Wie zal golf spelen in een lege stad?

Het is genoegzaam bekend dat er in Kortrijk belangrijke uitdagingen zijn in de ruimtelijke ordening. Zoals ik reeds eerder blogde wordt onze stad oud en arm (lees hier het stuk). Jonge gezinnen worden systematisch afgestoten door het huidige beleid. De woningen in Kortrijk zijn vaak erg duur en van lage kwaliteit. Nochtans heeft de stad verschillen de instrumenten om dit probleem aan te pakken. Zo was er een belasting op onbebouwde percelen. Op die manier wordt de prijs van de bouwgrond beheersbaar en worden speculanten ontmoedigd om hun grond niet te verkopen. De CD&V en VLD hebben opnieuw de kant van de speculanten gekozen en tegen de jonge gezinnen. Een andere manier om jonge gezinnen aan te trekken is het uitwerken van een degelijk premiestelsel. Maar ook hier gaat de meerderheid de mist in. Het premiestelsel veranderd om de haverklap en is zo onduidelijk en onaantrekkelijk. Het zou de stad sieren om meer in te zetten op premies voor renovatie. Dat drukt de kosten voor (jonge) gezinnen en zou de woningkwaliteit opkrikken.

Maar zoals de schepen van Ruimtelijke ordening Wout Maddens (VLD) zelf graag zegt is er meer nodig dan bakstenen om aan ruimtelijke ordening te doen, er moet ook sfeer en een thuisgevoel zijn. Op het gevaar af van in herhaling te vallen maar ik kan niet anders. Misschien moeten de weinige plaatsen waar jongeren zich thuis voelen dan ook gekoesterd worden en niet aangepakt worden zoals de Vlasmarkt.  Het voorzien van de nodige faciliteiten om “jong te kunnen zijn” zou ook kunnen bijdragen aan dat thuisgevoel. Alle grote jongerendossiers blijven echter steken, denken we maar aan de Warande en de fuifzaal. De stad kiest er zelf voor om geen thuisgevoel te creëren. Want laat ons eerlijk zijn. Jaarlijks passeren duizenden (niet Kortrijkse) studenten onze stad, hen kunnen we duidelijk niet overtuigen om voor Kortrijk te kiezen. Het zal niet aan de promotie liggen, maar misschien wel aan het aanbod.

Alle (grote) steden die een bevolkingsaangroei kennen beschikken over grote stukken groene ruimte. Het is genoegzaam bekend dat er in Kortrijk een enorm gebrek is aan groene ruimte. Op een studiedag van Leiedal eerder deze week waren 4 kaarten te zien over de ruimtelijke ordening van de regio. Sinds 1960 is deze regio volledig volgebouwd en is er nauwelijks nog ruimte om “te leven”. Hier en daar worden stukjes nieuw groen aangelegd. Het stukje aan de Libel bijvoorbeeld. Laagwaardig groen waar het geruis van de snelweg constant op de achtergrond hoorbaar is. Ook de gemakkelijke kansen (zoals bvb het aanleggen van de reserveringsstroken voor de N50C, lees hier meer) worden niet genomen. De VLD en CD&V lijken net zoals in McBeth bang van bomen. Nochtans is het overduidelijk dat grote groene ruimtes een aantrekkingskracht hebben op jonge gezinnen.  Als het over het aanleggen van golfterreinen gaat dan zien ze het plots wel zitten in het college. Zou onze stad leefbaarder worden en meer (jonge) gezinnen aantrekken met een golfterrein? Ik geloof dat alvast niet. Zo’n golfterrein zou trouwens nog laagwaardiger zijn dan het huidige groen in onze streek. Wellicht gokken CD&V en VLD dat ze de kiezer in 2012 wel zullen overtuigen met de Heulebeekvallei. De “groene” open ruimte die er nu al is een beetje herinrichten en de kiezer zal wel zien dat het goed is, zo denken ze daar. Dat zal natuurlijk niet volstaan. In het noorden van onze stad zijn er honderden nieuwe woningen gekomen. Niet 1m² extra groen om te leven is er gekomen. Misschien kan de uitbreiding van de Warande een eerste aanzet zijn, maar dan nog lang niet voldoende…

We herinneren ons allemaal de overstromingen van enkele weken geleden. Één van de weinige stukjes Kortrijk die onder water stonden was de site “Langwater”. Dit natuurlijke overstromingsgebied is één van de volgende dat wordt aangesneden om te bebouwen. De stad kiest er voor om natuurlijk overstromingsgebied te verkavelen. Het is niet alleen een keuze tegen het milieu maar ook tegen de toekomstige bewoners. Erg pijnlijk!

Kortom het huidige beleid van ruimtelijke ordening en wonen is falend. De lakmoesproef voor schepen Maddens zou het effectief aantrekken van jonge gezinnen zijn. We kunnen vaststellen dat het huidige beleid een omgekeerd effect heeft. De huidige meerderheid van CD&V en VLD blijft verkeerde keuzes maken en het wordt steeds erger. Over de Venning, de verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen die niet willen fusioneren, het aanslepen van de reconversie van Kortrijk Weide en Kortrijk Blekerij hebben we het dan nog niet eens gehad.

Er moet duidelijk uit een ander vaatje getapt worden.

–          Een duidelijk keuze voor veel extra groene ruimte.

–          Een duidelijk en uitgebreid premiestelsel voor renovatie zodat de bestaande huizen eerst gevuld en opgewaardeerd worden i.p.v. telkens nieuwbouw.

–          Een beleid dat jongeren erkent als volwaardige partner en ondersteund en niet steeds beloofd (fuifzaal Warande,…).

–          Een ernstige watertoets die gevoelige gebieden ontziet van bebouwing.

–          Reconversie en inbreiding in plaats van telkens nieuwe gebieden aansnijden.

Een ander beleid kan en is noodzakelijk. Het blijft echter wachten op dat inzicht bij CD&V en VLD in Kortrijk, helaas… En zo wordt onze stad gevuld met al wie arm en oud is en blijven jonge gezinnen vertrekken. Maar misschien is het aanleggen van een golfterrein een vorm van seniorenbeleid?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s