappen van een vaste collectie.  Het museum zou zich in de toekomst moeten focussen op tijdelijke tentoonstellingen zoals ze nu soms doen.

In het centrum moet dringend een extra een ontmoetingscentrum moeten komen. Zo beschikken de verenigingen ook in het centrum van de stad over de nodige infrastructuur. Bart Caron van Groen! toonde zich daar onlangs nog voorstander van zo’n OC op het Buda-eiland.

De prijzenpolitiek van de OC’s en buurtcentra moet dringend herbekeken worden. Door bijna alle drankinkomsten af te romen voor de eigen werking maken ze het bijna onmogelijk om iets winstgevend op poten te zetten. Winst die weer naar de samenleving zou kunnen vloeien…De stad moet het particulier cultureel initiatief maximaal ondersteunen. Door een doordacht subsidiesysteem, betaalbare locaties,… De stad moet enkel instaan voor een aanvullende programmatie die niet door particuliere spelers voorzien wordt.

De Kortrijkse speelbon die nu geldig is bij het aanbod van Team Jeugd, de sportdienst, de OC’s, de tekenacademie en de gesubsidieerde jeugdverenigingen moet aangepast worden. Er moeten vrijetijdsbonnen komen die bruikbaar zijn voor de zelfde doelgroep (en eveneens als cadeaubon bruikbaar zijn) voor alle initiatieven van de stad of die gesubsidieerd worden door de stad (mist terugbetaling door de stad natuurlijk).

Een gevoelige budgetverhoging met de Sinksenfeesten naar een hoger niveau kunnen tillen. Ook de privéactoren die tijdens dat weekend iets doen worden volledig ondersteund. De zaterdag wordt een volwaardige dag in het Sinksenprogramma.

Er moet meer kunst en cultuur komen in de publieke ruimte. De bewoners (en bezoekers) van de stad moeten verrast worden met kunst (zowel beeldend als voorstellingen) op ongewone plaatsen. Alle kunst samen op een eiland vind ik een vreemd idee. Kunst en cultuur moet bruggen slaan naar alle lagen van de bevolking en dat kan moeilijk op een afgesloten eiland.

Tijdens de examenperiode voorzien de Kortrijkse schouwburg en de OC’s een speciaal programma voor jeugdwerkorganisaties die op dat moment vaak hun werking stilleggen of verminderen. Dat is een oplossing voor het jeugdwerk en zal kinderen en jongeren in contact brengen met Cultuur in een ongedwongen sfeer.

Kortrijk is een stad van steen, dat is al langer geweten. Ook op cultureel gebied is dat zo. Er is een massa aan infrastructuur maar de werkingen die er in zitten moeten het vaak zien te rooien meet een habbekrats.’ Minder steen, meer investeren in de werking’ lijkt mee een goeie slogan voor het toekomstig beleid. Binnenkort zal wellicht de nieuwe’ Bibliotheek van de toekomst’ voorgesteld worden aan het grote publiek. Het is nog even wachten tot Stefaan De Clerck minister af is en zijn volgende grote baksteenproject komt voorstellen (de plannen liggen al maanden te wachten). Een soort intredecadeautje zoals vorsten dat vroeger deden bij hun intrede in ’hun’ stad. Tekenend voor de man en het cultuurbeleid in onze stad. De bibliotheek van de toekomst zal hopelijk zo opgezet en uitgebouwd worden dat ze een kennisondersteunende plaats zal zijn waar leesbeleving centraal staat en geen boekenarchief.

De eurometropool biedt ongeziene kansen op cultureel gebied. Uitwisselingen tussen sectoren (jeugd, cultuur,…) moeten dringend opgezet worden. Met een project als “wijk op stap” (naar analogie met dorp op stap) kan het wijkgevoel versterkt worden en kunnen de banden met Rijsel aangehaald worden.

Voor mijn partij is participatie erg belangrijk. Daarom moeten er ook binnen het beleidsdomein Cultuur extra inspanningen geleverd worden om participatiever te werken. Als jongeren een prioritaire doelgroep is (in het huidige cultuurbeleidsplan is dat zo) dan moeten ze mee de programmatie kunnen bepalen. De taken die de gebiedswerking opneemt of zou moeten opnemen in het Cultuurbeleid moeten duidelijk zijn en uitgevoerd worden. En niet halfslachtig zoals nu.

Wat de communicatie betreft moet de stad een beleid ontwikkelen om het volledige vrijetijdsbeleid te centraliseren. De stad kan een belangrijke rol spelen in de communicatieve ondersteuning van wat er zich in het vrijetijdsveld afspeelt in Kortrijk.

Zoals de vorige stukjes is ook dit stuk een opgooi om de discussie te openen. Want zoals al gezegd, het blijft wachten op de eerste inhoudelijke discussies…

Advertenties

2 gedachtes over “Kortrijk na 2012 (9): Cultuur

  1. Is het niet al jaren de bedoeling om de Sinksenfeesten uit te laten groeien tot een evenement dat niet hoeft onder te doen voor de Gentse feesten (weliswaar op kleinere schaal)? Traag maar gestaag? Ik ben alleszins voorstander.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s