Kernenergie: dank u jongens en meisjes!

Er is de laatste 2 dagen veel te doen rond kernenergie en de uitstap of beter het behouden van kernenergie. Wat te verwachten viel is bij deze ook gebeurd. Na maanden van erg wansmakelijke campagne van het Nucleair Forum achten de communicatie jongens en meisjes van de Federale Regering de tijd rijp om de het negeren van eerdere wettelijke afspraken publiek te maken. Enkele bemerkingen:

Er bestaat een wet over de uitstap uit kernenergie. Deze wet zal aangepast moeten worden, want de genomen beslissing is onwettig. Vandaag roept de meerderheid dat de clausule die uitzonderingen toelaat kan gebruikt worden. Het is zonneklaar dat zoiets juridisch sterk aanvechtbaar is. De bedoeling van de noodclausule is om te kunnen reageren tegen onverwachte omstandigheden (vb: het uiteenvallen van Rusland waardoor de gastoevoer stilvalt). Het uitschakelen van één tiende van de kernenergie is perfect op te vangen door meer hernieuwbare energie en is dus geen noodsituatie. Een vertrouwelijke nota van een advocatenkantoor (Stribbe) wijst op de grote potentiële juridische problemen.

Daarnaast blijkt dat minister Magniette duidelijke niet zo goed kan lezen. Eén van de experten stelt in de studie op p61 dat we er zeker geraken voor 2015 en dat hij zich niet kan verzoenen met de gestelde conclusie. Hoe meer je er over hoort, leest en denkt hoe mooier het wordt. Je kan je bijvoorbeeld de vraag stellen wat de bedoeling is van een verlenging van 10 jaar, dat is zelfs geen afbouwscénario. Welke garanties zijn er dat we 10 jaar, tonnen radioactiefaval extra en bergen premies voor Electrabelbazen later wel klaar zullen zijn? Moest “afbouwen” een doelstelling zijn dan zou de beslissing bvb.eerder gaan over 1 site openhouden voor 10 jaar en 2 voor 5 jaar. Maar dat is niet het geval.

Op wat men zich baseerd om te beslissen dat we 10 jaar later wel klaar zullen zijn is ook onduidelijk. Het beeld van het licht dat zal uitgaan is werkelijk hallucinant en de demagogie die gebruikt wordt om mensen te overtuigen zou zelf door de BAM als onkies worden bestempeld. De drie centrales die zouden uitgaan in 2015 leveren 11% van de kernenergie. Helemaal niet van die grootorde om het licht te doen uitgaan.

Electrabel werkt dermate marktverstoorend dat subsidies voor alternatieve energie nodig zijn. De marktpositie staat de rendabiliteit van elke ander producent in de weg. Zelfs een andere speler met kernenergie kan er niet tegen op. De Federale Meerderheid roept al jaren dat ze zullen ingrijpen en tot op vandaag deden ze niets. Dat kost elke Belg jaarlijks meer dan 100 euro aan te dure elektriciteit, nog eens 50 euro aan subsidies die er alleen zijn om het monopolie van Electrabel te bestrijden en nu ook nog de toekomst van onze planeet.

Perceptie is alles, zo blijkt. Om de zure smaak van deze onverstaanbare beslissing te verzoeten kondigen alle regeringspartijen plots aan dat de energie nu wel goedkoper zal worden en dat Electrabel diep in de beugel zal moeten tasten. Een bliksemafleider van jewelste. Walging is het enige correcte woord. Het kortetermijndenken van de huidige regering wordt opnieuw pijnlijk duidelijk. We hadden al een bodemloze put aan schulden gekregen en krijgen er nu ook nog tonnen erg gevaarlijk afval bij.

Jaarlijks maakt Elecrtabel 2 miljard Euro winst door deze beslissing. Die 2 miljard vloeit naar Electrabel en dus naar Frankrijk. We zijn verworden tot een ordinaire vazalstaat of kolonie. Voor diegenen die nog in Frank rekenen toch ook nog even meegeven dat 2 miljard Euro eigenlijk 80 miljard frank is. Dank u jongens!

Advertenties

3 gedachtes over “Kernenergie: dank u jongens en meisjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s