Een fusie voor de regio Kortrijk?

Het Vlaams regeerakkoord stelt een bestuurlijke hervormingen in het vooruitzicht. De provincies zullen verdwijnen of afgeslankt worden. En gemeentes mogen vrijwillig een fusie aan gaan. Ik wil hier dan ook graag een lans breken voor een fusie van formaat:

De regio rond Kortrijk heeft stedenbouwkundig een verstedelijkt karakter. Een aantal gemeenten liggen ook onmiddellijk naast Kortrijk (Kuurne, Harelbeke, Wevelgem), maar ook de andere buurgemeenten liggen op korte afstand (Lendelede, Spiere-Helkijn, Zwevegem). Mensen uit deze regio werken, kopen en leven in de zelfde regio. Als we de inwonersaantallen van een aantal gemeentes samenbrengen krijgen we: Kortrijk: 73984 / Kuurne:12516 /  Harelbeke:26062 / Zwevegem: 23392 / Wevelgem: 31172 /Lendelede:5425 / Spierre-Helkijn: 1969.
Samen hebben deze gemeentes een grondgebied van: 245.51 km² en 174.490 inwoners.In vergelijking met andere steden: Brugge:116.811 inwoners/138.4 km², Gent:  228016 inwoners/156.18 km²)

Het zou dan ook een goede zaak zijn moesten deze gemeenten samensmelten tot één gemeente. Zo kan alle dienstverlening aan de burgers beter worden georganiseerd. Het openbaar vervoer moet slechts met één lokale overheid afspraken maken, kunnen we financiën krijgen i.f.v. grootstedenbeleid, de hulpdiensten kunnen beter georganiseerd worden,… Op vandaag is onze realiteit er één van dichte bevolking, erg veel overlap en mini barronietjes (de verschillende gemeentes) die elk hun zeg hebben over een klein lapje grond. Het niveau van de “stadsstaat” lijkt mij het beste niveau om beleid op te voeren. Het is dicht genoeg bij de burger om voeling te behouden en ver genoeg om kwaliteitsvol beleid te voeren.  Het zou ons de middelen en mogelijkheden waar we recht op hebben. Op vandaag komt er bvb nog geen 2% van het budget voor onderzoek en ontwikkeling naar West-Vlaanderen (bron: Jean de Bethune). Door een centrale grote stad te creëren zou dat soort zaken niet langer kunnen. De hogere overheden laveren erg vaak rond ons omdat het bestuur in de regio verdeeld is over al die barronietjes. Één luide en krachtige stem kan ons enkel vooruit helpen. En beter beleid leidt tot betere leefomstandigheden voor de inwoners.

Rond de gemeenten cirkelen op vandaag verschillende “schimmige” structuren, denken we aan de intercommunales, parkeerbedrijven, stadsontwikkelingsbedrijven en politiezones.Op deze structuren hebben de burgers en hun verenigingen geen enkele invloed. Ze zijn schimmig, overstijgen meerdere gemeentes (niet noodzakelijk negatief) en voeren in de praktijk “beleid” op bepaalde domeinen.  Een fusie van verschillende gemeentes kan leiden tot minder verschillende “manieren” van indeling. Bij een grote fusie kunnen de taken die daar gebeuren opnieuw naar de stad komen. Op die manier zouden we de vertegenwoordigers in die organen weer (rechtstreeks) kunnen verkiezen.

Ik ben mij bewust dat een dergelijke oefening zoals hier voorgesteld eigenlijk te simplistisch is om zo inde groep te gooien. Toch ben ik van mening dat we het debat moeten durven aangaan. Er zijn natuurlijk erg veel zitjes en mandaten verbonden aan  zo’n oefening waarvan er veel zullen sneuvelen. Maar dat mag de politieke klasse er niet van weerhouden om voluit te kiezen voor beter beleid en zo voor een betere leefomgeving voor de burgers. Elk op z’n eiland blijven zitten lijkt me weinig toekomst gericht.

Advertenties

Een gedachte over “Een fusie voor de regio Kortrijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s