Kortrijk na 2012 (8): Leefmilieu (1)

Op de website van stad Kortrijk staat er heel wat zaken samen gevat onder de rubriek “Leefmilieu”. Ik neem er voor dit stuk enkele elementen uit. Ook op dit punt staat Kortrijk voor enorme uitdagingen. Er zijn stappen vooruit gezet maar ook hier kan het vanaf 2012 stukken beter.

1. groenonderhoud, natuurontwikkeling, aanleg van parken en wijkgroen

Het zal niemand verwonderen dat ik hier mee begin. Ik heb in het verleden al heel wat stukken geschreven over het ontbreken van groene ruimte in onze stad. De ruime regio Kortrijk is één van de minst groene gebieden in België en wordt aan een razend tempo vol gebouwd. De huidige meerderheid (CD&V – VLD) heeft behalve de uitbreiding van de Warande (die nog niet gerealiseerd werd) geen enkele nieuwe groene long gecreëerd. Er zijn duizenden woningen bij gekomen maar geen enkele m² groene ruimte. Op dit punt moeten we het geweer dringend van schouder veranderen. De volgende meerderheid moet op grote schaal investeren in bijkomende groene ruimte. Nieuwe parken moeten aangelegd worden op de plaats die voorzien is voor invalswegen à la N50C.  Wanneer bepaalde grote sites in de stad leeg komen te staan moet er prioritair bekeken worden of er voldoende groene ruimte is in die buurt en zo niet moet de bestemming veranderen en moet er van dat gebied park gemaakt worden.

Daarnaast moet er een milieueducatief gebied + project komen zoals de Groene long in Kuurne. De stad moet zwaarder inzetten op milieu educatie.  Bij de heraanleg van straten en pleinen moet er (naast verkeersveiligheid) prioritair bekeken worden hoeveel extra bomen er kunnen aangeplant worden.  Een stad als Kortrijk moet de ambitie hebben om jaarlijks minstens 1000 nieuwe bomen aan te planten (Kortrijk Boomt). Ook de ambitie om alle parken volledige “doorkijkbaar” te maken om vandalisme te voorkomen moet gestopt worden. Parken moeten rustpunten zijn in de stad. We moeten ook kaalslagen voorkomen zoals onlangs aan de Lange Munte. Het kan niet zijn dat er bomen sneuvelen voor parking, er moet parking sneuvelen voor bomen.

Het wijkgroen mag een stuk ambitieuzer. De nieuwe verkavelingen die aangelegd werden beschikken nauwelijks over groen. Als er groen is dan zijn het vaak verloren hoekjes, grasveldjes en versnipperde stukjes. Ook hier moet de stad veel ambitieuzer zijn. Het wijkgroen moet in grote stukken aangelegds worden, speelvriendelijk en echt groen zijn. Samen met Vlaanderen en de provincie moet bekeken worden hoe de Leievallei (zeker het stuk in Marke) verder uitgebouwd kan worden als gebied met een hoge ecologische waarde

2. Afvalophaling en voorkoming van afval

De stad leverde in het verleden heel wat inspanningen op dit terrein. Toch zijn ook hier enkele verbeteringen mogelijk. Aangezien gescheiden ophaling de norm is geworden zouden ook de publieke vuilbakken (zo’n 900 in Kortrijk?) ook daar waar mogelijk opgesplitst moeten worden per fractie (rest/pmd/papier/glas). Op drukke plaatsen volstaat het huidige ophaalritme niet. Door verschillende fracties in te voeren wordt ook de capaciteit verhoogd maar toch zal op bepaalde plaatsen ook het ophaalritme omhoog moeten.  Wie gelooft dat mensen die iets willen wegwerpen en geconfronteerd worden met een volle vuilnisbak hun vuilnis zullen meepakken naar huis, droomt en is onrealistisch. Op al die plaatsen camera’s zetten is zo mogelijk nog onrealistischer.

