De Kortrijkse ruk naar rechts

Welgeteld één week is Wout Maddens (open VLD) plaatsvervangend burgemeester van Kortrijk. Meteen maakt hij van de gelegenheid gebruik om een stevig rechts discours te voeren en de paringsdans rond NV-A ten top te drijven.

Afgelopen dinsdag viseerde Maddens de allochtonen in een reactie op een gewapende overval op het Overbekeplein. Vandaag (donderdag 21 april) zijn de hangjongeren aan de beurt, bij monde van Stefaan Eeckhout , Kortrijks korpschef. Een stevige zeebries liet verschrikkelijke idee van de “VIP – very irritating police” uit Nieuwpoort overwaaien naar Kortrijk. Ik begrijp zoiets niet.

De uitspraak van Maddens over de allochtonen veroordeelde Groen! Kortrijk scherp in een persbericht, maar de boodschap is blijkbaar niet aangekomen. Vandaag hekelt hij in Het Laatste Nieuws ook de brochure “Coutrai tout près” die in Noord-Frankrijk werd verspreid om de Kortrijkse handelszaken te promoten. Hij volgt de Kortrijkse NV-A in de absurde stelling dat deze brochure vooral mensen met slechte ideeën van over de grens naar Kortrijk zou halen. Met deze uitspraak lijkt de ultieme paringsdans rond NV-A Kortrijk ingezet. Niet toevallig verklaart dat andere Kortrijkse VLD boegbeeld vandaag in de nationale pers dat een regering zonder de NV-A voor hem onbespreekbaar is. Altijd leuk als een lokaal initiatief een stevige duw in de rug krijgt vanuit nationale hoek.

De Kortrijkzaan weet waar zij/hij aan toe is als deze heren het na 2012 voor het zeggen zouden hebben. Een xenofobe, wereldvreemde, navelstaarderige stad. Een stad waar je wordt opgejaagd door de politie als je jong of ‘anders’ bent. Een stad waar je door metaaldetectoren moet passeren als je de trein wilt nemen. Voor mij zijn Maddens en de NV-A de echte VIP’s: very irritating politicians.

Hieronder integraal de persmededeling van Groen! Kortrijk over de allochtonen.

Alle buitenlanders zijn dieven?

 

In Het Nieuwsblad van 19 april 2011, reageert Wout Maddens als plaatsvervangend burgemeester op een gewapende overval op het Overbekeplein. In zijn reactie stelt hij dat “er een verband is tussen de toename van allochtonen en de toename van criminaliteit.” Groen! Kortrijk pleit voor correcte analyses en vraagt zich af wat deze uitspraak van Wout Maddens bijdraagt aan de oplossing van het probleem. Van een burgemeester (ook plaatsvervangend) verwachten wij iets anders.

 

Laat ons beginnen met de feiten. Het klopt dat er in Kortrijk (net als in andere plaatsen in Vlaanderen) een probleem is met rondtrekkende (vaak buitenlandse) daderbendes. Het klopt dat in bepaalde zones in de stad steeds dezelfde mensen voor problemen zorgen. Het is absoluut waar dat deze problemen moeten worden aangepakt. Niemand wil immers slachtoffer worden van de misdaden van deze groepen.

 

Maar de toename van criminaliteit linken aan de toename van allochtonen en daardoor meteen een hele gemeenschap door de mangel halen; dat lijkt ons een brug te ver. Is het niet eerder zo dat de falende justitie er een hand in heeft dat (veel)plegers van stafbare feiten vaak onmiddellijk na arrestatie weer worden vrijgelaten? Kunnen ingrepen in de openbare ruimte er niet voor zorgen dat bepaalde zones minder aantrekkelijk worden om feiten te plegen die men liever in het verborgene houdt? Wout Maddens is immers ook schepen van ruimtelijke ordening.

 

Om kort te gaan. Groen! Kortrijk deelt de vraag naar een kordate aanpak van misdrijven in de stad, maar wil evenzeer ingrepen aan het begin van de keten; bij het voorkomen van misdrijven. De analyse dat de toename van criminaliteit gelinkt is aan de toename van het aantal allochtonen, veroordelen wij echter scherp en vinden wij een (plaatsvervangend) burgemeester onwaardig.

Advertenties

Een gedachte over “De Kortrijkse ruk naar rechts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s