Cinépalace doodgeknepen?

De Zwevegemsestraat is een straat die door Kortrijkzanen, behalve om naar de ondergrondse parking van K in Kortrijk te rijden, gemeden wordt. Toch gebeuren er al een hele tijd erg leuke dingen in die Zwevegemsestraat.

Op de facebookpagina van cinépalce krijg je een korte beschrijving van wat er allemaal gebeurt: CinéPalace is een open creatief intercultureel centrum, in het hartje van de multiculturele buurt rond de veemarkt in Kortrijk, in de schaduw van het gigantische shoppingcomplex K en het spoor van ‘vernieuwing’ door de stad… cinéPalace wordt een broeinest voor creatieve, sociaal-culturele initiatiefnemers met een open positieve geest uit de regio Kortrijk… Een creatief vernieuwend (jeugd)-centrum met een gigantisch (internationaal) netwerk… Een samenwerking tussen Bolwerk en ProMayo.be Lab°, met de medewerking van diverse partners: Marabunta, cinéMobiel, SidVisjes, Summerscreen, BeatTheStreetz, EWF-productions, KifKifKortrijk en een aantal nieuwe initiatieven die nu vorm krijgen… Het gebouw krijgen we in bruikleen van het SOK (Stadsontwikkeling Kortrijk). Een oude erotische cinéma, discotheek, muziek -platenwinkel.Tot het gebouw de sloophamer ontmoet, een herbestemming krijgt of uitgroeit tot een schitterend blijvend centrum gooien wij ons volledig in onze dromen. Er zijn exposities, optredens, jamsessies, café, ontmoeting, repetities, er worden artistieke projecten opgezet, internationale uitwisselingen georganiseerd, …

Kortom er wordt op een laagdrempelige manier aan de slag gegaan met de aanwezige talenten om die op een creatieve wijze een oefen- en toonplek te geven in onze stad. Het jongerenkunstencentrum waarover n.a.v. Anno 02 zoveel om te doen was is een feit. Het is geen creatie van de stad of de culturele instellingen van onze stad maar een initiatief dat van onderuit gegroeid is. Daar zou onze stad trotser op moeten zijn. De laatste weken is de druk op dit initiatief exponentieel toegenomen. SABAM, De billijk vergoeding, een enorme energiefactuur, het afgelasten van een feest na een brandweercontrole,… De druk neemt hand over hand toe en de vrijwilligers kreunen en zoeken naar ondersteuning en hulp. De initiatiefnemers zijn zich bewust van een aantal interne problemen en werken dan ook hard aan een oplossing. Gisterenavond was er een overleg met zo’n 25 believers om uit de negatieve spiraal te komen. Maar wil deze club enige kans op slagen dan zal ook de stad een duid in het zakje moeten doen. Wat kan en zou de stad volgens mij moeten doen?

1. Een langetermijnkeuze maken voor Cinépalace is een absolute noodzaak. De stad moet zich realiseren dat ze met cinépalace eindelijk het zo gewilde jongerenkunstencentrum hebben. Daarom zou een definitieve toewijzing van het gebouw en dus niet doorgaan met de geplande afbraak een eerste stap kunnen zijn. De stad zou het gebouw moeten overnemen van het SOK. Zo zal de stad als eigenaar ook in staat zijn om de zo broodnodige investeringen te doen (geluidsisolatie, dubbel glas, veilige elektriciteit,…) Deze kosten zijn hoog maar niet overdreven hoog. Zo kan je de werking blijven bestaan en valt er een structurele kost en tijdsmatige last weg.

2. Het zou ook kunnen dat de stad zo’n keuze niet wil maken. Dat zou jammer zijn maar dan nog kan er een deeloplossing geboden worden. De stad wil al jaren een kleine gezellige fuifzaal realiseren. Misschien kan een deel van de geluidsisolatie die daarvoor nodig zal zijn nu al aangekocht worden en tijdelijk ingewerkt worden in de Cinépalace. Bij de afbraak kan het materiaal dan gebruikt worden voor de fuifzaal. Maar misschien heeft de stad ondertussen al door dat ze een deel van de vraag naar een kleine gezellige fuifzaal in het stadscentrum zou kunnen opvangen met het openhouden van Cinépalace.

3. Daarnaast moet de stad toch ook eens goed nadenken over de kosten baten van bepaalde toelages. Op vandaag krijgt Habbekrats jaarlijks 100.000 euro. De resultaten die habbekrats kan voorleggen zijn nog geen 10e van de resultaten van Cinépalace. Een billijke verdeling van dat bedrag over beide spelers zou veel eerlijker zijn. Zo zouden de zorgen van de vrijwilligers ook kunnen gaan naar de culturele vraagstukken en niet minden naar de beheersmatige.

4. Als tussentijdse oplossing , maar evengoed structureel, moet er bekeken worden in hoeverre de mannen en vrouwen van Cinépalace de andere culturele infrastructuur (Buda, de Kreun,…) kunnen gebruiken op avonden dat die toch niet gebruikt worden. Zo krijgen deze plekken meer (jonge) bezoekers en komt er “contact” tussen de verschillende culturele circuits van deze stad. Het is hoopgevend dat Buda nu donderdag al op bezoek komt in cinépalace.

5. Om de transitie naar bovenstaande ideeën mogelijk te maken moet er bij hoogdringendheid een convenant komen tussen de stad en Cinépalace. Zo zou deze moeilijke periode overbrugd kunnen worden. De ideeën zijn er, de producties lopen, er is een enthousiaste ploeg, er gebeurt erg veel,… De stad heeft eerder al initiatieven, waar zelfs geen animo meer voor was, gereanimeerd. Hopelijk wil de stad dan nu ook helpen. Laat dit een oproep zijn aan de schepen van jeugd om snel over te gaan tot actie.

Cinépalace is één van de mooiste initiatieven die de laatste jaren het licht zagen in Kortrijk. Veel initiatieven worden structureel ondersteund door de stad (waarvoor dank!) maar af en toe moet een stad ook eens durven kiezen voor projecten waar men aan de slag gaat op een onconventionele manier en die een publiek bereiken die niemand anders bereikt. Als het kan voor Habbekrats dan toch ook voor Cinépalace.

Kortrijk Kortrijk Kortrijk Kortrijk Kortrijk Kortrijk Kortrijk Kortrijk Kortrijk Kortrijk Kortrijk Kortrijk Kortrijk

Advertenties

Een gedachte over “Cinépalace doodgeknepen?

  1. Ciné palace kan je absoluut niet vergelijken met Habbekrats. CP is een leuk project, maar bereikt eigenlijk zo goed als geen jongeren uit bijzondere doelgroepen. Zolang het aanbod te ‘arty-farty’ blijft, zal alleen een kleine minderheid mét culturele en creatieve bagage bij CP terecht kunnen.

    Dat Habbekrats veel centen wegsnoept is waar, maar geen enkele andere organisatie bereikt de jongeren die zij momenteel bereiken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s