Om het wonen in het centrum aangenamer te maken zou het goed zijn dat er in het centrum op bepaalde plaatsen mini containerparkjes komen, zodat die inwoners niet steeds de auto moeten nemen om buiten het centrum een containerpark te vinden.

Indien bepaalde buurten of wijken vrijwillig een netheidscharter sluiten met de stad waarin een aantal concrete engagementen (opkuisactie, sensibiliseringsactie, een straatverantwoordelijke,…) worden in opgenomen kan de stad extra investeren in die buurten. Zo activeren we de inwoners om zelf hun verantwoordelijkheid op te nemen en belonen we actieve bewoners. Verenigingen die meewerken aan een (éénmalige) opkuisactie in hun buurt krijgen een (éénmalige)verhoging van hun werkingssubsidies met 10%.

3. Campagnes voor een beter leefmilieu

De stad moet door een intensieve vergroening van de stad het goeie voorbeeld geven. Meer i.p.v. (zoals nu) minder groen. Het goeie voorbeeld moet ook verder gaan dan aankondigingspolitiek. Zo werd deze legislatuur al drie keer de uitbreiding van De Warande aangekondigd, ook al staat er nog geen enkele nieuwe boom.

Burgers die in een rijhuis (zonder voortuin) wonen moeten aangemoedigd worden om klimplanten tegen hun voorgevel te plaatsen. Ze moeten daarvoor een tussenkomst kunnen krijgen van de stad. Die zou kunnen bestaan uit een Kortrijkse cadeaubon ter waarde van X euro. Zo stimuleer je meer groen en ook de lokale economie. Voor het aanleggen van een groendak moet er een substantiële tussenkomst (subsidie) zijn die mensen die verbouwen over de streep kan trekken. De stad moet dergelijke subsidies en tussenkomsten stevig promoten.

Jaarlijks zijn er heel wat acties en campagnes m.b.t het leefmilieu. De dag van het park moeten we grootser aanpakken. Ook het jaarlijks één keer een uur doven van de straatverlichting (Earth hour) moet op de steun van de stad kunnen rekenen. Ook hier weer een voorbeeldfunctie.

Bij deze de eerste drie elementen voor het thema “leefmilieu” n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Het spreekt voor zich dat voor een sociaal ecologist als mezelf dit thema erg belangrijk is. Er komt dus zeker nog een 2e stuk over dit thema.

PS: ben je tussen de 12 en 33 jaar en woon je in Kortrijk? Vul deze enquête in en win cinematickets. Zo kan je zelf mee werken aan een beter Kortrijk na 2012.

Advertenties

Een gedachte over “Kortrijk na 2012 (8): Leefmilieu (1)

  1. Omdat ik sympathie heb voor de partij Groen! en zelfs enige sympathie voor jou, de groene facebookvriend, en omdat het via deze weg kan enkele bemerkingen. De grootste bemerking op je geschreven betoog van hierboven is er eentje op de stijl – er staat ontelbaar keer ‘dit moet’ en ‘dat moet’. Ik begrijp dat urgentie (zeer) nodig is in een betoog maar schrijven is schrappen.
    Ik denk echt niet dat wij ‘gewone burgers’ echt zitten te wachten op NOG EEN POLITIEKER die ons de hele tijd van ‘jullie moeten’ dicteert.
    Er zitten ook enkele hiaten in het denken op zich, bv eentje wanneer je terecht stelt dat burgers zelf hun verantwoordelijkheid MOGEN nemen ivm opkuisen van pleintjes allerhande (en eigenlijk zou het zelfs een beetje moeten denkt de anarchist in mij, want de staat doet alleen de pleintjes waar de verkiezingen op gewonnen worden, toch?) en net daarna voorstelt om ‘verenigingen’ die dat doen meer geld te geven?!
    Dus, zonder veel sarcasme waren dit enkele bemerkingen. De toekomst MOET groen, als je het mij vraagt en Kortrijk is daar een deel van.
    Hartelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s