De economische realiteit van de Vlasmarkt…

Op 03/11/2009 was er het langverwachte (eerste) overleg met de Stad Kortrijk over de plannen met de Vlasmarkt. De vereniging Vlasmarkt (cafébazen, de jeugdraad, de facebookgroep en sympathisanten) was duidelijk aanwezig. Daarnaast was er een grote politieke delegatie vanuit de meerderheid (Lybeer, Maddens, Cnudde, Gheysen en Van Quickenborne) en de oppositie ( Caron, Decoene, Herrewyn en Lemaitre). Ook de handelaars en de paar bewoners van het plein tekenden present. Tattoo Mike was er niet, jammer! Verder was de man van Unizo er (hij zei: “ wij willen bewoning en winkels” en vertrok), de man van het handelsdistrict, iemand van Horecesol, Trui Tydgat (SOK), de fuifcoach van Gent en nog een paar enkelingen. Een goeie 35 man…

Dat het overleg er nu pas komt (als de 2e bouwvergunning is aangevraagd en de beslissing zo goed als gevallen is) kan bezwaarlijk positief worden genoemd. Echte inspraak moet van bij het begin worden voorzien. Maar dat zijn vijgen na Pasen. Daarom moet de vereniging Vlasmarkt bij de verdere ontwikkeling inspraak krijgen en ook bij de ontwikkeling van de Belgacom site. Voor die laatste graag vanaf nu en niet pas nadat de vergunningen werden verleend. Want achteraf inspraak organiseren is niet erg zinvol, zo bleek ook gisteren.

Op 17/01/2009 verklaarde Wout Maddens in de standaard dat er in Kortrijk nu al te veel appartementen zijn. Waarom de stad dan nu toch mordicus appartementen wil bouwen is een raadsel. Ons argument dat bewoning en horeca een moeilijke combinatie zijn werd van tafel geveegd door de horecacoach van de stad Gent. Diezelfde kerel moest echter toegeven dat de grote meerderheid van de problemen waar ze in Gent mee worden geconfronteerd te maken hebben met bewoning.

Vanuit de vereniging Vlasmarkt en andere aanwezigen werden een aantal alternatieven gesuggereerd (studentenkoten, kantoren, stadsdiensten,…) maar daar werd niet op gereageerd. Dat was een beetje de stijl van gisteren avond. Iedereen mocht zeggen wat hij of zij vond van de Vlasmarkt maar er kwam geen reactie. Op het einde concludeerde Maddens wat hij op voorhand had vastgelegd: er is een groter draagvlak voor bewoning. Dat was ook logisch als je de duizenden jongeren die jaarlijks één of meerdere passages op de vlasmarkt reduceert tot 8 van 35 aanwezigen dan ben je zeker dat hun stem gemarginaliseerd zal worden.

Zowel in het officiële gedeelte als nadien bleek duidelijk dat de economische realiteit de enige realiteit is die telt. Het Sok en de stad konden na de aandacht van de laatste maanden niet anders dan erkennen dat er een zekere sfeer heerst op de Vlasmarkt. Maar ze konden niet garanderen dat ze alles in het werk zouden stellen om die te behouden. Zo bewijzen ze nogmaals dat Kortrijk een kleinburgerlijke stad wil zijn met mooie appartementen en daarvoor dode pleinen als prijs wil betalen.

Toch blijf ik het vreemd vinden dat als de stad stadsdelen aanpakt men steeds spreekt over combinaties van verschillende straten. Als daar dan 1 straat een echte winkelstraat is, dan is dat niet zo erg. Maar als het over de Vlasmarkt gaat dan mag iedereen meespreken en kan het niet dat 1 plein (dus een deel van een bredere buurt) gereserveerd blijft voor horeca en handelszaken. Er wordt gewerkt met 2 maten en 2 gewichten. Het moet duidelijk zijn: ik ben niet tegen stadsvernieuwing of voor verkrotting. Ik ben voor stadsvernieuwing maar dan wel met respect voor het huidige sociaal weefsel en dan mogen de economische argumenten vaak in doorwegen maar niet altijd! De vereniging Vlasmarkt zal verder strijden voor de leefbaarheid van de Vlasmarkt. Vanuit een positieve ingesteldheid willen we de huidige functie versterken en het plein verder laten groeien. Daarom werd er op 28/11 een mars door de stad gehouden. De mars zal eindigen op de, Vlasmarkt waar dan een hele boel artiesten hun steun komen betuigen. Op 14/12 zal dan de langverwachte vraag worden gesteld inde gemeenteraad. Ik blijf hopen dat al deze stappen nog iets zullen uithalen. Want een Vlasmarkt met aan 2 kanten massale bewoning is een aanval op het huidige karakter van het plein.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s