Tijd voor een echt fuifbeleid

Het fuif- en uitgaansbeleid van de stad Kortrijk is al jaren erg bedroevend. Eerst was er de kleizaal waar de stad jarenlang geld in heeft gepompt en die maar voor een klein deel van de Kortrijkse jeugdverenigingen een oplossing was, dan werd de Warande gesloten als fuifzaal en niet vervangen, plots waren er Foxers die de Reynaertstraat in bedwang moesten houden, en ga zo maar door. Als jongere in Kortrijk kan je enkel maar vaststellen dat er geen coherente beleidsvisie is op fuiven en uitgaan in de stad. Hoog tijd voor de stad om een duidelijke visie met doelstellingen en acties te omschrijven als het over uitgaan gaat.

We konden gisteren in de krant lezen dat de stad ook het gebruiken van private security firma’s verplicht (is al langer zo). Dit is volledig in strijd met de geldende wetgeving. De stad kan enkel vragen om de nodige maatregelen in functie van de veiligheid te nemen. De positie die de fuifbuddys zullen innemen, hun mandaat en mogelijkheden zijn erg omstreden. In elk geval geeft het wettelijk kader een erg krappe ruimte om in te bewegen. Zo krap dat de meerwaarde van fuifbuddys bijzonder minimaal is. Na het weggooien van tonnen geld met het Foxers-project kiest de stad alweer voor de foute oplossing.  De stad Flirt met de illegaliteit en gaat wat de private bewakingsfirma’s betreft helemaal in de illegaliteit. Het resultaat van een gebrek aan visie.

Bij deze een eerste aanzet om wel tot een beter fuifbeleid te komen.

 1. Er is nood aan een divers aanbod aan fuiven en uitgaansmogelijkheden.  Daartoe zorgt de stad dat er voldoende publieke infrastructuur is om fuiven te organiseren. Naast het Joc is er nood aan een bijkomende kleine fuifzaal in het centrum. Deze zaal, waar al meer dan 10 jaar sprake van is moet er nog deze legislatuur komen. De Kortrijkse Jeugdraad startte deze week ook een actie. Je kan er alles over lezen op www.kortrijkwilfuiven.be.
 2. De huidige infrastructuur (culturele gebouwen, Ontmoetingscentra, …) moet opengebroken worden voor de lokale verenigingen. Iedere jeugdvereniging moet 1x per jaar een fuif kunnen geven in het plaatselijke ontmoetingscentrum zonder de verplichting om drank af te nemen. Als de organisator 1.6 euro moet betalen per pint aan het OC dan kan een fuif nooit rendabel zijn. Het jeugdwerk gebruikt fuiven om te investeren in de werking en dat is niet mogelijk in het huidige systeem.
 3. De huidige sites waar door jongeren wordt uitgegaan moeten ondersteund en versterkt worden. Het voorbeeld van de Vlasmarkt is typerend. Op dit moment kan je er op een rustige manier uitgaan en zijn er geen problemen met buurtbewoners. Door appartementen op te trekken raakt de balans uit evenwicht en komt ook deze plaats in het gedrang. In tegenstelling tot het huidige beleid moet er net meer geïnvesteerd worden in dit plein.
 4. Er is nood aan een fuifloket voor de verenigingen. Daarover heb ik het al eens gehad en kan je hier meer lezen.
 5. De verschillende stadsdiensten die materiaal uitlenen moeten gebundeld worden. De diensten cultuur, jeugd, leefmilieu,… moeten werk maken van 1 centrale uitleendienst die als Extern verzelfstandigd Agentschap (EVA) functioneert.  Jeugdverenigingen moeten een voorboek-regeling kunnen gebruiken en de tarieven moeten democratisch blijven. Het materiaal dat de stad vandaag gratis aanbiedt moet gratis blijven. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in extra materiaal. Tegenwoordig heb je voor alles brandwerende doeken nodig. De aankoop van dergelijke doeken is erg duur en daarom moet de stad dergelijke doeken te huur aanbieden.
 6. Ook het aanplakbeleid van de stad is niet op maat van het jeugdwerk. De huidige regels voor het aanplakken zijn erg stikt. Je moet een waarborg betalen, je mag je affiches maar een week voor de fuif uithangen (?) en ze moeten erg snel weer weg. Deze regels zijn op maat van professionele organisaties die de mankracht hebben om zich hier aan te houden.  Verder mag je als fuiforganisator ook je affiches gratis laten plakken op de stedelijke aanplakborden, je moet ze dan wel 6 weken vooraf binnenbrengen. Dat is veel te vroeg en is alweer enkel goed voor de grote organisatoren.  De stad zou ook eens moeten overwegen om in elke deelgemeente een 5 tal grote vaste borden te voorzien om aankondigingen op te doen. Daar zouden alle verenigingen dan x aantal keer per jaar een bord kunnen ophangen ter promotie van hun activiteiten.

