Het zijn solden: onzin over kernenergie aan – 50%!

Vandaag zit er alweer een brochure bij enkele kranten die als informatie bedoeld is (toch volgens professor Frank Deconinck die het voorwoord schreef). De colofon geeft echter aan dat organisaties zoals Agoria en firma’s zoals Electrabel als leden van het nucleair forum deze informatie verstrekken (en dus betalen). Het is intellectueel oneerlijk dat de bedrijven die enorme bedragen geld te winnen hebben bij het verder zetten en uitbreiden van kernenergie dit mogen en kunnen. Dat ze reclame voor kernenergie maken zou ik onkies vinden maar goed het zou reclame zijn. Maar onder het mom van informatie de mensen een eenzijdig verhaal brengen over kernenergie is ronduit walgelijk. Het zijn duidelijk solden bij de onzin!

De brochure geeft een overzicht van de nuttige toepassingen en ook ikzelf zal die niet ontkennen. Natuurlijk moet er gewerkt worden met radioactiviteit in de medische wereld maar de voordelen van kernenergie zo eenzijdig in beeld brengen maar de gevaren en negatieve aspecten simpelweg doodzwijgen kan absoluut niet.  Bij kernrampen in het verleden zijn duizenden mensen overleden, het afval is in sommige gevallen 1000 jaar gevaarlijk en er is geen enkele (aanzet) tot oplossingen voor dat afval. Over de niet vredevolle toepassingen zoals atoombommen ( daar hebben ze ook al eens laten zien wat ze er mee kunnen) wordt natuurlijk bijna niets gezegd, een zijdelingse vermelding niet te na gesproken. Zo kan je als tegenstander immers niet zeggen dat ze het doodzwijgen.

Misschien moeten we, bij wijze van zijsprong, even een vergelijking maken met het erg gevaarlijke maar in vergelijking veel minder gevaarlijke asbest. Jaarlijks sterven er nog mensen aan ziektes met een asbest oorzaak en de samenleving betaald jaarlijks miljoenen euro’s voor de opkuis. Nu zegt iedereen volmondig dat men vroeger onverantwoord was en dat het nu gelukkig verboden is. Ook toen waren het de mensen met commerciële belangen die lang tegen waren en alle negatieve gevolgen ontkenden. Veel parallellen dus.

Helaas kan ik met dergelijke argumentatie nog steeds niet iedereen overtuigen. Er zijn blijkbaar ook economische argumenten die ik niet zie. De enige economische aspecten die dit verhaal en de steeds weerkerende discussie rond kernenergie teweeg brengt is dat er minder geïnvesteerd wordt in “groene” energie. Waarom zou je ook. Zolang we misschien toch verder gaan met kernenergie is het bijna onmogelijk om rendabeler te worden. De kosten voor het afval beheer van onze kernvrienden zal op de dag dat Electrabel er niet meer is betaald worden door u en ik en niemand weet wat die kosten zullen zijn. Op die manier kan er niets goedkoper zijn dan kernenergie. De negatieve impact op de ontwikkeling en verder uitbouw van duurzame energie is enorm.

Een andere economische logica leert ons dat de kerncentrales reeds afgeschreven zijn. Dat wil zeggen dat er op dit moment, wat de installatie an sich betreft, er pure winst gemaakt wordt door Electrabel. De kosten voor de ontwikkeling en de bouw zijn destijds door de belastingbetaler gebeurd (Electrabel was een staatsbedrijf) en de winst gaat nu naar een privébedrijf. Lang leve de vrije markt! Dat bedrijf is ondertussen in Franse handen en betaalde in 2008 geen enkele Euro belastingen (dat kon je gisteren lezen in de krant). Voor een firma die een eigen vermogen van meer dan 12.000.000.000 euro heeft is dat niet slecht.

Kortom, er is geen enkele reden om verder te investeren in kernenergie en alle kerncentrales moeten zo snel mogelijk dicht. Er zijn heel wat alternatieven, er moet geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van deze alternatieven (en niet in een brochures met een semi- wetenschappelijke aura) en de discussie moet door een verbod dat grondwettelijk wordt vastgelegd definitief beslecht worden. Daarnaast moeten de aandeelhouders van Electrabel (een andere reden om voor te zijn kan ik echt niet bedenken) stoppen met de mensen bang te maken, met het beeld van het licht dat zal uitgaan. Er zijn wetenschappelijke studies genoeg van echte wetenschappers die dat garanderen. Of kiezen we toch voor de collectieve dwaasheid…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s