Zuid West-Vlaanderen is aan het stikken

Dat Vlaanderen dun bebost is weten we allemaal. Als we specifiek naar Kortrijk kijken dan zien we dat het nog een pak erger is. Eigenlijk is de toestand in de volledige regio Zuid West-Vlaanderen dramatisch. Er stelt zich een stevige uitdaging voor onze regio.

Over open ruimte

Het zuiden van de provincie West-Vlaanderen is de laatste halve eeuw in een razend tempo verstedelijkt. Onderstaande kaartjes van de intercommunale Leiedal maken mooi (of pijnlijk) duidelijk dat de open ruimte volledig aan het verdwijnen is en dat industrie en bewoning alle open ruimte aan het invullen zijn.

Over Groene ruimte

In 2010 werd nog maar eens duidelijk dat op het niveau van Vlaanderen er elke dag 1,5 voetbalveld aan bos verloren gaat. De huidige Vlaamse regering (CD&V, NVA en SP.a) maken zo van het al erg bosarme Vlaanderen een stenen woestijn.  Onderstaande kaart geeft een overzicht van de hoeveelheid bos per provincie. We zien dat West-Vlaanderen erg slecht scoort in vergelijking met de rest van Vlaanderen (bron VBV). Na Ierland is Vlaanderen de bosarmste regio van Europa, dat moet tot nadenken stemmen. 70% van de Vlaamse bossen zijn dan ook nog eens in privéhanden. Het mag duidelijk zijn dat de Vlaamse Regering er een potje van maakt. Maar ook het West-Vlaamse provinciebestuur en de lokale besturen in Zuid West-Vlaanderen dragen een verpletterende verantwoordelijkheid.

In het tijdschrift Oikos ( 1/2002) lezen we in het artikel “Bosbeleid in Vlaanderen van heden naar toekomst.” Door Prof. Bart Muys het volgende over onze regio:

Om de leefbaarheid van de chaotisch verstedelijkte Vlaamse Ruit en zijn Zuid-West Vlaamse annex niet voorgoed te compromitteren moet dringend voor een resolute ommezwaai in het ruimtelijk beleid van deze peri-urbane zone gekozen worden. Naar mijn mening moet hier met een planningshorizont 2050 gekozen worden voor de onversneden realisatie van een parkstadconcept. In een dergelijke parkstad moet gewerkt worden naar een bos- en groenindex van 20 à 30%, voldoende om aantrekkelijke leef- en recreatieruimte te creëren, woon- en industriezones van elkaar te bufferen, transportassen in te kapselen, allerlei landschaps-, schermen milieufuncties waar te maken.

Over luchtkwaliteit

Het mag duidelijk zijn dat we nog erg veraf zitten van een bosindex van 20 à 30%. Het is volgens mij ieders goed recht om tegen meer groen en bos te zijn. Toch kunnen we niet om de vaststelling haan dat ons stukje Vlaanderen blijft ontvolken en dat die trend parallel loopt met het verdwijnen van de open en groene ruimte. De regio moet veel sterker inzetten op open en groenen ruimte om zo terug leefbaar te worden. In onderstaande tabel  kan je de meetresultaten voor fijn stof zien gedurende de laatste 24u. Oranje (de kleur van onze regio) staat voor ondermaats.  Het mag duidelijk zijn dat een regio met dergelijke resultaten niet alleen een ondermaatse luchtkwaliteit heeft maar ook een ondermaatse leefkwaliteit.

Samenvatting

De samenvatting is niet erg moeilijk: de laatste halve eeuw hebben de lokale (hoofdzakelijk CD&V) besturen onze regio vol gebouwd, is de luchtkwaliteit dramatisch gezakt, loopt de centrumstad Kortrijk steeds verder leeg, heeft Leiedal onze streek volledig op de economie gericht en weg van de mensen. Er moet in onze regio dringend aan andere manier van denken komen. Er is nood aan veel meer groene ruimte, extra initiatieven om de luchtkwaliteit te verbeteren en een regionaal milieubeleid die naam waardig. Het kan niet langer zijn dat men zoals in Kortrijk nieuwe bijna gratis bossen weg lacht en blijft kiezen tegen de eigen bevolking.

Advertenties

3 gedachtes over “Zuid West-Vlaanderen is aan het stikken

    1. Helaas weinig verandering in het beleid, vrees ik. Dat zal misschien veranderen na oktober. Er is in elk geval een positief alternatief…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s