Zo zou ik nog uren kunne doorgaan, maar aangezien de gemiddelde mens niet meer dan 1 A4-tje leest op een website zal ik hier stoppen.  Er is duidelijk nog heel wat werk aan de winkel. Enkel met Fuifbuddys  zullen we er niet komen. Misschien moet de stad eens een bezoekje brengen aan www.fuifpunt.be

Advertenties

3 gedachtes over “Tijd voor een echt fuifbeleid

 1. Om dan nog maar te zwijgen over de gigantische bedragen die men op tafel moet leggen voor het huren van een deftige (fuif)zaal. Voor vele jeugdverenigingen is dat momenteel al het grootste struikelblok om een fuif of ander evenement op te starten, los van het feit dat de rendabiliteit minimaal wordt door de (vaak verplichte) hoge drankafnameprijzen. Jeugdwerk draait natuurlijk niet alleen rond fuifen maar voor sommigen, die zich er weken, soms maanden hun vrije tijd voor op geven, geeft dit niet op…
  Een punt waar zéker moet aan gewerkt worden…
  Een terechte opmerking, Matti!

 2. Het is jammer dat de Stad de mogelijkheid om iets te doen met de NMBS-loods in dit verband als ‘onhaalbaar’ bestempeld heeft. Mij lijkt de zaal zich perfect te lenen om (mits de nodige ingrepen natuurlijk) te gebruiken als kleine fuifzaal. Kijk naar wat er vorig jaar gebeurde voor de ‘Made In Kortrijk’-fuif. Een redelijk naakte ruimte met de elementaire voorzieningen kan toch niet zo’n kost zijn? Laat de verdere invulling (mits de nodige afspraken) over aan de creativiteit van de gebruiker. Maar laat het dan wel een gebouw zijn voor zowel de georganiseerde als niet georganiseerde jongerenwerkingen.
  De rest van het gebouw (want het geheel is té groot om op zijn geheel als fuifzaal te dienen) kan ev ingericht worden met ateliers voor ‘jongeren’ die bezig zijn met beeldende kunst. Zo kan mss toch nog een deel van het onder Anno 02 bedachte jongerenkunstencentrum Texas gerealiseerd worden.
  Of zou iemand daar toch liever lofts steken die dan in ‘De Rodenburghs’ kunnen opduiken?

 3. Hey Matti!
  Het doet me veel plezier dat iemand onze frustraties op papier zet, heel veel mensen delen je mening, ik draai zelf onder de naam Soda’n’Suds, en wij zijn van kortrijk, terwijl we veel vaker in gent moeten draaien. We hebben dan ook zelf de koe bij de horens gevat, en organiseren samen met de Kreun JACKED! Een feest speciaal voor al die jongeren die willen feesten, in een prachtige zaal, terwijl we de prijs bewust laag gehouden hebben, en internationale dj’s aanbieden. Er is hoop: http://www.jackedparty.be
  http://www.facebook.com/event.php?eid=139017432416&ref=ts

  En nu maar hopen dat het goed vol zit, zodat zulke dingen kunnen blijven bestaan 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s