kopenhagen, mislukt!

Het is onaangenaam wakker worden vandaag. Nochtans ligt er een feëriek laagje sneeuw over het landschap. China en de VS hebben eigenhandig een nieuw klimaat akkoord gekelderd.  Daarom moet er een  Europees akkoord komen. Landen buiten Europa die daar onder gaan betalen een eco invoertaks. Deze taks gaat jaarlijks met 10% omghoog. Zo dwingen we onze handelspartners om toch mee te doen. De bewijslast ligt bij die andere landen.

Hugo Chavez sprak de klimaattop toe en zei tegen de westerse landen:  “ Als het klimaat een bank was geweest hadden jullie het al lang gered”. En daarmee slaat de man nagels met koppen.  De rijke landen slagen er niet in om van het Klimaat een prioriteit te maken. De vele onderhandelingen ten spijt. Nu moeten straffe politieke beslissingen worden genomen. Dat zal niet gemakkelijk zijn, dat zal veel geld kosten en veel aanpassing vergen. We moeten de waan van de dag kunnen overstijgen en dat is voor veel beleidsmakers duidelijk niet evident.

De peulschil die de westerse landen over hebben voor het zuiden is erg pijnlijk. De problemen werden gecreëerd door de Westerse/rijke/ontwikkelde landen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat zij nu de prijs moeten betalen. Die rekening kunnen we niet doorschuiven naar het zuiden. Maar dat wil niet zeggen dat de nieuwe economieën nu de zelfde fouten moeten maken. De technologieën, methodes en manieren van werken die daar worden gebruikt moeten meteen milieuvriendelijk zijn. Zodat  we binnen enkele jaren niet met een nog groter probleem zitten.

Samengevat:

–          Er moet een invoertaks komen voor producten uit landen (China en VS) die bewust de klimaatproblemen negeren.

–           De rijke Westerse landen moeten stevige inspanningen leveren in de eigen landen (minimale reductie 30%, ook voor de VS)

–          De rijke Westerse landen moeten de problemen die ze zelf hebben veroorzaakt oplossen. Daarenboven kunnen ze de ontwikkelingslanden niet langer gebruiken voor alles wat uit etisch of ecologisch standpunt niet kan in de eigen landen.

–          De groeilanden moeten meteen inzetten op schone technologie. De rijke landen moeten daarbij helpen.

–          Er moet een bindend akkoord komen voor alle landen. De Wereldhandelsorganisatie moet toelaten dat er invoer taksen komen op producten die niet voldoen aan de nieuwe regels en afspraken. Wie fout produceert zal daar zwaar op belast worden en zal eigenlijk onverkoopbare  producten maken.

De staats- en regeringsleiders vertrekken.  Niet vliegen met Brussel Airlines zou een eerste stap zijn. Deze luchtvaartmaatschappij kiest voor de aanval en biedt gratis vluchten aan naar Kopenhagen op oudejaar.  Ze hebben het daar duidelijk nog niet begrepen…

Wie het ook niet begrepen heeft is Obama. De man stuurt meer troepen naar Afganistan, negeert de opwarming vand e aarde en heeft guantanamo nog steeds niet gesloten. De manlijkt  ondertussen meer op zijn  voorganger dan op de “change” die hij beloofde….

Advertenties

Een gedachte over “kopenhagen, mislukt!

 1. Een invoertaks kan niet door de WTO regels. Maar we kunnen een taks van 100 % op de verkoopwaarde invoeren. Dit doen we in 12 jaar en eerst 5 dan 10 dan 15 dan 20 dan 30… Die geld dus voor iedereen. Maar er kunnen kortingen verkregen worden.

  kortingen voor ecologie en voor mensenrechten.

  Voor ecologie mogen we ons niet alleen op co2 richten anders krijgen we perverse nevenefecten zoals nu met de dieselwagens die subsidies krijgen voor een lage CO2 uitstoot maar die wel de steden vol fijnstofpompen.
  Voor ecologie denk in aan 5 speerpunten:

  -energiegebruik van het productieproces en het type energie gebruikt tijdens de productie
  -waterverbruik en watervervuiling
  -transport (afstand en middel)
  -grondstoffen (duurzaam en herbruikbaar fossiel of organisch,..)
  -andere milieu vervuiling tijdens de productie.

  En de mensenrechten kunnen we op deze 4 punten evalueren:

  -hebben de kinderen recht op onderwijs?
  -heeft iedereen toegang tot basis gezondheidszorg?
  -verdient men genoeg om zich te voeden te kleden en te behuizen?
  -Is er een vorm van democratie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid voor vakbonden,…

  Het volledige productieproces zal dus transparant moeten zijn wil een product korting krijgen. Als China niet wil meewerken aan controle dan kan een individueel bedrijf dat wel. Zo zou zouden de investering van de westerse bedrijven in China niet in gevaar komen zolang die bedrijven meewerken.

  De opbrengsten uit de taks moeten gebruikt worden om de landen die meestappen in het systeem te ondersteunen in de verandering naar de ecologische economie en om de gevolgen van opwarming van de aarde op te vangen.

  Daar Europa door de invoering van Kyoto en het gebrek aan eigen grondstoffen voorloopt op alle andere landen en tevens 30 % van het wereld bnp voor zijn rekening neemt zorgt er voor dat wij nu de vlucht vooruit moeten nemen. Dit om de ecologische en technologische voortrekker te zijn van deze eeuw.
  Vele arme democratien kunnen aansluiten en zich direct duurzaam ontwikellen want ze zullen een bevoordeelde partner zijn van europa. Bedrijven en landen die niet mee willen zullen de gevolgen ervan dragen en zullen uiteindelijk moeten meedoen anders verliezen ze de grootste markt Europa.

  groeten Lander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s