Op zoek naar de (kerst)stal voor daklozen en asielzoekers.

Terwijl half Europa zich door de sneeuw ploetert op weg naar een warm onderkomen wachten heel wat mensen op dat warme onderkomen. Er zijn niet alleen de daklozen (uit/in eigen land) maar ook de asielzoekers die dringend een oplossing nodig hebben.

In ons land verblijven asielzoekers in kraakpanden en staan ze in voor hun eigen onderhoud. België werd daarvoor eerder deze week op de vingers getikt door de VN. Het is dan ook een regelrechte schande dat een rijk land zoals België niet in staat is dit probleem op te lossen. Alle partijen die beleid maken (CD&V, VLD en SP.a aan Vlaamse kant) zijn daarvoor verantwoordelijk. Het zijn die partijen die er voor zorgen dat dergelijke taferelen zich afspelen. Zij hebben de oplossingen die gezinnen met jonge kinderen een dak boven het hoofd moeten bieden onmogelijk gemaakt. Het is voor die politici blijkbaar geen probleem dat de gemiddelde Belg zijn eigen pluimvee beter verzorgd dan de asielzoekers. De christelijke waarden of de internationale solidariteit worden erg beperkt ingevuld. Het is niet eerlijk om te stellen dat er geen oplossingen zijn, die zijn er wel. Er is geen politieke moed en wil om beslissingen te nemen.

Het maximaal gebruiken van militaire infrastructuur, kennis en mensen kan een deel van de oplossing bieden.Pieter De Crem (CD&V) wil hier en daar wel een legerkazerne open zetten maar begeleiding en vervoer kan niet voorzien worden. Dat hij daarmee één van de kerntaken van defensie (bijstand aan de natie) aan zich voor bij laat gaan zal de man worst wezen. Piraten vangen aan de Afrikaanse kust is veel belangrijker dan het helpen van de eigen landgenoten en de vluchtelingen die volgens de internationale rechtsregels recht hebben op een onderdak. De legerkazernes zijn ook niet bedoeld voor de asielzoekers maar voor de daklozen. Waarom kan voor daklozen wat voor asielzoekers niet kan?

Er zijn een goeie 6700 asielzoekers die op straat verblijven. Voor grote rampen, en dit lijkt er mij wel eentje, zetten we normaal gezien het rampenplan in werking. Het ministerie van binnenlandse zaken en de provinciegouverneurs krijgen dan een coördinerende rol om de opvang te organiseren. Wat het asielbeleid betreft zal een echte oplossing natuurlijk niet liggen in het steeds bij creëren van onderdak. Er moet een echte oplossing komen. Een kortere procedure (zodat mensen sneller weten waar ze aan toe zijn) en extra begeleiding zijn absoluut noodzakelijk. Er moet vooral extra ingezet worden op vrijwillige terugkeer en indien nodig ook verplichte terugkeer.

Of het nu asielzoekers of daklozen zijn, anno 2010 moeten we er toch voor kunnen zorgen dat éénieder menswaardig kan leven en dat gezinnen met jonge kinderen ’s nachts niet door de straten moeten dwalen. Ik schaam mij Belg te zijn en hoop dat zij die het kunnen oplossen dat ook gaan doen. CD&V, VLD en SP.a zitten nog steeds in de regering (van lopende zaken). Zij kunnen het oplossen! Of gaan we wachten op één of meerdere doden en dan een onderzoekscommissie instellen om te onderzoeken hoe het toch mogelijk was.

Advertenties

Een gedachte over “Op zoek naar de (kerst)stal voor daklozen en asielzoekers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s